Ini adalah perbezaan antara Osteoporosis dan Osteoarthritis

, Jakarta - Walaupun mengalami keadaan yang sama, iaitu masalah pada tulang, ada perbezaan yang jelas antara osteoporosis dan osteoartritis. Masalah dengan Osteoporosis adalah lebih banyak kerosakan yang berlaku akibat kehilangan tulang, menyebabkan patah tulang. Sementara itu, osteoartritis disebabkan oleh keradangan sendi yang menyebabkan kekejangan dan kesakitan.

Osteoporosis

Osteoporosis adalah keadaan tulang yang merosot di mana liang-liang tulang menjadi rapuh. Akhirnya, tulang kehilangan jisimnya dan menyebabkan patah tulang. Penyebab utama osteoporosis adalah kekurangan pembentukan tulang yang kuat pada masa muda yang tidak mendapat cukup kalsium. Selain itu, penggunaan kortikosteroid yang berlebihan, kurang bersenam, barah tulang, dan sindrom Cushing (penyakit yang disebabkan oleh peningkatan tahap hormon kortisol).

Dalam beberapa keadaan, osteoporosis lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki, kaum Asia dan Kaukasia, tabiat merokok yang dapat menghalang kepadatan tulang, gangguan makan di mana seseorang tidak mendapat pengambilan nutrisi yang sesuai dan biasanya dialami oleh mereka yang mempunyai bulimia, keturunan, dan masalah tiroid. Baca juga: 4 Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Sciatica

Gejala yang dialami oleh orang yang mengalami osteoporosis adalah kehilangan ketinggian, iaitu pengecutan badan, sakit belakang yang teruk, dan perubahan postur badan. Osteoporosis sering berlaku pada orang yang berumur lebih dari 50 tahun. Osteoporosis boleh mengganggu kemampuan seseorang berjalan, malah boleh menyebabkan kecacatan berpanjangan atau kekal. Mengkonsumsi susu, Vitamin D, senaman menanggung berat badan, dan mengamalkan gaya hidup sihat adalah cara untuk mengelakkan atau mencegah osteoporosis.

Osteoartritis

Osteoartritis juga dialami oleh tulang, tetapi pada osteoartritis apa yang berlaku adalah tulang rawan habis dan merosakkan sendi. Dalam keadaan ini, gejala yang dialami adalah sakit yang mendalam, kekejangan pada sendi sehingga sukar menggerakkan jari atau bahkan tangan dan kaki, sehingga membatasi pergerakan badan.

Gejala osteoartritis biasanya timbul secara beransur-ansur dan biasanya dirasakan pada waktu pagi, terutamanya apabila sendi tidak bergerak lama, akhirnya bergerak dan apa yang berlaku adalah kesukaran menggerakkan sendi, ini mungkin merupakan gejala awal osteoartritis.

Biasanya, mereka yang menderita osteoartritis adalah mereka yang berumur 60 tahun ke atas atau yang pernah mengalami kecederaan, dan sering melakukan pergerakan berulang dalam jangka masa panjang. Faktor risiko lain yang menyebabkan osteoartritis adalah berat badan berlebihan, perkembangan sendi yang tidak betul, faktor genetik, tekanan yang disebabkan oleh pergerakan berulang yang cenderung berlaku pada atlet yang mempunyai tabiat latihan fizikal sedemikian rupa sehingga akhirnya meningkatkan keausan tulang rawan (tulang rawan).

Kerana kedua-dua osteoporosis dan osteoartritis berlaku pada tulang, anda boleh menghidap kedua-dua penyakit pada masa yang sama. Juga, beberapa faktor pencetus untuk osteoporosis dan osteoartritis mempunyai simptom yang hampir sama.

Untuk kesihatan tulang dan mencegah penyakit tulang, ada baiknya anda memulakan pencegahan awal dengan memakan makanan sihat yang mengandungi kalsium, asid lemak omega-3, sayur-sayuran, dan protein yang sihat. Di samping itu, melakukan sukan aktif baik kardio dan mengangkat berat sangat digalakkan tetapi jangan keterlaluan. Beri masa untuk berehat untuk pulih dari aktiviti fizikal yang anda lakukan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan yang lebih mendalam mengenai perbezaan antara osteoporosis dan osteoartritis, serta cara mencegahnya dan bagaimana menanganinya, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .