Perlu berhati-hati, ini adalah 4 penyebab fibroid rahim

, Jakarta - Fibroid rahim atau fibroid rahim adalah pertumbuhan rahim bukan kanker yang sering muncul pada masa subur. Fibroid rahim tidak dikaitkan dengan peningkatan risiko barah rahim dan hampir tidak pernah berkembang menjadi barah.

Ukuran myoma adalah dari ukuran anak benih, tidak dapat dikesan ke mata manusia, hingga yang besar yang boleh merosakkan dan membesarkan rahim. Anda boleh menghidap fibroid tunggal atau berbilang. Dalam kes yang teruk, kebanyakan kes gangguan dapat membesarkan rahim, sehingga mencapai tulang rusuk.

Ramai wanita akan mengalami fibroid rahim sepanjang hayatnya. Walau bagaimanapun, kebanyakan wanita tidak tahu apakah mereka mengalami gangguan tersebut kerana sering tidak menimbulkan gejala. Doktor anda mungkin menemui mioma secara tidak sengaja semasa pemeriksaan pelvis atau ultrasound pranatal.

Penyebab fibroid rahim

Tidak diketahui dengan pasti apa yang boleh menyebabkan seseorang menderita gangguan rahim, tetapi beberapa kes menunjukkan faktor yang boleh menyebabkan fibroid rahim, iaitu:

 1. Perubahan Genetik

Banyak mioma yang berlaku disebabkan oleh perubahan gen yang berbeza dengan gen otot sel normal.

 1. Hormon

Estrogen dan progesteron adalah dua hormon yang merangsang perkembangan lapisan rahim pada setiap kitaran haid sebagai persiapan untuk kehamilan, nampaknya mendorong pertumbuhan fibroid. Fibroid mengandungi lebih banyak reseptor estrogen dan progesteron daripada sel otot rahim yang normal. Fibroid cenderung menyusut selepas menopaus kerana penurunan pengeluaran hormon.

 1. Faktor Pertumbuhan Lain

Perkara lain yang menyebabkan seseorang mengalami fibroid rahim adalah faktor pertumbuhan lain.

 1. Corak Pertumbuhan Bervariasi

Gangguan ini mungkin tumbuh dengan perlahan atau cepat, atau mungkin tetap sama. Sebilangan mioma tumbuh, dan beberapa mungkin menyusut sendiri. Banyak fibroid yang ada semasa kehamilan menyusut atau hilang setelah kehamilan, kerana rahim kembali ke ukuran normal.

Baca juga: Wanita Perlu Mengetahui Jenis Mioma di Rahim

Gejala fibroid rahim

Sebilangan wanita mungkin mengetahui bahawa mereka mempunyai fibroid rahim kerana doktor mendapati gangguan itu semasa pemeriksaan rutin atau pemeriksaan menggunakan ultrasound. Gejala yang boleh timbul pada seseorang yang mengalami gangguan ini adalah:

 • Pendarahan berat atau menyakitkan.

 • Tekanan, sakit, atau rasa kenyang di bahagian bawah perut seseorang.

 • Perut atau rahim yang membesar.

 • Mengalami sembelit.

 • Perlu kerap membuang air kecil atau mengalami kesukaran untuk mengosongkan pundi kencing.

 • Sakit semasa persetubuhan.

 • Keguguran atau ketidaksuburan.

Baca juga: Mengenal Mioma di rahim dan Bahayanya

Rawatan Myoma rahim

Dalam kebanyakan kes, rawatan untuk gangguan rahim tidak diperlukan, terutama jika wanita itu tidak mempunyai gejala, mempunyai tumor kecil, atau telah mengalami menopaus.

Pendarahan faraj yang tidak normal yang disebabkan oleh fibroid mungkin memerlukan pembedahan membuang rongga rahim dalam prosedur yang dikenali sebagai dilatasi dan kuretase.

Sekiranya tidak ada keganasan atau barah, pendarahan ini sering dapat dikendalikan dengan ubat hormon. Pilihan rawatan berikut harus dibincangkan dengan doktor anda.

Baca juga: 6 Jenis Makanan Sihat yang Selamat bagi Penghidap Mioma

Itulah beberapa perkara yang boleh menyebabkan seseorang mengalami mioma rahim pada bahagian rahim wanita yang mungkin berbahaya bagi penghidapnya. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan yang mempengaruhi bahagian rahim, doktor dari sedia menolong anda. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!