Anak-anak Lebih fasih berbahasa Inggeris, Baik atau Tidak?

, Jakarta - Penguasaan bahasa asing memang merupakan komponen yang tidak boleh ketinggalan dalam perkembangan anak masa kini. Kanak-kanak pintar bahasa Inggeris sememangnya sesuatu yang menjanjikan untuk masa depan dan kemajuan mereka untuk pendidikan dan kerjaya pada masa akan datang. Namun, ada satu perkara yang perlu disedari oleh ibu di mana anak-anak masih wajib menguasai bahasa ibunda mereka.

Kenapa begitu? Sebenarnya, ini lebih kepada perasaan nasionalisme dan supaya anak-anak tidak melupakan tanah air. Cuba bayangkan jika semua anak Indonesia tidak menggunakan bahasa Indonesia lagi? Mungkin budaya kita akan mengalami kepupusan. Oleh itu, kanak-kanak berbahasa Inggeris pintar tidak selalu baik, tetapi perlu ada keseimbangan antara penguasaan bahasa asing dan juga bahasa kebangsaan.

Berikut adalah petua yang boleh diterapkan oleh ibu agar anak-anak mereka dapat menguasai bahasa Inggeris, tetapi masih dapat memelihara daerah.

  1. Menggunakan Bahasa Indonesia di Rumah

Sebilangan besar ibu bapa pada zaman moden ini menggunakan bahasa Inggeris atau bahasa asing lain di rumah. Walau bagaimanapun, percakapan Inggeris menguasai perbualan sepanjang hari. Sebenarnya, ibu dapat membuat anak-anak mereka terus menggunakan bahasa Inggeris tanpa melupakan bahasa Indonesia, dengan menerapkan peraturan untuk menggunakan kedua-dua bahasa tersebut. Jadi, pada masa-masa tertentu ada kalanya anak-anak menggunakan bahasa Indonesia atau bahasa Inggeris sehingga kedua-dua bahasa digunakan dengan optimum.

  1. Menyimpan Buku Bahasa Indonesia

Membeli buku bahasa Inggeris untuk anak-anak adalah baik, tetapi ada baiknya ibu menyimpan stok buku Indonesia agar pembelajaran kedua-dua bahasa dapat seimbang. Supaya penggunaan kedua-dua bahasa kanak-kanak itu lebih baik, lebih baik jika ibu mengajak anak untuk membincangkan pembacaan, mengajak anak menggunakan kedua-dua bahasa tersebut secara bergantian untuk menyatakan apa yang dia rasakan mengenai pembacaan tersebut.

  1. Tonton Filem Indonesia

Pada masa ini kita lebih gemar menggunakan filem asing. Adalah lebih baik bagi ibu untuk membiasakan anak-anak mereka dengan menonton filem Indonesia agar penguasaan bahasa tempatan mereka dimaksimumkan. Bukan hanya bahasa asing yang digalakkan, tetapi bahasa Indonesia ditinggalkan. Kanak-kanak mungkin kehilangan identiti kerana tidak ada yang mengajar mereka untuk mengingati budaya tempatan mereka.

Sebenarnya, sama ada kanak-kanak lebih fasih berbahasa Inggeris, bergantung kepada sama ada dengan berbahasa Inggeris kanak-kanak itu melupakan budaya tempatan atau tidak. Sekiranya anak itu fasih berbahasa Inggeris, tetapi masih boleh berbahasa Indonesia, ini sebenarnya merupakan kemajuan. Tidak dapat dinafikan, bahasa Inggeris adalah bahasa universal yang telah menjadi perbualan sehari-hari orang pada umumnya.

Sebenarnya, terdapat banyak kemudahan yang dapat diperoleh dengan menguasai bahasa asing sehingga benar-benar melengkapkan anak-anak dengan kemahiran berbahasa asing memang merupakan kewajiban yang tidak boleh dipandang rendah.

Globalisasi dan kemasukan syarikat asing serta pelaksanaan pendidikan bertaraf antarabangsa telah menjadikan penguasaan bahasa asing suatu kemestian untuk kemajuan. Namun, jangan biarkan penggunaan bahasa asing malah membuat kanak-kanak melupakan akar budaya mereka. Ini adalah sesuatu yang perlu diingat oleh ibu bapa.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sama ada anak anda lebih fasih menggunakan bahasa Inggeris yang baik atau tidak, serta gaya keibubapaan yang terbaik untuk anak, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • Ketahui faedah makan bersama keluarga untuk anak kecil anda
  • Lakukan 5 cara ini untuk membuat anak-anak berasa seperti berada di sekolah
  • Apabila Kanak-kanak Mudah Dipengaruhi oleh Rakan, Apa Yang Harus Anda Lakukan?