Jangan Meremehkan Komplikasi Yang Disebabkan oleh Kista Ovari

Jakarta - ovari adalah salah satu bahagian terpenting dalam sistem pembiakan wanita, kerana ia adalah tempat telur matang. Salah satu gangguan yang dapat terjadi pada organ ini adalah kista ovari, yang merupakan keadaan ketika kantung berisi cairan muncul di ovari. Keadaan ini tidak boleh diremehkan, kerana komplikasi yang boleh disebabkan cukup serius.

Beberapa komplikasi sista ovari yang boleh berlaku adalah kilasan ovari, yang merupakan keadaan apabila kista yang membesar menyebabkan ovari berputar atau bergerak, menyebabkan rasa sakit. Selain itu, komplikasi lain yang boleh menyebabkan sista ovari adalah pecahnya kista. Sekiranya kista ovari pecah, akan ada rasa sakit dan pendarahan yang teruk.

Baca juga: 10 Perkara Yang Boleh Menyebabkan Kista Ovari

Apa yang Menyebabkan Kista Ovari?

Kista ovari boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor. Berdasarkan apa penyebabnya, kista ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu berfungsi dan tidak berfungsi. Kista ovari berfungsi terbentuk apabila ovari melepaskan telur atau ovulasi, sementara ovari tidak berfungsi biasanya disebabkan oleh perkara yang tidak berkaitan dengan kitaran haid, atau disebabkan oleh masalah kesihatan lain di dalam badan.

Perkara yang boleh meningkatkan risiko sista ovari adalah:

  • Gangguan hormon.
  • Kehamilan. Selalunya terjadi ketika seorang wanita ovulasi, tetapi tetap berada di ovari semasa kehamilan.
  • Mengalami endometriosis. Kerana, ini boleh menyebabkan sel-sel endometrium tumbuh di luar rahim, dan beberapa tisu dapat melekat bersama di ovari dan membentuk kista.
  • Mengalami jangkitan pelvis yang teruk, atau merebak ke ovari.
  • Mempunyai sejarah sebelumnya mengenai sista ovari.

Baca juga: Kista Ovari, Benarkah Sukar Mempunyai Anak?

Diagnosis dan Rawatan Cyst Ovari

Kista ovari selalunya tidak menyebabkan simptom khas, jadi penghidapnya mungkin tidak menyedari keadaannya. Oleh itu, agar semua penyakit dan masalah kesihatan dapat dikesan lebih awal, Anda harus melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh muat turun permohonan untuk memesan perkhidmatan pemeriksaan makmal, yang boleh dilakukan di rumah.

Untuk mengesahkan diagnosis sista ovari, doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan fizikal, seperti pemeriksaan pelvis, dan ujian tambahan untuk mengesahkan diagnosis. Penyiasatan yang biasa dilakukan adalah ultrasound pelvis, laparoskopi, dan ujian darah CA 125 (jika disyaki barah ovari).

Setelah diagnosis dibuat, maka doktor akan mengesyorkan langkah-langkah rawatan, yang disesuaikan dengan usia, gejala, dan jenis dan saiz kista anda. Beberapa pilihan rawatan untuk sista ovari yang biasanya dilakukan adalah pemberian ubat-ubatan seperti kontraseptif hormon atau pembedahan.

Baca juga: Kista ovari muncul semasa kehamilan, apa risikonya?

Pembedahan untuk merawat sista ovari boleh dilakukan tanpa membuang ovari atau cystectomy, atau membuang ovari atau oophorectomy. Namun, jika jisim sista yang tumbuh ganas, doktor boleh melakukan pembuangan rahim, ovari, dan tiub fallopio.

Jadi, bolehkah sista ovari dicegah? Sebenarnya, tidak ada kaedah atau kaedah khusus untuk mencegah sista ovari. Walau bagaimanapun, anda boleh melakukan pemeriksaan pelvis secara berkala, untuk mengesan lebih awal jika terdapat perubahan pada ovari. Dengan cara itu, sista ovari dapat dikesan dengan cepat dan dapat diubati dengan segera.

Juga disyaki jika terdapat perubahan dalam kitaran haid bulanan, atau gangguan pada haid yang tidak seperti biasa. Selain itu, cobalah untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat, seperti makan makanan berkhasiat, berolahraga secara teratur, cukup rehat, dan menghindari tekanan.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kista ovari - Gejala dan penyebabnya.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kista ovari: Jenis, Gejala, Rawatan, Pencegahan & Banyak Lagi.