Adakah OK untuk melakukan hubungan seks sebelum melakukan pemeriksaan sperma?

, Jakarta - Pemeriksaan sperma adalah prosedur yang dapat dilakukan untuk memeriksa keadaan seksual seorang lelaki, termasuk mengetahui tahap kesuburan. Sama seperti pemeriksaan kesihatan secara umum, terdapat beberapa perkara yang perlu disiapkan sebelum melakukan pemeriksaan sperma. Jadi, adakah wajar melakukan hubungan seks sebelum melakukan pemeriksaan sperma?

Sebelum menjalani ujian sperma, disarankan untuk tidak melakukan hubungan seks dengan pasangan. Sebabnya, salah satu persiapan sebelum pemeriksaan sperma adalah untuk mengelakkan ejakulasi, sekurang-kurangnya 3 hari sebelum pemeriksaan. Selain itu, terdapat beberapa persiapan lain yang mesti dilakukan. Untuk lebih jelas, lihat ulasan dalam artikel berikut!

Baca juga: Ini adalah ujian tambahan jika hasil pemeriksaan sperma tidak normal

Persiapan sebelum Melakukan Pemeriksaan Sperma

Secara umum, pemeriksaan ini dilakukan untuk menganalisis kuantiti dan kualiti sperma lelaki. Bukan hanya itu, pemeriksaan sperma juga dapat membantu menentukan tahap kesuburan lelaki. Pemeriksaan ini dilakukan dengan mengambil sampel sperma yang akan diperiksa di makmal. Ada beberapa hal yang akan diperiksa, mulai dari jumlah sperma, bentuk sperma, struktur, pergerakan sperma, keasidan (pH), warna, volume, hingga kelikatan sperma.

Sperma adalah sel yang dihasilkan oleh organ pembiakan lelaki, sel-sel ini mengandungi enzim yang berfungsi melembutkan dinding sel telur. Ini membolehkan sperma memasuki telur, mengakibatkan persenyawaan. Nah, melalui pemeriksaan ini akan diketahui apakah sperma mempunyai kriteria yang cukup sihat sehingga dapat menembusi dinding sel telur.

Sebaliknya, sel sperma yang tidak sihat atau tidak normal cenderung sukar untuk memasuki dan menembusi telur. Akibatnya, proses persenyawaan dapat terhambat dan kehamilan dapat ditunda. Dengan mengetahui keadaan sperma anda, anda dapat melakukan beberapa perkara untuk membantu meningkatkan kualiti sperma.

Baca juga: Ini Termasuk dalam Hasil Pemeriksaan Sperma dalam Keadaan Baik

Terdapat beberapa perkara yang perlu disiapkan dan dipertimbangkan sebelum menjalani ujian sperma. Salah satunya tidak melakukan hubungan seks untuk sementara waktu. Sebabnya, sebelum melakukan pemeriksaan sperma, anda disarankan untuk menghindari ejakulasi sekurang-kurangnya 1-3 hari. Di samping itu, terdapat beberapa perkara lain yang juga mesti disiapkan.

Sebelum menjalani pemeriksaan sperma, anda harus mengelakkan pengambilan minuman yang mengandungi alkohol, kafein, dan produk tembakau atau tembakau. Anda juga tidak boleh mengambil ubat tertentu, terutamanya ubat yang boleh mempengaruhi keadaan sperma. Menjaga keadaan fizikal dan mental yang baik juga harus.

Pemeriksaan sperma tidak digalakkan dilakukan ketika seseorang sakit atau merasa tertekan (tertekan). Ini kerana ia boleh menyebabkan hasil yang tidak tepat. Sekiranya ragu-ragu dan memerlukan nasihat sebelum membuat pemeriksaan sperma, anda boleh membincangkannya dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi .

Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Video / Suara Ca atau Berbual . Muat turun aplikasi di App Store dan Google Play. Selain berbicara tentang mempersiapkan pemeriksaan sperma, anda juga dapat menyampaikan masalah yang timbul dan mengetahui apakah tanda-tanda anda memerlukan pemeriksaan sperma.

Secara amnya, ada beberapa perkara yang dapat dikenal pasti melalui pemeriksaan sperma, termasuk:

1. Kadar Kesuburan Lelaki

Masalah kesuburan boleh membuat pasangan merasa cemas. Oleh itu, ada jenis pemeriksaan yang dilakukan untuk memeriksa tahap kesuburan. Pada lelaki, ini dapat diperiksa melalui sperma. Lelaki boleh menjalani ujian ini jika mereka mempunyai tanda-tanda kemandulan atau gagal hamil, sekurang-kurangnya selepas 12 bulan.

Baca juga: Ingin Memeriksa Sperma? Ini adalah prosedur yang mesti dilakukan

2. Vasektomi

Selain mengesan penyakit, pemeriksaan sperma juga dapat dilakukan untuk menentukan keberhasilan prosedur perubatan, yaitu vasektomi. Pemeriksaan ini dilakukan untuk memastikan bahawa tidak ada sperma yang terkandung dalam air mani lelaki yang baru saja menjalani vasektomi

3. Mengesan Penyakit

Pemeriksaan sperma juga dapat mengesan penyakit, iaitu sindrom Klinefelter. Penyakit ini adalah gangguan genetik yang dicirikan oleh kemandulan.

Rujukan
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Analisis Semen dan Hasil Ujian.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Analisis Air mani?
NIH. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Klinefelter.