Cara Melegakan Sakit Tenggorokan yang Sering Berpantang

Jakarta - Sakit tekak selalu menyebabkan rasa tidak selesa yang menyukarkan anda bercakap dan menelan. Terdapat banyak perkara yang menyebabkannya, mulai dari sakit tekak, teriakan terlalu banyak, alergi, makanan pedas, gejala penyakit, dan sebagainya. Selain itu, sakit tekak juga boleh disebabkan oleh bakteria dan virus yang menyerang saluran kerongkong. Akibatnya, anda juga boleh mengalami batuk kering yang boleh membuat tekak anda sangat sakit.

Secara amnya, kanak-kanak lebih kerap terkena masalah sakit tekak. Sebabnya adalah kerana sistem imun kanak-kanak masih rendah sehingga mereka terdedah kepada jangkitan kuman dan bakteria dan dijangkiti dari rakan sebaya mereka. Namun, itu tidak bermakna orang dewasa tidak terdedah kepada sakit tekak. Sakit tekak akibat jangkitan bakteria boleh menular, jadi penting untuk mengetahui setiap gejala sehingga dapat ditangani dengan tepat.

Simptom Sakit Tekak

Apakah gejala sakit tekak? Biasanya, sakit tekak muncul ketika anda merasakan sakit tekak dan ada juga rasa sakit ketika menelan makanan. Sekiranya anda tidak segera memberi rawatan untuk gejala awal ini, maka kemudiannya boleh menyebabkan kesan yang lebih negatif kepada kesihatan. Sakit tekak yang semakin teruk biasanya disebabkan oleh kuman yang membiak dan diikuti oleh gejala penyakit lain seperti selesema, hidung berair, demam, dan batuk. Berikut adalah beberapa gejala kerongkong lain yang perlu anda ketahui, iaitu:

  • Kelenjar getah bening yang bengkak
  • Tubuh terasa lemah dan lesu, kadang-kadang demam dan sakit kepala muncul
  • Terdapat bintik-bintik merah kecil di bumbung mulut.

Mengatasi Sakit Tekak

Sakit tekak boleh menjadi sakit yang sering "berulang" kerana pada dasarnya disebabkan oleh bakteria dan kuman. Rawatan sederhana yang terkenal di masyarakat adalah mengatasinya dengan berkumur dengan air masin. Walaupun cara yang lebih praktikal, pengambilan lozenges dianggap mencukupi. Namun, walaupun kaedah ini lebih "popular", sebenarnya belum ada penyelidikan mengenai kaedah ini, anda tahu.

Lalu bagaimana mengatasi sakit tekak bukan? Anda boleh menggunakan berkumur dengan Betadine Mouthwash yang mengandungi bahan aktif Povidone Iodin 1 peratus yang boleh menjadi bahan antiseptik sehingga berkesan menyingkirkan kuman dan bakteria yang menyebabkan sakit tekak. Ini juga telah terbukti secara saintifik, anda tahu. Jadi, anda pasti masalah sakit tekak anda akan dapat diselesaikan dengan cepat.

Atasi sakit tekak dengan Betadine Mouthwash anda cukup berkumur selama 30 saat. Lakukan aktiviti ini sekurang-kurangnya 3-5 kali sehari untuk merawat sakit tekak yang sering berulang. Anda boleh membeli Betadine Mouthwash di . Terdapat diskaun khas dengan membeli-belah di Kedai Kedai Rasmi. Tanpa meninggalkan rumah, pesanan Betadine Mouthwash anda akan dihantar ke destinasi anda dalam satu jam.

Mencegah Sakit Tekak

Agar sakit tekak yang anda rasakan tidak selalu berulang, anda harus mengambil langkah pencegahan. Elakkan makan makanan yang berpotensi membuat sakit tekak anda, seperti makanan goreng, makanan pedas, dan makanan yang tidak dijamin bersih. Kuman dan bakteria ada di mana-mana. Oleh itu, jika anda tidak dapat mengekalkan pengambilan makanan, ia pasti akan memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Permohonan sentiasa siap di mana sahaja anda berada, apabila masalah sakit tekak mengganggu anda, anda boleh segera menghubungi doktor. Dengan anda boleh berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Anda juga boleh lakukan ujian makmal dan melakukan ujian makmal jika perlu mengikut cadangan doktor. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.