Prosedur Pembedahan untuk Mengubati Fistula Trakea Esofagus

, Jakarta - Fistula trakea esofagus adalah hubungan yang tidak normal di satu atau lebih tempat antara esofagus dan trakea. Biasanya, esofagus dan trakea adalah dua tiub berasingan yang tidak bersambung.

Keadaan ini adalah kecacatan kelahiran yang berlaku pada 1 dari 5,000 kelahiran dan berlaku ketika janin terbentuk di rahim ibu. Fistula esofagus trakea didiagnosis dengan memasukkan tiub kecil untuk dimasukkan ke dalam mulut atau hidung, kemudian diarahkan ke esofagus. Dengan fistula esofagus trakea, tiub kecil biasanya tidak dapat dimasukkan terlalu jauh ke dalam esofagus. Kedudukan tiub di kerongkongan juga dapat dilihat pada sinar-X.

Proses Pembedahan untuk Fistula Trakea Esofagus

Sekiranya bayi mengalami fistula esofagus trakea, sudah pasti bayi memerlukan pembedahan untuk membetulkan masalahnya. Jenis operasi bergantung kepada yang berikut:

Baca juga: Menjaga Kesihatan Ibu, Inilah Yang Harus Dilakukan oleh Anak-Anak

  1. Jenis keabnormalan.

  2. Sejarah kesihatan bayi secara keseluruhan.

  3. Pendapat pakar bedah dan penyedia penjagaan kesihatan lain yang terlibat dalam penjagaan bayi.

  4. Harapan untuk kelangsungan keadaan bayi pada masa akan datang.

  5. Pendapat dan pilihan ibu bapa.

Apabila keadaan ini diperbetulkan, hubungan antara esofagus dan trakea ditutup secara pembedahan. Pembaikan fistula esofagus trakea bergantung pada seberapa dekat kedua-dua bahagian esofagus antara satu sama lain.

Kadang-kadang fistula esofagus trakea memerlukan lebih daripada satu operasi. Pakar bedah pediatrik dan penyedia penjagaan kesihatan bayi akan memutuskan bila masa yang terbaik untuk melakukan pembedahan berdasarkan keadaan bayi dan jenis masalahnya.

Pembaikan fistula esofagus trakea dapat dilakukan dengan pendekatan terbuka (torakotomi) atau pembedahan invasif minimum. Bergantung pada panjang jarak antara esofagus atas dan bawah dan pengalaman pakar bedah pediatrik, esofagus dapat disambungkan semula menggunakan pendekatan invasif minimum. Walau bagaimanapun, kadang-kadang beberapa prosedur diperlukan untuk menghubungkan bahagian atas dan bawah esofagus.

Sebilangan kanak-kanak yang dilahirkan dengan fistula esofagus trakea mempunyai masalah kesihatan jangka panjang. Walaupun setelah melakukan pembaikan. Menelan makanan atau cecair boleh menjadi sukar kerana masalah dengan pergerakan makanan yang normal dan cairan menuruni esofagus (peristalsis).

Baca juga: 4 Petua untuk Menjaga Kesihatan Kanak-kanak 1-2 Tahun

Sebilangan tisu parut yang dapat berkembang di kerongkongan setelah pembedahan ketika luka sembuh, juga dapat menyekat perjalanan makanan. Kadang-kadang, esofagus yang menyempit dapat dilatasi atau dilatasi dengan prosedur khas yang dilakukan semasa anak berada di bawah anestesia umum.

Dalam kes lain, pembedahan lain mungkin diperlukan untuk membuka kerongkongan, sehingga makanan dapat memasuki perut dengan betul. Kira-kira separuh daripada kanak-kanak yang telah membetulkan atresia esofagus akan menghadapi masalah dengan GERD, atau penyakit refluks gastrousus.

GERD menyebabkan asid bergerak ke dalam esofagus dari perut. Apabila asid bergerak dari perut ke kerongkongan, ia menyebabkan rasa terbakar atau menyakitkan yang dikenali sebagai pedih ulu hati. GERD biasanya dapat dirawat dengan ubat-ubatan atau dengan prosedur antireflux pembedahan invasif yang minimum yang dikenali sebagai fundoplication.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai prosedur pembedahan fistula trakea esofagus, tanyakan terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh bila-bila masa dan di mana sahaja memilih untuk berbual Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:

Medscape. Diakses pada tahun 2019. Rawatan & Pengurusan Tracheoesophageal Fistula.
Kebangsaan Kanak-kanak. Diakses 2019. Pediatric Tracheoesophageal Fistula dan Esophageal Atresia.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found