Inilah Kesan Bersenam Tanpa Menggunakan Bra

Jakarta - Sekarang, bra tidak hanya di sini untuk penggunaan sehari-hari. Keperluan untuk seluar dalam jenis ini yang semakin pelbagai menjadikan coli kini mempunyai fungsi yang lebih pelbagai. Contohnya, coli untuk kehamilan dan penyusuan, serta bra untuk keselesaan ketika bersenam. Sudah tentu, model dan bentuknya tidak sama kerana disesuaikan dengan keperluan.

Bra untuk sukan atau lebih dikenali sebagai sukan Bra direka khas untuk menyokong payudara anda dengan lebih baik dan meningkatkan keselesaan anda ketika bersenam. Namun, tidak sedikit wanita memilih untuk memakai coli biasa, atau bahkan tidak memakai bra sama sekali ketika melakukan aktiviti fizikal ini. Sebenarnya, adakah kesan ketika bersenam tanpa menggunakan coli? Inilah perbincangannya!

Bersenam Tanpa Menggunakan Bra

Ternyata, bersenam tanpa menggunakan coli atau sokongan payudara boleh mencetuskan masalah bagi beberapa wanita, terutama yang mempunyai payudara yang lebih besar. Kekurangan sokongan payudara ini malah boleh menyebabkan kesakitan fizikal, postur badan yang lemah dan prestasi badan. Mengenai kesakitan, nampaknya ukuran coli adalah perkara penting yang perlu diberi perhatian.

Baca juga: 4 Latihan Mengetatkan Payudara

Ternyata sakit payudara yang disebabkan oleh senaman adalah lima kali lebih biasa pada atlet dengan payudara sederhana hingga besar berbanding dengan payudara kecil. Kemungkinan kesakitan ini akan meningkat setiap tahun seiring bertambahnya usia.

Payudara disokong oleh ligamen Kerjasama , tisu penghubung yang membantu mengekalkan bentuk dan menjaga payudara tetap tinggi. Secara semula jadi, payudara akan meregang dan kendur seiring bertambahnya usia. Namun, bersenam tanpa memakai coli akan menyebabkan rasa sakit dan payudara kendur lebih cepat.

Bukan itu sahaja, ligamen Kerjasama begitu lembut sehingga tisu mudah meregangkan secara kekal pada atlet yang berlari secara konsisten, atau melakukan aktiviti berimpak tinggi pada bra tanpa mengira saiznya.

Baca juga: Pergerakan Yoga Untuk Mengetatkan Payudara

Walau bagaimanapun, tidak semua bra dirancang sama. Kajian yang diterbitkan oleh Sains Pergerakan Manusia memeriksa postur 10 wanita mengikut ukuran cawan Bra 34D. Peserta diminta berlari menggunakan treadmill 5K secara berasingan menggunakan coli sokongan rendah dan tinggi. Hasilnya, coli yang memberi sokongan lebih banyak pada payudara membantu tubuh wanita bergerak dengan lebih optimum ketika berlari.

Sementara itu, berlari tanpa memakai coli akan meningkatkan risiko mengalami puting retak, seperti yang dialami juga oleh ibu yang menyusui. Gejala masalah ini termasuk kemerahan putih, lepuh, sakit, kudis, dan pendarahan. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Dermatol Bras yang meninjau 76 pelari wanita juga menulis keadaan yang serupa pada pelari yang berlari lebih jauh.

Salah satu penyelesaiannya ialah memakai coli yang dapat membantu mengurangkan geseran antara payudara dan pakaian. Walaupun memakai coli, sakit payudara masih boleh berlaku. Keadaan ini dikenali sebagai mastalgia. Seperti kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Sukan British.

Baca juga: 5 Makanan Yang Diperlukan Payudara Sihat

Kajian itu melaporkan bahawa lebih daripada satu pertiga pelari maraton wanita mengalami keadaan tersebut. Sering kali, ini disebabkan ukuran cawan dan intensiti aktiviti. Jadi, bagaimana kesan latihan tanpa menggunakan coli sebenarnya kembali kepada setiap individu.

Sekiranya anda mengalami aduan yang serupa, anda boleh meminta rawatan doktor tanpa perlu pergi ke klinik. Anda boleh menggunakan aplikasi dengan memilih ciri berbual dengan doktor. Jadi, bila-bila masa anda menghadapi masalah kesihatan, doktor di aplikasi sedia menolong.Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2021. Seberapa Buruknya Bekerja Tanpa Bra?
Milligan, Alexandra et al. 2015. Diakses pada tahun 2021. Pengaruh sokongan payudara pada batang tubuh, pelvis dan kinematik lengan semasa larian treadmill sepanjang lima kilometer. Sains Pergerakan Manusia 42: 246-260.
Kátia Sheylla Malta Purim dan Neiva Leite. 2014. Diakses pada tahun 2021. Dermatosis berkaitan sukan di kalangan pelari jalan raya di Brazil Selatan. Dermatol Bras 89 (4): 587–592.
Nicola Brown, et al. 2014. Diakses pada tahun 2021. Pengalaman sakit payudara (mastalgia) pada pelari wanita Maraton London 2012 dan pengaruhnya terhadap tingkah laku senaman. Jurnal Perubatan Sukan British 48 (4).