Sekiranya anda menghidap darah tinggi, bilakah anda harus berjumpa doktor?

, Jakarta - Tekanan darah tinggi adalah keadaan biasa apabila daya tahan darah jangka panjang di dinding arteri cukup tinggi sehingga akhirnya dapat menyebabkan masalah kesihatan, seperti penyakit jantung. Tekanan darah ditentukan oleh jumlah darah yang dipam jantung dan jumlah daya tahan terhadap aliran darah di arteri. Semakin banyak darah yang dipam jantung anda dan semakin sempit arteri, semakin tinggi tekanan darah anda.

Anda boleh mengalami tekanan darah tinggi (hipertensi) selama bertahun-tahun tanpa sebarang gejala. Walaupun tanpa gejala, kerosakan pada saluran darah dan jantung akan berterusan dan dapat dikesan. Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal meningkatkan risiko masalah kesihatan yang serius, termasuk serangan jantung dan strok.

Tekanan darah tinggi umumnya berkembang selama bertahun-tahun, dan akhirnya mempengaruhi hampir semua orang. Nasib baik, tekanan darah tinggi dapat dikesan dengan mudah. Sehingga apabila anda mengetahuinya, anda dapat segera mendapatkan rawatan perubatan untuk mengelakkan keadaan bertambah buruk.

Baca juga: Perlu diketahui, ini adalah jenis hipertensi

Gejala Hipertensi dan Bilakah Segera Pergi ke Doktor

Sebilangan besar orang dengan tekanan darah tinggi tidak mempunyai tanda atau gejala, walaupun bacaan tekanan darah mencapai tahap yang sangat tinggi. Sebilangan orang dengan tekanan darah tinggi mungkin mengalami sakit kepala, sesak nafas atau mimisan, tetapi tanda dan gejala ini tidak spesifik dan biasanya tidak berlaku sehingga tekanan darah tinggi mencapai tahap yang teruk atau mengancam nyawa.

Anda mungkin memeriksa tekanan darah anda semasa temujanji doktor biasa. Anda mungkin boleh meminta doktor anda membaca tekanan darah sekurang-kurangnya setiap dua tahun bermula pada usia 18 tahun. Walau bagaimanapun, jika anda berumur 40 tahun atau lebih, atau anda berumur 18 hingga 39 tahun dengan risiko tekanan darah tinggi, tanyakan doktor anda untuk mengambil bacaan tekanan darah setiap tahun.

Tekanan darah pada amnya harus diperiksa di kedua lengan untuk menentukan apakah ada perbezaan. Penting untuk menggunakan lengan lengan dengan ukuran yang betul.

Doktor anda mungkin mengesyorkan pembacaan lebih kerap jika anda didiagnosis menghidap tekanan darah tinggi atau mempunyai faktor risiko lain untuk penyakit kardiovaskular. Kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas biasanya akan mengukur tekanan darah mereka sebagai sebahagian daripada pemeriksaan tahunan mereka.

Sekiranya anda tidak berjumpa doktor dengan kerap, anda mungkin dapat melakukan pemeriksaan tekanan darah percuma di beberapa tempat. Contohnya, ujian percuma semasa berjalan kaki yang sihat, atau di tempat lain.

Baca juga: Kanak-kanak Juga Boleh Mengalami Hipertensi, Ini Sebabnya

Berhati-hatilah dengan Komplikasi Hipertensi

Hipertensi jangka panjang boleh menyebabkan komplikasi melalui aterosklerosis, di mana plak menumpuk di dinding saluran darah dan kemudian menyebabkannya menjadi sempit. Penyempitan ini menjadikan hipertensi lebih teruk, kerana jantung harus mengepam lebih sukar untuk mengedarkan darah. Aterosklerosis yang berkaitan dengan hipertensi boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan, seperti:

  • Kegagalan jantung dan serangan jantung.
  • Aneurisma, atau benjolan yang tidak normal di dinding arteri yang boleh pecah.
  • Kegagalan buah pinggang.
  • Pukulan.
  • Amputasi.
  • Retinopati mata hipertensi, yang boleh menyebabkan kebutaan.

Pemantauan tekanan darah secara berkala dapat membantu orang menghindari komplikasi yang lebih teruk ini.

Baca juga: 7 Makanan yang Baik untuk Menurunkan Tekanan Darah

Kerana ia agak berbahaya dan secara amnya tidak menimbulkan gejala, penting untuk selalu berbincang dengan doktor anda di mengenai gaya hidup sihat yang disyorkan untuk mencegah hipertensi. Doktor di akan mencadangkan gaya hidup sihat, atau bahkan memberi ubat sekiranya tekanan darah anda cukup tinggi. Apa tunggu lagi, mari gunakan aplikasi untuk berbincang dengan doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses 2020. Hipertensi.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses 2020. Hipertensi.
NHS UK. Diakses 2020. Hipertensi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found