Ketahui Pilihan Kaedah Penyampaian untuk bakal ibu

Jakarta - Menyambut kedatangan bayi setelah menunggu kira-kira sembilan bulan. Namun, tentu ada rasa bimbang yang tersembunyi di balik kebahagiaan besar. Adakah melahirkan akan menyakitkan seperti yang orang katakan? Bagaimana jika anda tidak dapat melahirkan secara normal? Kemudian, masih ada seribu persoalan lain yang mengalir di dalam minda.

Melahirkan memang menjadi cabaran, terutama bagi ibu-ibu yang baru dikurniakan seorang bayi. Inilah sebabnya mengapa, sangat penting bagi ibu untuk mengetahui apa sebenarnya kaedah melahirkan yang boleh anda pilih untuk menyambut anak anda ke dunia kelak. Berikut adalah beberapa daripadanya:

Penghantaran Faraj

Orang biasa memanggil kaedah ini sebagai penghantaran biasa, yang merupakan jenis penghantaran yang paling biasa dan dianggap paling selamat. Kaedah penyampaian ini boleh berlaku secara semula jadi atau kadang-kadang memerlukan epidural atau induksi. Sebilangan besar kelahiran faraj cenderung berlaku antara kehamilan 38 hingga 40 minggu.

Baca juga: Tahap Pembukaan dalam Tenaga Kerja yang Perlu Anda Ketahui

Melalui kaedah bersalin normal, ibu dapat pulih lebih cepat dari tekanan selepas bersalin, sehingga mereka dapat segera pulang bersama bayinya. Kemungkinan jangkitan pada proses kelahiran ini cenderung lebih rendah berbanding dengan kaedah lain. Bayi juga mempunyai peluang yang lebih rendah untuk mengalami masalah pernafasan jika dilahirkan secara faraj.

Tenaga Asli

Kaedah ini cukup popular di kalangan ibu hamil, kerana tidak ada prosedur perubatan atau terapi invasif yang terlibat, proses ini berlaku dengan cara yang paling semula jadi. Pelbagai latihan dan kedudukan menjadi perhatian semasa prosedur penghantaran dengan cara ini. Biasanya, ibu akan ditemani oleh bidan semasa prosesnya, yang boleh dilakukan di rumah sekiranya persiapannya selesai. Melahirkan di dalam air atau kelahiran air dapat membantu mengurangkan kesakitan buruh adalah cara yang paling semula jadi dan tidak menyakitkan.

Baca juga: Ini adalah 20 syarat kelahiran yang perlu diketahui oleh ibu

Penghantaran Caesarean

Kaedah bersalin secara pembedahan Caesarean biasanya dilakukan jika ibu mengalami komplikasi kehamilan, sehingga tidak mungkin melahirkan secara semula jadi atau vagina. Dalam kaedah ini, bayi dilahirkan dengan membuat sayatan di perut ibu atau melalui proses pembedahan untuk mengeluarkan bayi dari rahim.

Beberapa keadaan kehamilan yang memerlukan ibu melahirkan dengan pembedahan Caesarean termasuk preeklamsia, kehamilan pramatang, bayi dengan berat lahir rendah, ibu menghidap diabetes, gangguan janin berlaku dan masalah dengan plasenta berlaku.

Penghantaran Faraj Selepas Cesarean (VBAC)

Ingin menjalani kelahiran vagina selepas bersalin dengan pembedahan caesar? Kaedah ini dikenali sebagai Kelahiran Faraj Selepas Cesarean atau VBAC. Memang, dikatakan bahawa ibu-ibu yang melahirkan oleh Caesarean tidak lagi dapat melahirkan secara faraj pada kehamilan berikutnya. Namun, dengan perkembangan teknologi, keadaan ini tidak lagi mustahil.

Baca juga: 3 Rawatan Badan yang Boleh Dilakukan Selepas Bersalin

Setiap kaedah penghantaran mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Ibu hanya perlu memilih yang sesuai dengan keadaan kehamilan dan janin di dalam kandungan. Jangan lupa untuk selalu bertanya kepada pakar obstetrik, agar ibu mendapatkan rawatan terbaik dan bebas dari komplikasi selepas bersalin.

Kini, ibu tidak perlu lagi meninggalkan rumah untuk dapat bertanya dengan doktor. Terdapat aplikasi yang boleh anda gunakan pada bila-bila masa. Kekal muat turun aplikasi sahaja Di telefon bimbit ibu anda, tidak sukar lagi untuk pergi ke hospital terdekat atau membeli ubat tanpa perlu pergi ke farmasi.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan: Jenis Persalinan.
Ibu Bapa Menangis Pertama. Diakses pada tahun 2020. 6 Jenis Kaedah Penghantaran yang Perlu Anda Ketahui.
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Kaedah dan Jenis Penyampaian Bersalin.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found