Mitos atau Fakta, Nasi Herba Kencur Dapat Menambah Selera

Jakarta - Indonesia terkenal dengan rempah-rempahnya, yang dapat dijadikan ramuan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan. Salah satu ramuan herba yang popular dan sering dijajakan oleh penjual jamu, basikal, atau kiosk, adalah ubat herba untuk kencur beras. Manfaat yang ditawarkan oleh beras herba kencur tentunya banyak. Salah satunya adalah meningkatkan selera makan.

Namun, adakah benar kencur beras herba dapat meningkatkan selera makan? Malangnya, tidak ada penyelidikan lebih lanjut yang membuktikan ini. Jadi, anda boleh katakan sekarang ini hanya mitos, walaupun kencur sebagai rempah telah banyak digunakan sebagai ubat tradisional untuk mengekalkan tubuh yang sihat.

Baca juga: Inilah Kelebihan Kencur untuk Kesihatan

Pelbagai Khasiat Nasi Herba Kencur

Kunci faedah kencur beras herba terletak pada kencur. Selain sebagai rempah dapur berperisa yang kuat, kencur juga telah digunakan sebagai ubat tradisional sejak sekian lama. Namun, apa faedahnya? Lancarkan Jurnal Antarabangsa Farmasi dan Sains Farmaseutikal , kencur terbukti dapat menghalang pertumbuhan bakteria Lactobacillus acidophilus , yang boleh mencetuskan karies gigi.

Aroma kencur yang khas dan pedas berasal dari kandungan zink, paraeumarin, dan asid cinnamic. Sebagai ubat tradisional, kencur banyak digunakan untuk merawat beberapa penyakit seperti rematik, bisul, demam, jangkitan mikroba, bau mulut, batuk rejan, dan sakit tekak.

Selain itu, kencur beras herba mempunyai beberapa faedah lain seperti:

1. Meningkatkan Tenaga dan Mengatasi Keletihan

Pengambilan kencur beras herba secara berkala dapat membantu meningkatkan tenaga dan mengatasi keletihan, sehingga tubuh terasa segar kembali. Selain itu, kandungan antioksidan dalam kencur dapat menghilangkan kesan buruk radikal bebas yang masuk ke dalam tubuh, sehingga sistem kekebalan tubuh secara tidak langsung dapat meningkat.

2. Melegakan Batuk dan Perut Kembung

Kencur beras herba juga boleh menjadi ubat tradisional untuk menghilangkan batuk. Bukan hanya itu, ramuan ini juga berguna untuk mengurangkan simptom kembung perut dan gangguan pencernaan yang lain.

Baca juga: Petua Memupuk Kencur untuk Mengatasi Penyakit

3. Mempercepat Penyembuhan Luka Selepas Bersalin

Manfaat lain yang dapat diperoleh dari pengambilan kencur beras herba adalah membantu mempercepat penyembuhan luka perineal akibat air mata selepas bersalin. Ini dibuktikan oleh penyelidik dari Universiti Gajah Mada, yang diterbitkan dalam Artikel Kertas Paralel, Seminar Nasional IV mengenai Biologi dan Pendidikan Sains (SNPBS).

Ini dipercayai disebabkan oleh kandungan sebatian fenolik dalam rimpang kencur, yang mempunyai sifat antioksidan. Kemudian, disokong oleh kandungan polifenol, membuat kencur memiliki kemampuan untuk memperbaiki sel yang rosak. Sekiranya kunyit ditambah, khasiat kencur beras herba meningkat dan dapat mempercepat pengeringan luka.

Walaupun begitu, Muhamad Jalil, penyelidik, mengungkapkan bahawa tidak selalu ramuan tradisional (seperti beras kencur) dapat mempercepat pengeringan luka perineum yang dialami oleh ibu-ibu setelah melahirkan. Lebih-lebih lagi, penyelidikan ini masih terbatas pada ruang lingkup kecil. Banyak kajian lain masih diperlukan untuk meneroka faedah kencur dalam mempercepat penyembuhan luka setelah melahirkan.

4. Menghambat Pertumbuhan Sel Kanser

Dalam kajian yang dipetik dari Dadah , mendedahkan bahawa kencur dapat bertindak balas terhadap pelbagai jenis sel barah. Sebabnya adalah kerana kencur mengandungi unsur kimia aktif yang dikenal pasti, seperti galangin, 4-hidroksisinnamaldehid, kurkuminiod, dan diarylheptanoids. Walau bagaimanapun, masih banyak kajian yang diperlukan untuk membuktikan faedah kencur dalam mencegah barah.

Baca juga: Pengambilan kencur secara berkala, ini adalah kebaikan untuk badan

Itulah beberapa kelebihan kencur beras herba untuk kesihatan badan. Perlu diingat lagi bahawa penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan faedah ini. Namun, tidak ada salahnya memakan kencur beras herba, kerana rempah ini semula jadi dan telah lama digunakan sebagai ubat tradisional.

Namun, untuk merawat pelbagai penyakit, anda tidak boleh bergantung pada kencur beras herba atau ubat tradisional sahaja. Kerana, dos ubat herba tidak dapat ditentukan dengan pasti dan keadaan tubuh setiap orang berbeza. Jadi, jika anda sakit, muat turun aplikasi sahaja untuk berbincang dengan doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Doktor biasanya akan menjalankan prosedur diagnostik dan menetapkan dan memberi ubat mengikut gejala dan keparahan keadaan yang dialami. Walaupun anda ingin minum ubat herba sebagai rawatan pelengkap untuk pemulihan, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, ya.

Rujukan:
Jurnal Antarabangsa Farmasi dan Sains Farmaseutikal. Diakses pada tahun 2020. Kepentingan Farmakologi Kaempferia galanga L (Zingiberaceae).
Jurnal Kajian Tumbuhan Ubat. Diakses pada tahun 2020. Kajian komprehensif Kaempferia galanga L (Zingiberaceae): Tumbuhan perubatan yang dicari tinggi di Tropical Asia.
ubat-ubatan. Diakses pada tahun 2020. Galangal.
Artikel Kertas Selari, Seminar Nasional IV Pendidikan Biologi dan Sains (SNPBS). Diakses pada tahun 2020. Pemanfaatan Curcuma longa dan Kaempferia galanga sebagai Bahan untuk Membuat Perubatan Herba "Nasi Kencur" untuk Ibu-ibu Pasca Bersalin.
Masa Manfaat Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Manfaat Kesihatan Halia Aromatik.