Penyakit Pagi Yang Tidak Semestinya Bermakna Anak Lelaki Hamil?

, Jakarta - Semasa mengandung, salah satu perkara yang paling ingin tahu bagi calon ibu bapa adalah jantina bayi dalam kandungan. Akhirnya, tidak sedikit ibu bapa yang meneka jantina mereka sendiri, malah mempercayai mitos yang belum benar. Salah satu mitos kehamilan mengenai jantina bayi yang sering didengar adalah tidak mempunyai sakit pagi Ini bermaksud bahawa bayi dalam kandungan adalah anak lelaki. Namun, adakah ia benar? Jangan sembarangan percaya, pertimbangkan dahulu fakta di bawah.

Baca juga: Fakta Sakit Pagi Yang Perlu Anda Ketahui

Tahukah anda, jantina bayi ditentukan sebaik sahaja sperma memenuhi telur, anda tahu. Ini berlaku pada waktu konsepsi ketika bayi memperoleh 23 kromosom dari setiap ibu bapa mereka. Selain daripada jantina, perkara seperti warna mata, warna rambut, bahkan kecerdasan telah ditentukan sejak awal.

Kemaluan bayi hanya mula berkembang sekitar minggu ke-11 kehamilan. Walau bagaimanapun, masih memerlukan beberapa minggu lagi untuk mengetahui jantina bayi melalui ultrasound (USG). Bagi calon ibu bapa yang tidak sabar, ini membolehkan mereka membuat ramalan sendiri, dan bahkan mempercayai mitos.

Ibu mungkin pernah mendengarnya sakit pagi boleh menjadi petunjuk mengenai jantina bayi. Apabila ibu mengalami sakit pagi teruk, ini bermaksud bahawa bayi itu adalah seorang gadis. Rasionalnya adalah kerana hormon yang dihasilkan oleh bayi perempuan lebih tinggi, ini membuatkan ibu berasa lebih mual pada awal kehamilan. Sementara itu, ibu yang mengandung anak lelaki biasanya akan mengalami kehamilan yang lebih lancar, termasuk tidak mengalami sakit pagi. Namun, itu tidak benar.

Sebenarnya, kemunculannya sakit pagi boleh berbeza pada setiap wanita hamil dan kehamilan. Kajian yang diterbitkan di The Lancet mendedahkan bahawa wanita hamil yang mengalami sakit pagi teruk mungkin mempunyai anak perempuan. Walau bagaimanapun, tidak ada banyak bukti saintifik untuk menyokong idea ini.

Bagaimana Mengetahui Jantina Bayi?

Walaupun jantina bayi telah ditentukan sejak awal, ibu bapa masih perlu menunggu beberapa lama sehingga mereka pasti dapat mengecat bilik bayi dengan warna merah jambu atau biru. Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mengetahui jantina bayi lebih awal:

1. Ujian Darah DNA

Kini ibu boleh melakukan ujian darah pada kehamilan 9 minggu. Ujian ini dapat mendedahkan jantina ibu bayi.

Ujian DNA seperti Panorama adalah salah satu jenis ujian yang berguna untuk meramalkan jantina bayi, kerana darah ibu membawa jejak DNA bayi. Prosedur ini melibatkan pengambilan sampel darah dan mengirimkannya ke makmal, maka hasilnya dapat diperoleh dalam waktu sekitar 7-10 hari.

Walau bagaimanapun, tujuan utama ujian ini bukanlah untuk mendedahkan jantina, melainkan untuk mengesan kehadiran sindrom down atau keadaan genetik lain.

2. Ujian Genetik Lain

Ibu juga boleh melakukan ujian genetik, seperti ambiocentesis atau persampelan villus korionik (CVS) semasa mengandung. Ujian ini serupa dengan ujian darah DNA, tetapi lebih invasif. Seperti ujian darah DNA, ujian ini dapat memberitahu ibu tentang jantina bayi anda, tidak begitu cepat. CVS biasanya dilakukan antara minggu 10 dan 12 kehamilan, sementara amniosentesis dilakukan antara minggu 15 dan 18.

Sekiranya anda ingin mengetahui jantina bayi anda, anda mungkin mahu melakukan ujian ini. Walau bagaimanapun, ujian genetik membawa risiko keguguran. Ujian ini biasanya hanya disarankan untuk wanita yang lebih tua, atau pasangan yang mempunyai sejarah keluarga dengan keadaan genetik tertentu.

Baca juga: Jadi penyakit genetik, ini adalah pemeriksaan lengkap mengenai talasemia

3. Ultrasound

Dari semua jenis ujian, ultrasound atau ultrasound adalah jenis ujian yang paling biasa untuk mengetahui jantina bayi. Ujian ini boleh dilakukan antara minggu ke-18 dan ke-20 kehamilan.

Prosedurnya adalah bahawa doktor akan melihat gambar bayi ibu di skrin dan memeriksa alat kelamin yang merupakan penanda yang berbeza antara lelaki dan perempuan. Namun, walaupun melalui ultrasound, doktor mungkin tidak dapat menentukan jantina bayi kerana beberapa keadaan. Sekiranya bayi anda tidak berada dalam keadaan ideal, anda mungkin perlu melakukan imbasan berulang atau mungkin perlu menunggu beberapa saat untuk mengetahuinya.

Baca juga: Bolehkah Jantina Janin Dikenali Tanpa Ultrasound?

Nah, itulah penjelasan mengenai mitos kehamilan yang menyatakan bahawa sakit pagi tanda mengandung anak lelaki. Untuk memeriksa kebenaran mitos kehamilan yang lain, ibu secara langsung boleh meminta pakar menggunakan aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui ciri Berbual dengan Seorang Doktor untuk bertanya mengenai kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Kesihatan Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2019. Mitos vs. Fakta: Tanda Anda Mempunyai Bayi lelaki.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found