Ini adalah Petua Penjagaan Kecantikan untuk Kulit Cerah

, Jakarta - Setiap orang mempunyai persepsi yang berbeza mengenai standard kecantikan. Namun, banyak orang berpendapat bahawa wanita cantik adalah wanita yang mempunyai kulit yang cantik. Piawaian kecantikan inilah yang menjadikan banyak wanita bersaing untuk menjaga diri agar kulit cerah dan bercahaya.

Baca juga: 5 Rawatan Kulit Kering yang mesti dicuba

Lebih-lebih lagi, pada masa ini trend kecantikan di dunia berkembang pesat, sehingga pengeluarnya solekan, penjagaan kulit dan penjagaan badan bersaing untuk melancarkan produk terbaik mereka. Jika dibandingkan dengan keadaan 10 tahun yang lalu, kini anda boleh mendapatkan produk kecantikan dengan mudah. Selain mendapatkan pelbagai produk kecantikan, seperti topeng, serum atau pelembap yang sesuai, anda perlu mencuba petua penjagaan berikut untuk mendapatkan kulit yang cerah.

  1. Bersihkan Secara Berkala

Membersihkan kulit dengan kerap adalah kunci utama dalam mencerahkan kulit. Mandi dan cuci muka akan menghilangkan zarah minyak dan pencemaran yang dapat menyumbat liang, menjadikan kulit anda kelihatan kusam. Biasakan mandi sekurang-kurangnya sekali sehari. Anda juga mesti mencuci muka pada waktu pagi dan petang dengan menggunakan pembersih ringan. Semasa mencuci muka, urut wajah anda menggunakan jari dengan gerakan bulat.

  1. Pengelupasan Kulit

Salah satu kaedah terbaik untuk mencerahkan kulit secara seketika dan jangka panjang adalah dengan mengelupas kulit. Mengelupas kulit mampu menghilangkan lapisan luar sel kulit mati, sehingga permukaannya kelihatan lebih halus dan menjadikan kulit lebih cerah.

menggunakan gosok badan dan gosok hadapi sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu. Anda juga boleh menggunakan pengelupasan kimia untuk mengelupas wajah anda. Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif dan kering, hanya gunakan pengelupasan kimia seminggu sekali.

Baca juga: Peraturan 60 Detik, Teknik Mencuci Muka Untuk Membuatnya Lebih Berseri

  1. Pilih Produk Label yang Mencerahkan

Sebelum membeli penjagaan kulit atau penjagaan badan, Jangan lupa melihat bungkusannya terlebih dahulu. Produk pencerah biasanya mengandungi vitamin C atau niacinamide. Vitamin C adalah antioksidan yang mencerahkan kulit dengan menyekat enzim yang menghasilkan pigmen. Sementara niacinamide atau vitamin B3 berfungsi untuk melambatkan pengeluaran pigmen untuk menyamarkan bintik-bintik gelap.

  1. Kekal Terhidrat

Sebenarnya, kekurangan penghidratan menjadikan kulit kelihatan kusam dan bahkan dapat menonjolkan kedutan. Oleh itu, pastikan rajin meminum air agar kulit sentiasa terhidrat. Anda juga perlu menggunakan pelembap pada waktu pagi dan malam untuk menjaga kelembapan kulit. Pelembap muka dan orang tangan adalah emulsi, yang merupakan campuran komponen minyak dan air yang dapat membantu mengekalkan kelembapan kulit.

Sekiranya anda ingin bertanya tentang bahaya kulit yang tidak terhidrat dengan betul, anda boleh bertanya kepada pakar dermatologi secara langsung melalui aplikasi . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

  1. Suntikan vitamin C

Sekiranya anda ingin mendapatkan kulit yang cerah dengan serta-merta, anda boleh mencuba suntikan vitamin C. Sebenarnya, suntikan vitamin C sering digunakan untuk merawat sejumlah masalah kesihatan. Namun, dalam beberapa tahun terakhir, suntikan vitamin C digunakan untuk memutihkan kulit.

Baca juga: Ini adalah 3 Jenis Latihan Muka untuk Melangsingkan Pipi Anda

Sekiranya anda berminat untuk melakukannya, pastikan prosedur yang akan anda lalui dan dosnya telah lulus pemeriksaan dan pertimbangan doktor terlebih dahulu. Dos harian vitamin C yang disuntik untuk orang dewasa yang sihat ialah 70-150 mg. Lebih-lebih lagi, suntikan vitamin C dapat meningkatkan masalah ginjal, termasuk batu ginjal. Pastikan suntikan vitamin C dilakukan oleh profesional dan di bawah pengawasan doktor untuk mencegah kesan sampingan.

Itulah rawatan yang boleh dilakukan untuk mendapatkan kulit yang cerah. Terus sesuaikan rawatan yang dilakukan mengikut jenis kulit anda, ya!

Rujukan:
Pengemasan yang Baik. Diakses 2019. 7 Petua untuk Mendapatkan Kulit Berkilau, Menurut Pakar Penjagaan Kulit.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found