Sebab Bayi Baru Lahir Tidak Menangis

, Jakarta - Bayi yang baru lahir tidak menangis ketika menangis, kerana saluran air mata bayi masih berkembang setelah dilahirkan. Adalah normal bagi bayi untuk tidak menitiskan air mata untuk beberapa bulan pertama.

Beberapa bayi yang baru lahir juga mengalami penyumbatan pada saluran air mata mereka, yang bermaksud air mata dapat keluar, tetapi tidak mengalir dengan baik. Air mata yang terkumpul boleh menjadikan cecair kuning melekit. Keadaan ini boleh dirawat oleh pakar pediatrik dengan titisan atau salap. Doktor juga akan mengajar ibu bagaimana membersihkan mata bayi dan mengurut saluran air mata, jika diperlukan.

Adakah Terdapat Komplikasi dari Tidak Berdarah?

Pada bayi yang lebih tua, gangguan saluran air mata boleh menyebabkan demam. Selain gangguan saluran air mata, menangis tanpa jemu dapat menjadi tanda dehidrasi. Mungkin dehidrasi adalah penyebab anak menangis tanpa jemu, ketika anak demam disertai dengan muntah dan cirit-birit,

Sekiranya demam bayi anda tidak turun, bayi anda mungkin mempunyai tanda-tanda dehidrasi lain, seperti mulut atau air kencing yang sangat kering yang kelihatan lebih gelap dan baunya lebih kuat daripada biasa. Saluran air mata yang tersekat boleh datang dan pergi dan biasanya hilang pada saat bayi mencapai hari lahir pertamanya. Jika tidak, pakar oftalmologi anak anda mungkin perlu melebarkan saluran untuk mengelakkannya terus tersumbat.

Baca juga: 7 Fakta Mengenai Bayi Baru Lahir

Sekiranya ibu mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai gangguan saluran air mata pada bayi, tanyakan terus di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk ibu. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu bapa boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Apa simptom lain bayi yang mengalami gangguan saluran air mata? Simptom utamanya adalah mata berair dengan air mata bergenang di sudut mata dan kemudian menumpahkan ke pipi. Ini berlaku, walaupun bayi tidak menangis. Gejala mungkin bertambah buruk ketika bayi sejuk atau semasa cuaca sejuk, seperti peningkatan pengeluaran air mata.

Kadang-kadang, mata bayi mungkin kelihatan melekit atau berkerak ketika mereka bangun. Kadang-kadang, mata mungkin kelihatan sedikit merah jambu yang mungkin merupakan tanda konjungtivitis atau keradangan pada bahagian mata.

Baca juga: Pelukan Ayah pada Bayi yang baru lahir dapat membina ikatan

Gangguan Mata Lain pada Kanak-kanak

Penyempitan atau penyumbatan saluran air mata yang mengalirkan air mata dari mata ke hidung boleh menyebabkan penumpukan air mata. Ibu bapa dapat melihat simptomnya apabila terdapat peningkatan air mata yang mengalir di wajah anak. Berikut adalah gangguan mata lain pada kanak-kanak:

  1. Mata Pink (Konjungtivitis)

Mata merah jambu pada bayi baru lahir boleh disebabkan oleh jangkitan, saluran air mata yang tersumbat, atau kerengsaan. Keadaan ini paling berbahaya apabila disebabkan oleh jangkitan.

  1. Katarak

Apabila lensa mata mendung, keadaan ini mungkin memerlukan pembedahan untuk membuang katarak. Seorang bayi boleh dilahirkan dengan katarak atau menghidap penyakit itu kemudian.

  1. Strabismus (mata terlintas)

Keadaan ini biasanya berlaku pada bayi dengan kawalan otot mata yang lemah atau rabun jauh. Kesalahan penyelarasan mata pada bayi biasanya merupakan keadaan yang disebut pseudostrabismus . Semasa bayi membesar, penampilan mata yang melintang pada bayi ini biasanya akan hilang.

  1. Amblyopia (Mata Malas)

Penglihatan yang berkurang pada satu atau kedua mata mungkin memerlukan rawatan mata yang lebih sengit.

  1. Glaukoma

Gejala glaukoma kanak-kanak dan kongenital (hadir semasa kelahiran) boleh merangkumi air mata yang berlebihan, mata mendung, kekacauan, dan kepekaan terhadap cahaya. Tekanan mata yang meningkat, kerosakan pada saraf optik, dan potensi kehilangan penglihatan adalah masalah biasa pada kanak-kanak yang menunjukkan gejala glaukoma.

  1. Retinoblastoma

Ini adalah jenis barah yang jarang berlaku dan gejala boleh merangkumi refleks pupilari putih ketika disinari, sedangkan biasanya murid berwarna merah ketika terkena cahaya.

Rujukan:
pengasuh bayi.uk. Diakses pada tahun 2019. Adakah normal bayi saya menangis tanpa jemu?
Cermin.co.uk. Diakses pada tahun 2019. Mengapa bayi yang baru lahir tidak menangis, tidak peduli berapa banyak mereka menjerit.
Tangisan Pertama Keibubapaan. Diakses pada tahun 2019. Bilakah Bayi Selalunya Mula Menangis Dengan Air Mata?