Komplikasi Gangguan Panik yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Kecemasan adalah tindak balas semula jadi tubuh terhadap tekanan atau situasi yang mengancam nyawa. Sekiranya keadaan ini berlaku tanpa diduga, ia disebut gangguan panik. Penghidapnya tiba-tiba merasa cemas, panik, dan stres tanpa mengetahui masa atau situasi yang berlaku di persekitarannya. Keadaan ini boleh berlaku berulang kali, selalunya tanpa bahaya atau perlu ditakuti. Penting untuk mendapatkan pertolongan jika anda mengalami ini, kerana komplikasi gangguan panik dapat terjadi dan memburukkan keadaan.

Komplikasi gangguan panik yang timbul kerana tidak dirawat dengan baik dapat meliputi kemurungan, alkoholisme atau penyalahgunaan dadah, menjadi antisosial, dan masalah di sekolah atau tempat kerja, hingga masalah kewangan.

Baca juga: Perangai Mudah Berubah, Mungkin Gejala Serangan Panik

Apa yang Boleh Menyebabkan Gangguan Panik?

Gangguan panik dianggap genetik, tetapi penyebabnya tidak diketahui. Penyelidikan mendapati bahawa bahagian otak dan proses biologi tertentu memainkan peranan penting dalam mengatur perasaan takut dan cemas. Mereka yang menderita penyakit ini mempunyai kesalahan dalam menafsirkan pergerakan atau sensasi badan yang sebenarnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, ini sebenarnya dilihat sebagai ancaman. Terdapat beberapa faktor yang mencetuskan gangguan panik, termasuk:

 • Tekanan;

 • Sejarah perubatan keluarga;

 • Kejadian traumatik;

 • Perubahan drastik dalam hidup, seperti perceraian atau mempunyai anak;

 • Pengambilan kafein dan nikotin yang berlebihan;

 • Sejarah mengalami penderaan fizikal atau seksual.

Sekiranya anda mempunyai salah satu faktor pencetus di atas, adalah penting untuk berjumpa doktor untuk mengelakkan gejala anda menjadi lebih teruk. Segera buat temu janji dengan doktor di hospital terdekat menggunakan aplikasi tersebut .

Baca juga: 3 Cara Berkesan untuk Mengatasi Serangan Panik

Rawatan apa yang boleh dilakukan untuk mengatasi gangguan panik?

Rawatan gangguan panik bertujuan untuk mengurangkan kekerapan dan intensiti serangan panik. Rawatan boleh dilakukan untuk meningkatkan kualiti hidup. Beberapa rawatan yang boleh dilakukan termasuk:

 • Psikoterapi

Kaedah rawatan ini adalah langkah utama untuk mengatasi gangguan panik yang cukup berkesan. Doktor memberi pemahaman dan mengubah cara berfikir kepada pesakit supaya mereka dapat menangani situasi panik yang mereka hadapi. Salah satu bentuk psikoterapi adalah terapi tingkah laku kognitif yang bertujuan untuk memberikan pemahaman dan cara berfikir dalam menangani panik sebagai situasi yang tidak mengancam nyawa.

Terapi ini diharapkan dapat membentuk tabiat dan tingkah laku sehingga penghidapnya tidak lagi merasa terancam. Langkah rawatan ini memerlukan masa dan usaha dari penghidapnya untuk pulih.

 • Dadah.

Ubat antikulat digunakan untuk mengurangkan gejala yang berkaitan dengan gangguan panik, seperti serangan panik dan kemurungan. Biasanya gabungan pemberian ubat dilakukan untuk meningkatkan keberkesanan ubat. Beberapa jenis ubat ini termasuk:

 • Inhibitor pengambilan serotonin selektif (SSRI), seperti fluoxetine atau sertraline. Jenis antidepresan ini disarankan sebagai rawatan pertama untuk melegakan serangan panik.

 • Benzodiazepin. Ini adalah ubat penenang (sedatif) yang berfungsi dengan menekan aktiviti dalam sistem saraf pusat. Kerana boleh menyebabkan kebergantungan, ia hanya dimakan dalam jangka pendek.

 • Inhibitor pengambilan semula serotonin dan norepinefrin (SNRI), seperti venlafaxine. Ini adalah ubat antidepresan yang digunakan oleh doktor sebagai pilihan lain untuk melegakan gejala serangan panik.

Bagaimana Mencegah Serangan Panik?

Terdapat beberapa jenis perkara yang dapat mencegah serangan panik, termasuk:

 • Elakkan makanan atau minuman bergula, berkafein, atau beralkohol;

 • Berhenti merokok dan jangan menyalahgunakan dadah;

 • Melakukan aktiviti yang sihat, seperti bersenam;

 • Keperluan tidur dan rehat yang mencukupi.

 • Menguruskan tekanan dengan teknik relaksasi, seperti yoga atau relaksasi otot.

Baca juga: Serangan Panik Boleh Menyebabkan Gegaran Mematikan

Rujukan:
NIH (Diakses pada 2019). Institut Kesihatan Mental Negara. Gangguan Panik: Apabila Ketakutan Mengalahkan.
NHS Choices UK (Diakses pada tahun 2019). Gangguan Panik.
Klinik Mayo (Diakses pada tahun 2019). Penyakit dan Keadaan. Serangan Panik dan Gangguan Panik.