2 Penyakit Pernafasan Biasa pada Bayi

, Jakarta - Bernafas adalah aktiviti yang dilakukan oleh semua manusia untuk mendapatkan oksigen yang kemudian akan disalurkan ke seluruh badan. Kerana oksigen sangat penting bagi tubuh, jika ada gangguan pada sistem pernafasan, ia mesti ditangani dengan segera. Terutama jika gangguan itu dirasakan oleh bayi. Dengan keadaan badan yang masih lemah, rapuh, dan memerlukan masa untuk menyesuaikan diri, gangguan pada pernafasan bayi akan mengakibatkan keadaan yang cukup membawa maut.

Sekiranya suatu hari ibu bapa mendapati anak mereka mengalami masalah pernafasan, maka segeralah membawanya ke doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Berikut adalah beberapa jenis gangguan pernafasan yang boleh menyerang bayi:

1. Bronkitis

Gangguan pernafasan yang sering berlaku pada bayi adalah bronkitis. Ini adalah jangkitan pada kawasan pernafasan yang dapat disembuhkan di rumah dengan beberapa rawatan, walaupun mungkin dirawat di hospital dalam beberapa kes. Pada kanak-kanak, bronkitis akut biasanya disebabkan oleh jangkitan virus seperti selesema atau selesema. Kadang-kadang bronkitis juga boleh berlaku kerana jangkitan bakteria dan alergi terhadap asap, debunga, dan debu.

Gejala bronkitis pada bayi termasuk:

 • Batuk kering atau basah (berisi lendir), yang boleh menyebabkan kahak kuning, hijau, atau putih.

 • Dada terasa sesak malah sakit.

 • Menggigil.

 • Tercekik atau muntah yang kerap.

 • Hidung berair, biasanya sebelum batuk.

 • Mengi.

 • Sakit tekak.

 • Demam ringan.

Selain membawanya ke doktor, bayi dengan penyakit ini mesti banyak berehat dan meningkatkan pengambilan cecair mereka, baik dari minuman atau makanan yang mengandung banyak air.

2. Radang paru-paru

Salah satu penyakit pernafasan pada bayi yang sering diatasi oleh ibu bapa adalah radang paru-paru. Ini berlaku kerana gejala yang berlaku sangat mirip dengan selesema biasa, walaupun penyakit ini merupakan proses keradangan akut pada tisu paru-paru kerana jangkitan bakteria yang akan mengganggu pernafasan. Akibat kurangnya pemahaman ini, WHO menyatakan bahawa 20 peratus daripada jumlah kematian kanak-kanak di bawah umur lima tahun setiap tahun disebabkan oleh penyakit ini. Untuk melakukan rawatan yang betul, berikut adalah gejala radang paru-paru:

 • Pada mulanya bayi akan demam disertai batuk dan hidung berair, sakit kepala, dan hilang selera makan.

 • Selepas itu, pernafasan bayi akan menjadi lebih cepat dan kadang-kadang sesak nafas. Sekiranya kanak-kanak berumur kurang dari 2 bulan, pernafasannya lebih cepat daripada 60 kali seminit. Sekiranya berumur 2-12 bulan, pernafasannya lebih cepat daripada 50 nafas seminit. Sementara itu, jika dia berumur 1-5 tahun, nafasnya lebih cepat daripada 40 kali seminit.

 • Sekiranya terdapat radang paru-paru yang teruk, dinding dada yang lebih rendah terlihat, kejang, penurunan kesedaran dan suhu badan.

Rawatan untuk radang paru-paru tidak semestinya dilakukan secara intensif. Hanya kanak-kanak di bawah umur 2 tahun yang mesti segera dirujuk ke hospital, sementara yang lain boleh dirawat dengan ubat semasa dirawat di rumah.

Untuk mencegah penyakit ini, ibu bapa boleh melakukan perkara seperti memberi ASI eksklusif selama 6 bulan, memberi imunisasi lengkap, dan menjaga kesihatan persekitaran dengan mengelakkan asap rokok dan pencemaran udara yang lain.

Baiklah, selalu jaga kesihatan bayi dan segera hubungi doktor di untuk membincangkan masalah kesihatan mereka melalui Berbual dan Panggilan Video / Suara . Muat turun permohonan tidak lama lagi di App Store dan Google Play sekarang!

Baca juga:

 • Lakukan Perkara Ini Untuk Mengatasi Batuk Pada Bayi
 • Batuk dan Bersin, Mana Yang Lebih Virus?
 • Musim Ini Lagi, Inilah Sebabnya Vaksin Influenza Penting