Inilah sebab wanita perimenopause terdedah kepada menorrhagia

, Jakarta - Wanita perimenopause dikatakan lebih cenderung kepada menorrhagia. Perimenopause adalah tempoh peralihan, alias tempoh sebelum wanita memasuki menopaus, yang merupakan akhir haid. Mendekati menopaus, wanita lebih cenderung mengalami gangguan kitaran haid, salah satunya adalah menorrhagia.

Menorrhagia alias menorrhagia adalah gangguan haid yang menyebabkan penderita mengalami pendarahan berlebihan dalam satu haid. Selain pendarahan yang berlebihan, orang dengan menorrhagia juga akan mengalami gejala lain, seperti tempoh haid yang lebih lama, anemia, kelemahan, kesukaran bernafas, dan sakit semasa haid. Menorrhagia boleh berlaku ketika seorang wanita menghampiri menopaus.

Baca juga: Pada usia berapa wanita mengalami perimenopause?

Mengenal Perimenopause dan Gejalanya

Perimenopause berlaku sebelum seorang wanita memasuki menopaus, iaitu sekitar 4-10 tahun sebelum menopaus. Biasanya, perimenopause mula berlaku pada usia 30-40 tahun, atau boleh juga muncul lebih awal kerana faktor-faktor tertentu. Terdapat beberapa gejala yang sering muncul sebagai tanda wanita mengalami perimenopause.

Gejala utama keadaan ini adalah gangguan pada kitaran haid, salah satunya mencetuskan menorrhagia. Tempoh peralihan ini boleh menyebabkan ketidakteraturan kitaran, seperti kedatangan haid lebih awal atau lebih lambat dan haid berlangsung lebih pendek atau lebih lama. Sebenarnya, semakin hampir dengan menopaus, haid akan menjadi kurang kerap dan hanya berlaku beberapa bulan sekali.

Perimenopause tidak hanya mencetuskan gejala gangguan kitaran haid, tetapi juga terdapat beberapa gejala lain yang sering muncul. Keadaan ini dicirikan oleh gejala berikut:

  • Kilatan panas

Wanita yang mengalami perimenopause sering mengadu gejala sensasi panas atau panas kilat panas . Biasanya, sensasi ini akan muncul secara tiba-tiba dan boleh sangat mengganggu.

Baca juga: Hati-hati dengan 6 Penyakit Berbahaya Ditandakan oleh Menorrhagia

  • Insomnia

Mendekati menopaus, seorang wanita terdedah kepada gangguan tidur pada waktu malam, alias insomnia. Biasanya, gangguan tidur juga disertai dengan kegelisahan dan berpeluh ketika tidur pada waktu malam.

  • Perubahan Mood

Mood alias mood perubahan juga sering dialami oleh wanita yang mengalami perimenopause. Pada masa ini, seorang wanita cenderung menjadi lebih mudah marah, serta peningkatan risiko wanita mengalami kemurungan.

  • Sakit kepala

Ketidakselesaan tidak hanya dirasakan di perut, tetapi juga di beberapa bahagian badan yang lain. Perimenopause boleh menyebabkan wanita mengalami sakit kepala yang tidak tertahankan.

  • Masalah Seksual

Semakin hampir dengan menopaus, seorang wanita biasanya akan mengalami masalah seksual. Pada wanita yang mengalami perimenopause, terdedah kepada penurunan keinginan dan kesuburan seksual. Keadaan ini juga menyebabkan seorang wanita mengalami kesakitan ketika melakukan hubungan seks kerana pengurangan cecair pelincir pada faraj.

  • Tahap Kolesterol

Perimenopause juga dapat mempengaruhi kadar kolesterol dalam darah. Wanita yang mengalami keadaan ini biasanya disertai dengan peningkatan kadar kolesterol jahat, aka LDL. Malangnya, ini juga disertai dengan penurunan kadar kolesterol baik atau HDL. Ini mesti diperhatikan, kerana kadar kolesterol jahat yang tinggi dalam darah dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit berjangkit, terutama penyakit kardiovaskular.

Baca juga: Adakah benar Menorrhagia Boleh Disebabkan oleh Peranti Kontraseptif IUD?

Masih ingin tahu mengenai perimenopause dan risiko menorrhagia atau gangguan kitaran haid yang lain? Tanya doktor di aplikasi hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Premenopause, Perimenopause, dan Menopause.
WebMD. Diakses pada 2019. Perimenopause.
Klinik Mayo. Diperoleh pada 2019. Menorrhagia (pendarahan haid berat).