Ketahui Semua Mengenai Diet Pantai Selatan

, Jakarta - Ada banyak cara yang boleh anda lakukan untuk menurunkan atau mengawal berat badan, salah satunya adalah dengan mengikuti diet atau diet yang sihat. Terdapat pelbagai jenis diet sihat yang boleh menjadi pilihan anda untuk menurunkan berat badan, salah satunya adalah diet pantai selatan . Walaupun kedengarannya agak asing, diet ini sudah ada sejak pertengahan tahun 90an, anda tahu.

Baca juga : Menu Diet Sihat untuk Menurunkan Berat Badan Dengan Cepat

Makanan ini ditemui oleh pakar kardiologi, Dr. Arthur Agatston, MD, yang pada awalnya bertujuan untuk menurunkan kadar kolesterol dan insulin bagi pesakitnya dengan penyakit jantung. Namun, ternyata diet ini mampu memberikan lebih banyak manfaat untuk kesihatan tubuh, salah satunya adalah menurunkan berat badan. Untuk itu, tidak ada salahnya mengetahui lebih banyak mengenai diet pantai selatan . Inilah ulasannya!

Apakah Diet Pantai Selatan?

diet pantai selatan adalah makanan yang dilakukan dengan menghadkan pengambilan karbohidrat dan meningkatkan pengambilan protein dan lemak dalam setiap makanan yang dimakan. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa anda harus mengelakkan memakan lemak tak jenuh ketika anda menjalani diet ini. Pilih lemak yang sihat dan diperlukan oleh badan.

Diet pantai selatan serupa dengan diet atkins, tetapi Dr. Arthur Agatston yang menemui diet pantai selatan merasa tidak selesa dengan pengambilan lemak yang dibenarkan untuk dimakan dalam diet Atkins. Terutama bagi pesakit yang mempunyai masalah jantung. Untuk itu, dia mengembangkan diet ini yang kaya dengan protein, lemak tak jenuh, dan karbohidrat indeks glisemik rendah.

Ketahui Faedah Diet Pantai Selatan

Sekiranya anda ingin mengubah diet anda menjadi lebih sihat, tidak ada salahnya mencuba melakukannya diet pantai selatan . Selain mengubah diet anda menjadi lebih sihat, dengan menjalani secara rutin diet pantai selatan Anda boleh mengawal untuk menurunkan berat badan mengikut keinginan anda. Ini kerana menjalani diet ini dapat membantu anda menahan rasa kenyang lebih lama dan melambatkan rasa lapar.

Bukan itu sahaja, diet pantai selatan Ia juga dapat membantu anda mengawal kadar glukosa dan trigliserida dalam darah anda. Sudah tentu, kedua-dua faedah ini dapat mencegah anda dari gangguan penyakit, seperti diabetes atau penyakit jantung.

Baca juga: Mana Yang Lebih Baik: Diet Cepat atau Diet Sihat?

Diet Pantai Selatan

Untuk menjalankan diet pantai selatan Terdapat beberapa peringkat yang perlu anda jalankan dengan baik. Inilah coraknya diet pantai selatan apa yang perlu diketahui:

1. Tahap 1

Pada tahap 1 pola diet difokuskan pada menghilangkan keinginan untuk makan makanan yang mengandungi gula dan karbohidrat. Berat badan biasanya akan berlaku pada tahap 1. Secara amnya, tahap 1 akan berjalan selama 2 minggu. Makanan yang dibenarkan dimakan tentu saja makanan dengan kandungan protein tinggi tanpa lemak. Anda juga dibenarkan makan sayur-sayuran yang tinggi serat dan makanan yang mengandungi lemak tak jenuh. Pada tahap 1, anda dilarang memakan makanan yang mengandung karbohidrat, seperti nasi, pasta, kek, gula-gula, dan makanan yang mengandung tepung.

2. Tahap 2

Tahap 2 biasanya dijalankan pada hari ke-15 selepas tahap 1. Dietnya hampir sama dengan tahap 1, tetapi pada tahap 2 anda dibenarkan menambahkan makanan yang mengandungi karbohidrat dalam bahagian kecil, seperti nasi dan pasta. Namun, pastikan anda masih makan makanan yang mengandungi protein dan lemak tak jenuh berbanding makanan yang mengandungi karbohidrat. Jangan lupa banyakkan sayur-sayuran.

3. Tahap 3

Tahap ini adalah tahap penyesuaian untuk mengekalkan pola makan yang telah anda jalani. Tidak hanya berdiet secara konsisten, anda akan merasakan faedahnya diet pantai selatan secara optimum apabila dilakukan bersama dengan sukan dan aktiviti fizikal yang lain.

Baca juga: Hati-hati, Diet yang Tidak Betul Bahkan Menambah Berat Badan

Jangan lupa untuk selalu bertanya kepada doktor anda mengenai jenis diet yang akan anda lakukan. Gunakan aplikasinya dan tanyakan terus kepada doktor mengenai faedahnya diet pantai selatan untuk kesihatan. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Diet Pantai Selatan.
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Harus Dilihat di Diet Pantai Selatan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah Diet Pantai Selatan?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kajian Diet Pantai Selatan dan Panduan Pemula.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found