Ibu Perlu Tahu Cara Mencegah Pendarahan pada Hemofilia

Jakarta - Kes ini agak jarang berlaku, tetapi menurut Persekutuan Hemofilia Dunia (WFH) sekitar 1 dari 10,000 orang dilahirkan dengan hemofilia. Penyakit ini menyebabkan orang yang memilikinya mengalami gangguan pendarahan kerana kekurangan pembekuan darah. Nah, inilah yang menjadikan pendarahan akan berlangsung lama ketika badan cedera. Macam mana boleh jadi?

Pakar mengatakan, orang dengan gangguan darah ini kekurangan protein dalam darah mereka. Sebenarnya, protein inilah yang membantu darah membeku dengan sempurna ketika cedera dan berdarah. Oleh kerana darah tidak dapat membeku dengan sempurna, luka yang dialami oleh hemofilia akan lebih sukar untuk sembuh.

Bagaimana dengan Gejala?

Pada dasarnya, hemofilia A, B, dan C mempunyai simptom yang berbeza. Walau bagaimanapun, gejala yang disebabkan oleh ketiga-tiga ini hampir sama. Gejala utama itu sendiri adalah pendarahan yang sukar dihentikan atau bertahan lama. Selain itu, gejala umum penyakit ini termasuk lebam mudah, pendarahan mudah (muntah darah yang kerap, mimisan, najis berdarah, atau kencing berdarah), mati rasa, sakit sendi, dan kerosakan sendi.

Tetapi yang mesti diketahui, keparahan pendarahan bergantung pada jumlah faktor pembekuan dalam darah. Untuk hemofilia ringan, jumlah faktor pembekuan darah berkisar antara 5-50 peratus. Gejala, pendarahan yang berpanjangan hanya muncul ketika pesakit mengalami kecederaan atau setelah menjalani prosedur perubatan seperti pembedahan.

Sementara hemofilia sederhana, faktor pembekuan berkisar antara 1-5 peratus. Penghidapnya akan mengalami simptom, seperti lebam pada kulit yang mudah, pendarahan di sekitar kawasan sendi, kesemutan, dan sakit ringan di lutut, siku, dan pergelangan kaki.

Sementara itu, hemofilia yang teruk, faktor pembekuan kurang dari 1 peratus. Akibatnya, penderita sering mengalami pendarahan spontan. Contohnya, mimisan, gusi berdarah, atau pendarahan pada sendi dan otot tanpa sebab yang jelas.

Cara Mencegah Pendarahan

Si kecil yang menderita keadaan ini sering membuat ibu menjadi cemas. Kerana hanya cedera sedikit, masa badan untuk menghentikan pendarahan cukup lama. Oleh itu, ibu perlu mengetahui cara mencegah perkara yang boleh menyebabkan pendarahan. Berikut adalah beberapa petua:

 • Ajaklah anak kecil anda untuk sentiasa menjaga kebersihan gigi dan mulutnya. Tujuannya jelas, agar dia terhindar dari penyakit gigi dan gusi yang boleh menyebabkan pendarahan.

 • Ingatkan dia untuk mengelakkan sukan yang melibatkan hubungan fizikal atau sukan yang berisiko tinggi terjatuh dan menyebabkan kecederaan. Sebagai alternatif, ibu boleh mengajaknya melakukan senaman yang disyorkan oleh doktor untuk menguatkan otot dan sendi.

 • Sentiasa melindungi diri anda dari kecederaan. Contohnya, menggunakan topi keledar, tali pinggang keledar, atau lutut dan e pelindung siku, semasa dia berbasikal atau menunggang dengan anda.

 • Elakkan ubat sakit yang berpotensi meningkatkan pendarahan.

Cara memperbaikinya

Sekiranya pendarahan telah berlaku untuk satu sebab atau yang lain (jatuh, dll.), Sekurang-kurangnya ada empat langkah yang boleh anda lakukan. Inilah cara menangani pendarahan, menurut pakar dari Bahagian Onkologi Hematologi, Jabatan Pediatrik - Fakulti Perubatan, Universitas Indonesia, Rumah Sakit Cipto Mangunkusumo (FKUI-RSCM).

 • Rehatkan sendi yang berdarah. Kemudian, letakkan lengan atau kaki yang berdarah di atas bantal. Tetapi perlu diingat, jangan gerakkan sendi yang cedera. Terutama berjalan dengan keadaan seperti ini.

 • Kompres luka dengan ais. Anda boleh meletakkan bungkusan ais di tuala basah di atas kawasan yang cedera selama kira-kira lima minit. Kemudian, biarkan kawasan yang cedera tanpa ais selama 10 minit. Ibu boleh melakukan ini berulang kali selagi bahagian yang cedera masih panas. Pakar mengatakan, kaedah ini dapat menghilangkan rasa sakit, sekaligus melambatkan kadar pendarahan.

 • Selanjutnya, ibu dapat memberi tekanan menggunakan pembalut elastik untuk membalut sendi yang cedera. Tekanan yang tidak terlalu keras ini dapat melambatkan kadar pendarahan dan menyokong sendi. Kaedah ini juga boleh digunakan pada pendarahan otot.

 • Letakkan kawasan yang cedera di tempat yang lebih tinggi. Tujuannya adalah untuk mengurangkan tekanan pada bahagian yang cedera. Dengan cara itu, kadar kehilangan darah dapat diperlahankan.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara mencegah atau merawat pendarahan bagi penghidap hemofilia? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

 • Ketahui 3 jenis hemofilia dan simptomnya
 • 5 Petua untuk Mengatasi Masalah Hidung Sakit di Rumah
 • Jangan hanya minum, ubat jika salah boleh menyebabkan pendarahan otak

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found