Wajib kepada doktor sekiranya anda mengalami cegukan ini

Jakarta - Dalam istilah perubatan, cegukan disebut singultus. Ini adalah keadaan di mana bunyi khas seperti "hic" dihasilkan kerana penutupan pita suara secara tiba-tiba yang dipicu oleh pengecutan diafragma. Cegukan boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk bayi baru lahir. Biasanya, cegukan berumur pendek dan hilang sendiri.

Cegukan yang perlu diperhatikan

Cegukan umumnya disebabkan oleh faktor pemakanan. Contohnya, kerana terlalu banyak makan, menelan udara semasa mengunyah, serta mengambil minuman ringan dan alkohol secara berlebihan. Dalam kes tertentu, cegukan juga dapat terjadi disebabkan oleh perubahan cuaca atau faktor psikologi, seperti tekanan atau terlalu teruja.

Walaupun biasanya terjadi dalam waktu yang singkat, cegukan juga dapat bertahan lama, bahkan hingga lebih dari dua hari. Sekiranya ini berlaku, anda perlu segera berjumpa doktor. Kerana, cegukan berterusan boleh disebabkan oleh penyakit berikut:

  • Gangguan metabolik. Contohnya, hipoglikemia, hiperglikemia atau diabetes.
  • Gangguan saraf faraj. Contohnya, meningitis, faringitis dan beguk.
  • Gangguan pernafasan. Contohnya, pleurisy, radang paru-paru dan asma.
  • Senak. Contohnya, penyumbatan usus, kolitis dan penyakit refluks gastroesophageal (GERD).
  • Gangguan sistem saraf. Contohnya, kecederaan teruk pada otak, keradangan tisu otak (ensefalitis), tumor dan sebatan.
  • Reaksi psikologi. Contohnya, tekanan, kesedihan, ketakutan atau kejutan.

Terlepas dari keadaan ini, cegukan berterusan juga boleh berlaku sebagai kesan sampingan penggunaan ubat. Contohnya, ubat kemoterapi, penghilang rasa sakit opioid, ubat anestetik, dan ubat kortikosteroid.

Diagnosis Cegukan Berterusan

Untuk mengetahui punca cegukan berterusan, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal. Yaitu pemeriksaan neurologi untuk mengukur refleks, koordinasi dan keseimbangan umum, kemampuan untuk merasakan sentuhan, nada dan kekuatan otot, dan kekuatan penglihatan. Sekiranya doktor mengesyaki penyebab cegukan lain, akan ada ujian lanjut dalam bentuk ujian darah, endoskopi, dan imbasan dengan Imbasan CT , Imbasan MRI , atau sinar-X.

Cara Mengatasi Cegukan

Cegukan umumnya dapat diatasi di rumah dengan cara yang mudah. Yaitu dengan menahan nafas sebentar, minum air dengan cepat, berkumur, merasakan cuka, menggigit lemon, menelan gula, hingga membongkok ke depan sehingga dada terasa seperti ditekan. Namun, cegukan yang disebabkan oleh gangguan pada tubuh tidak dapat hilang walaupun setelah melakukan cara ini. Itulah sebabnya disyorkan agar anda berbincang dengan doktor anda sekiranya cegukan berlangsung lebih dari tiga jam. Tindakan ini bertujuan untuk mengetahui punca cegukan berterusan dan mengetahui rawatan yang tepat.

Pada orang yang menghidap penyakit gastrik, doktor akan memberi ubat untuk mengurangkan pengeluaran asid perut dan mengatasi cegukan yang berlaku. Begitu juga dengan kes lain, doktor akan memberi ubat mengikut penyebab cegukan yang berterusan.

Sekiranya rawatan yang diberikan tidak berjaya, doktor akan mengesyorkan suntikan anestetik ke saraf phrenic (yang terletak di antara leher dan dada). Pilihan rawatan lain adalah penempatan implan untuk memberi rangsangan elektrik ringan ke saraf vagus untuk menghentikan cegukan daripada berlaku.

Sekiranya anda mengalami cegukan selama lebih dari tiga jam, anda boleh menghubungi doktor anda untuk mengetahui punca dan rawatan yang tepat. Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui ciri Hubungi Doktor melalui berbual, dan Panggilan Video / Suara. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • Cegukan berterusan? Mengintip 8 Cara Mengatasi
  • Cara Mengatasi Cegukan yang Berpatutan
  • 5 Cara Mengatasi Cegukan pada Bayi Baru Lahir