Makluman, Orang Tua Rentan terhadap Xerosis

“Pernah mendengar keadaan yang disebut xerosis? Masalah kulit ini boleh menyebabkan kulit kering, gatal, dan retak. Berbanding dengan orang muda, orang tua lebih rentan terhadap keadaan ini, kerana penuaan menjadikan liang di kulit menghasilkan lebih sedikit minyak. "

Jakarta - Ada banyak perkara yang berubah ketika memasuki usia tua, termasuk keadaan kulit. Selain masalah kedutan, orang tua sering mengalami kulit kering. Dalam dunia perubatan, keadaan ini dikenali sebagai xerosis. Keadaan ini juga dapat menjadikan kulit berkerak, gatal, dan retak.

Xerosis menyerang mana-mana bahagian badan, secara amnya menyerang tangan, lengan, dan kaki lebih kerap. Dalam banyak kes, perubahan gaya hidup dan penggunaan pelembap dapat mengembalikan kelembapan pada kulit. Sekiranya rawatan itu tidak mencukupi, seseorang perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Baca juga: Adakah Komplikasi Disebabkan oleh Xerosis?

Sebab Orang Tua Rentan terhadap Xerosis

Orang tua atau orang berusia lebih dari 40 tahun lebih mudah terkena xerosis. Walaupun keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, usia yang tidak lagi muda adalah salah satu faktor risiko xerosis. Mengapa perkara ini berlaku?

Seiring bertambahnya usia, liang pori menghasilkan lebih sedikit minyak, jadi kulit cenderung lebih kering daripada individu yang berada di bawahnya. Itulah sebabnya orang tua lebih cenderung kulit kering berbanding orang muda.

Namun, bukan hanya usia, ada beberapa faktor lain yang mencetuskan xerosis, iaitu:

 • Sejarah perubatan. Seseorang yang mempunyai sejarah keluarga ekzema atau dermatitis kontak alergi cenderung mempunyai keadaan kulit kering.
 • Musim. Kulit kering sering berlaku pada musim sejuk, ketika tahap kelembapannya agak rendah. Pada musim panas, tahap kelembapan yang lebih tinggi membantu kulit menghasilkan lebih banyak minyak, sehingga mencegah kekeringan.
 • Mandi terlalu kerap. Mandi atau basuh yang kerap dengan air suam boleh meningkatkan risiko kulit kering.

Baca juga: Bilakah Orang dengan Xerosis Berjumpa dengan Doktor?

Gejala yang Perlu Dikenali

Orang tua dengan xerosis mungkin mengalami gejala berikut:

 • Kulit terasa seperti mengetatkan, terutamanya selepas mandi, mandi air hangat atau berenang.
 • Kulit terasa dan kelihatan kasar.
 • Gatal (pruritus).
 • Mengelupas sedikit, bersisik atau mengelupas kulit yang teruk.
 • Garisan halus atau retakan muncul di kulit.
 • Kulit kelihatan lebih kelabu.
 • Kemerahan.

Sekiranya anda mempunyai ahli keluarga yang sudah tua, dan mengalami gejala ini, bantulah mereka mendapatkan rawatan. Salah satu cara mudah yang boleh dilakukan adalah dengan berbincang dengan doktor dan membeli ubat yang telah ditetapkan, melalui aplikasi tersebut .

Rawatan yang mesti dicuba

Rawatan xerosis pada orang tua bergantung pada betapa teruknya kekeringan. Sekiranya kekeringan sangat teruk sehingga menyebabkan luka, pemeriksaan lebih lanjut oleh pakar dermatologi mungkin diperlukan. Doktor biasanya memberikan maklumat mengenai perubahan gaya hidup dan mengesyorkan salap, resep, krim, atau losyen bebas untuk merawat gejala.

Selain rawatan dari ahli dermatologi, anda juga dapat membantu orang tua untuk membuat perubahan gaya hidup, untuk melegakan gejala xerosis, seperti:

 • Gunakan pelembap setiap hari. Pelembap berfungsi untuk menutup kulit agar air tidak keluar.
 • Elakkan mandi terlalu kerap. Sebaiknya jangan mandi lebih dari dua kali sehari, dan pastikan anda tidak terlalu lama mandi.
 • Gunakan krim pembersih. Pembersih kulit lembut atau gel mandi dengan pelembap tambahan.
 • Tutup kulit. Apabila cuaca sejuk atau berangin, pakai pakaian tertutup. Musim sejuk boleh mengeringkan kulit anda, jadi pakai selendang, topi dan sarung tangan semasa anda dalam perjalanan.
 • Pakai sarung tangan getah. Ini sekiranya anda perlu merendam tangan anda di dalam air atau menggunakan pembersih yang keras. Memakai sarung tangan membantu melindungi kulit.

Baca juga: Kulit kering dan bersisik membuat anda tertekan, sekiranya anda pergi ke psikologi atau psikiatri?

Beberapa petua ini dapat membantu melegakan gejala xerosis pada orang tua, terutamanya jika anda sudah mempunyai jenis kulit kering. Kerana, orang dengan jenis kulit kering lebih cenderung kepada xerosis, daripada mereka yang mempunyai jenis kulit berminyak.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kulit kering.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Menyebabkan Kulit Kering dan Cara Mengubatinya.
Penasihat Dermatologi. Diakses pada tahun 2021. Xerosis (Kulit Kering).