Ini adalah 3 peringkat kelahiran normal

Jakarta - Sekiranya tidak ada syarat khas, kebanyakan ibu ingin bersalin secara normal. Sekiranya ditakrifkan, kelahiran normal adalah proses kelahiran anak yang melalui kejadian semula jadi dengan kontraksi rahim dan melalui bukaan untuk mengusir bayi. Agar anda mengetahui lebih lanjut, pertimbangkan tiga tahap kelahiran anak yang berikut, ayuh!

Baca juga: Apa yang Perlu Tahu Sekiranya Anda Mempunyai Penghantaran Biasa

Peringkat Pembukaan

Tahap pertama persalinan normal dicirikan oleh kontraksi yang berlaku setiap 2-5 minit. Semakin hampir dengan waktu kelahiran, kontraksi akan menjadi lebih kuat kerana serviks semakin besar. Keadaan ini disebut tahap pembukaan atau "pembukaan".

Baca juga: Pembukaan Lengkap Semasa Bersalin, Ketahui Lebar Saluran Kelahiran Bayi

Pembukaan pertama bermaksud bahawa serviks telah dibuka satu sentimeter. Dan seterusnya sehingga pembukaan kesepuluh, yang bermaksud serviks telah dibuka selebar sepuluh sentimeter. Dalam sepuluh pembukaan ini, buruh umumnya dapat dilakukan. Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk segera pergi ke hospital, terutamanya jika kontraksi semakin terasa pada trimester kehamilan terakhir. Tujuannya adalah untuk memeriksa pembukaan yang telah berlaku. Doktor biasanya akan menilai kesakitan kontraksi pada skala 1-10 berdasarkan ekspresi wajah, seperti meringis, merengek, hingga menangis.

Tahap Pengusiran Bayi

Pengecutan akan menguat dan berlaku lebih kerap. Pada fasa ini, wanita hamil pada umumnya telah mencapai pembukaan kelapan atau kesepuluh. Kepala bayi telah turun ke ruang pelvis dan menekan otot-otot pelvis, menyebabkan refleks mendorong seperti ingin membuang air besar (BAB). Kepala bayi juga mendekati Miss V, dengan keadaan membrannya pecah. Namun, tidak jarang selaput pecah sebelum wanita hamil tiba di hospital, atau selaput itu perlu dipatahkan oleh doktor kerana tidak retak.

Agar bayi segera keluar, wanita hamil perlu mendorong sekeras mungkin sambil menahan nafas sambil mendorong. Dengan cara itu, hujung kepala bayi akan muncul dan melekat keluar. Kemudian, kepala bayi akan berpusing dan diikuti dengan pelepasan bahu dan seluruh badan bayi. Ini adalah pengecutan terakhir dan bayi akan keluar sepenuhnya. Selepas bayi dilahirkan, bidan atau doktor akan mengepit tali pusat dan memotongnya. Mulut dan hidung bayi akan dibersihkan agar mudah bernafas. Bayi akan dikeringkan menggunakan tuala steril di tepi ladang, kemudian dibungkus sehingga sentiasa hangat.

Tahap Akhir Buruh

Selepas kelahiran, tali pusat bayi akan dipotong. Plasenta yang melekat pada bayi juga akan dikeluarkan. Biasanya, plasenta akan keluar dalam 5-10 minit selepas bayi dilahirkan. Doktor atau bidan juga akan meminta ibu untuk melakukan Permulaan Awal Menyusui (IMD). Ini adalah langkah penting untuk memudahkan bayi memulakan proses penyusuan. Bayi yang baru lahir akan diletakkan di dada atau perut ibu, dan secara semula jadi akan mencari sumber susu ibu (ASI) mereka sendiri dan menyusu.

Pada peringkat akhir persalinan, pembantu kelahiran juga akan menjahit kanal kelahiran yang koyak, atau jika semasa kelahiran dilakukan episiotomi (gunting kulit dan otot antara vagina dan dubur). Sebelum jahitan, ibu akan diberi suntikan anestetik tempatan untuk mengurangkan kesakitan.

Itulah tiga peringkat kelahiran normal. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor . Anda boleh menghubungi doktor yang dipercayai di bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!