Mitos atau Fakta, Mandi Air Panas Meringankan Sakit Menstruasi

, Jakarta - Kesakitan semasa haid adalah masalah biasa yang dirasakan setiap wanita setiap kali mengalami kitaran. Sudah tentu ini boleh mengganggu aktiviti harian, terutamanya jika anda berada tarikh akhir . Oleh itu, anda memerlukan rawatan yang cepat agar kesakitan yang anda rasa dapat hilang. Salah satu cara yang dipercayai oleh banyak orang adalah dengan mandi air suam. Namun, adakah ia benar-benar berkesan? Ketahui fakta di sini!

Meringankan Sakit Menstruasi dengan Mandi Hangat

Sebelum membincangkan bagaimana melegakan kesakitan yang timbul ketika haid berlaku, anda mesti mengetahui bagaimana gangguan ini dapat menyerang. Kesakitan haid berlaku ketika otot-otot rahim berkontrak, yang boleh berlaku tepat sebelum atau semasa haid. Pengecutan ini boleh dicetuskan oleh bahan kimia yang disebut prostaglandin dihasilkan di lapisan rahim.

Baca juga: Apa yang Menyebabkan Kesakitan Menstruasi yang Tidak Tanggung?

Namun, apa yang menyebabkan kesakitan haid menjadi sangat menyakitkan pada sesetengah orang atau bahkan membuatnya tidak dapat menjalankan aktiviti harian? Ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti pendarahan yang lebih berat, pembekuan darah yang lebih besar didorong melalui serviks, beberapa keadaan kesihatan seperti adenomiosis, hingga perbezaan toleransi kesakitan pada seseorang.

Sekarang, mari kita ketahui adakah benar bahawa mandi air panas dapat melegakan kesakitan haid?

Dengan mencuci badan atau merendam di dalam tab mandi berisi air panas, terbukti dapat menghilangkan kekejangan dan kesakitan semasa haid. Terapi panas dapat merehatkan otot-otot di rahim, meningkatkan aliran darah, dan melegakan kesakitan. Anda juga boleh menggunakan alas pemanas atau kain lap hangat sebagai alternatif jika tidak boleh mandi air suam. Makan sup panas juga dapat mengatasi masalah dari dalam.

Anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan cara yang berkesan untuk mengatasi perasaan kekejangan dan ketidakselesaan semasa haid. Ia mudah, cuma muat turun permohonan dan mendapat akses kesihatan yang mudah tanpa perlu berjumpa sendiri. Nikmati kemudahan sekarang!

Baca juga: Kesakitan Menstruasi Mengganggu Aktiviti, Apa yang Menyebabkannya?

Selain mandi air panas, terdapat beberapa kaedah lain yang juga berkesan untuk mengatasi kesakitan semasa haid. Berikut adalah beberapa cara:

1. Elakkan Pengambilan Makanan Asin

Cara lain untuk membuat kesakitan haid lebih baik adalah dengan mengelakkan makan makanan masin. Apabila anda makan terlalu banyak makanan ini, badan anda akan menjadi kering, menjadikan rasa tidak selesa bertambah teruk. Makanan masin boleh menjadi perangkap natrium yang membuat bendalir menumpuk di dalam badan sehingga terjadi dehidrasi. Anda juga perlu minum lebih banyak air agar badan anda sentiasa terhidrat.

2. Terapi Hormon

Terapi hormon juga boleh berkesan untuk menghilangkan rasa tidak selesa semasa haid. Contohnya, pil kawalan kelahiran yang mengandungi hormon untuk mencegah ovulasi dan mengurangkan keparahan kesakitan haid. Hormon ini juga boleh diberikan melalui suntikan dan cara lain agar masalah yang timbul setiap kitaran bulanan tidak berulang.

3. Ambil NSAID semasa anda merasa sakit

NSAID, seperti aspirin dan ibuprofen boleh berkesan untuk menghentikan proses keradangan yang menyebabkan kekejangan dan kesakitan. Ubat ini berfungsi untuk mengurangkan pembebasan prostaglandin, jadi rasa sakit tidak muncul. Anda boleh memakannya 12 jam sebelum rasa kram muncul sehingga aktiviti harian tidak terganggu. Walau bagaimanapun, ini tidak berfungsi untuk semua orang kerana tindak balas badan boleh berbeza.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Sakit Menstruasi Secara Semula Jadi

Itulah perbincangan mengenai mandi air panas yang berkesan untuk mengatasi kesakitan semasa haid. Anda boleh melakukannya sebelum melakukan aktiviti atau pada waktu malam untuk memastikannya segar pada keesokan harinya. Sekiranya rasa sakit itu benar-benar tidak tertahankan, ada baiknya berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

Rujukan:
Diri. Diakses pada tahun 2020. 7 Cara Pakar Sakit Puan Mengalami Kekejangan Period.
Tab mandi. Diakses pada tahun 2020. Adakah Mandi Membantu Kekejangan?