Darah Batuk, Amaran Gejala Bronchiectasis

"Bronchiectasis adalah penyakit yang menyerang paru-paru. Keadaan ini secara amnya menyebabkan gejala batuk darah pada penghidapnya. Anda harus waspada, kerana batuk darah akibat bronkiektasis biasanya disertai dengan gejala jangkitan pernafasan yang lain. "

, Jakarta - Paru-paru adalah salah satu organ penting yang boleh membahayakan jika anda sakit. Beberapa penyakit yang berlaku pada organ ini umumnya disebabkan oleh tabiat buruk, seperti merokok. Bronchiectasis adalah gangguan yang boleh menyerang paru-paru.

Bronchiectasis adalah penyakit yang jarang berlaku, tetapi boleh menyebabkan masalah serius. Salah satu gejala penyakit ini yang berlaku adalah batuk darah. Jangan memandang rendah keadaan batuk darah, jadi penting untuk mengetahui gejala gangguan ini. Berikut adalah gejala bronchiectasis yang boleh berlaku!

Baca juga: Ikuti 8 Perkara Ini untuk Meringankan Gejala Bronchiectasis

Ketahui Gejala Bronchiectasis

Bronchiectasis adalah keadaan yang berlaku apabila kerosakan berlaku pada saluran bronkial di paru-paru. Selain kerosakan, gangguan ini dapat terjadi jika bahagiannya membesar dan menebal secara kekal. Ini menjadikan bakteria dan lendir terbentuk di paru-paru anda. Akhirnya, anda mendapat jangkitan pada organ tersebut.

Bronchiectasis juga boleh menyebabkan gejala yang cukup serius, salah satunya adalah batuk darah. Walau bagaimanapun, batuk darah tidak selalu menjadi tanda bronchiectasis. Apa yang membezakannya, batuk bronkektasis berdarah biasanya disertai dengan gejala berikut:

  • Batuk yang tidak hilang;
  • Membuat suara semasa bernafas;
  • Kadang-kadang mengalami sesak nafas;
  • Sakit dada;
  • Batuk lendir tebal dalam jumlah besar setiap hari.

Gejala bronchiectasis boleh memakan masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun untuk berkembang. Sekiranya anda ingin mengesahkan gejala penyakit ini, doktor dari sedia menolong anda. Cukup dengan muat turun permohonan , anda mempunyai akses mudah ke kesihatan.

Baca juga: Ketahui 5 Ujian Pemeriksaan untuk Mengesan Bronchiectasis

Proses Bronchiectasis

Paru-paru setiap orang penuh dengan saluran udara dengan cabang kecil yang disebut bronchi. Oksigen masuk melalui saluran udara di paru-paru dan berakhir di dalam poket kecil (alveoli). Di kawasan ini, oksigen diserap ke dalam aliran darah sehingga semua organ tubuh mendapat oksigen.

Dinding di bahagian dalam bronkus mesti dilapisi dengan lendir yang melekit. Ini berfungsi untuk melindungi bahagian daripada kerosakan dari zarah yang bergerak ke dalam paru-paru. Sekiranya keadaan tidak normal, lendir di kawasan itu berkumpul yang berakhir dengan bronchiectasis.

Seseorang yang mempunyai bronchiectasis, terdapat pelebaran bronkus yang tidak biasa. Gangguan ini menyebabkan lebih banyak lendir daripada biasa. Ini menjadikan bronkus lebih mudah terkena jangkitan. Ketika jangkitan berlangsung, kerosakan paru-paru yang disebabkan oleh jangkitan semakin teruk.

Baca juga: Batuk dengan kahak yang tidak mereda, berhati-hatilah dengan bronchiectasis

Rawatan Bronchiectasis

Tidak ada ubat yang dapat merawat penyakit di paru-paru yang menyebabkan jangkitan. Walaupun begitu, perkara yang harus anda lakukan adalah mengambil rawatan untuk menguruskan keadaan yang berlaku. Ini dilakukan supaya anda tidak dapat mengawal jangkitan dan rembesan bronkus.

Anda juga harus mencegah penyumbatan saluran udara yang lebih teruk dan kerosakan pada paru-paru. Kaedah yang digunakan untuk gangguan ini adalah pemulihan paru, mengambil antibiotik dan pengencer lendir, terapi oksigen, dan vaksinasi untuk mencegah jangkitan pernafasan.

Sekiranya anda mengalami pendarahan di paru-paru atau bronkiektasis yang berlaku di satu bahagian paru-paru anda, anda akan memerlukan pembedahan. Ini dilakukan di kawasan yang terkena gangguan.

Rujukan:
NHSinform.scot. Diakses pada tahun 2019.Bronchiectasis
Talian Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Bronchiectasis