Ini adalah 11 makanan yang harus dielakkan oleh ibu hamil

, Jakarta - Ada beberapa cara untuk menjaga kesihatan ibu hamil dan janin dalam kandungan. Contohnya, makan makanan seimbang yang kaya dengan zat besi, asid folik, protein, lemak sihat, omega-3, dan pelbagai vitamin dan mineral penting lain.

Namun, ada juga beberapa makanan yang harus dielakkan oleh ibu hamil. Terdapat makanan tertentu yang boleh membahayakan janin di dalam rahim. Jadi, apakah makanan yang dilarang untuk wanita hamil? Berikut adalah beberapa makanan dan minuman yang harus dihindari oleh wanita hamil menurut Persatuan Kehamilan Amerika: (APA).

Baca juga: 7 Makanan Yang Harus Dimakan untuk Wanita Hamil pada Trimester Pertama

1. Daging Deli

Daging Deli termasuk dalam kumpulan makanan yang dilarang untuk wanita hamil. Daging Deli adalah daging yang diproses yang biasanya dijual dalam bentuk lembaran. Menurut APA, daging deli berpotensi mengandung bakteria listeria. Hati-hati, bakteria ini boleh menyebabkan keguguran.

Listeria mempunyai keupayaan untuk menyeberangi plasenta dan boleh menjangkiti bayi. Akibatnya, bakteria ini dapat menyebabkan jangkitan atau keracunan darah, dan dapat mengancam nyawa.

2. Ikan dengan Merkuri

Makanan lain yang dilarang untuk wanita hamil adalah ikan dengan kandungan merkuri. Ikan yang mengandungi kadar merkuri tinggi harus dielakkan. Merkuri yang dimakan semasa kehamilan dikaitkan dengan kelewatan perkembangan dan kerosakan otak janin.

Ikan yang tinggi merkuri termasuk ikan yu, ikan todak, ikan tenggiri, dan ikan ubi. Kepingan kecil tuna dalam tin mempunyai jumlah merkuri yang lebih rendah daripada tuna lain. Namun, ia tetap boleh dimakan secara sederhana. Jenis ikan tertentu yang digunakan dalam sushi juga harus dielakkan kerana kandungan merkuri yang tinggi.

3. Makanan Laut Asap (Makanan Laut Salai)

Makanan laut salai atau ( makanan laut salai ) di dalam peti sejuk yang sering dilabel sebagai lox, gaya nova, kippered , atau tersentak (tersentak) harus dielakkan kerana boleh dicemari bakteria listeria. Walau bagaimanapun, makanan laut salai dalam tin atau selamat disimpan biasanya enak dimakan.

4. Ikan Terdedah kepada Pencemaran Industri

Makanan lain yang dilarang untuk wanita hamil adalah ikan yang terdedah kepada bahan pencemar industri. Oleh itu, elakkan ikan dari tasik dan sungai yang tercemar dengan bahan pencemar industri, seperti bahan bifenil poliklorin.

Baca juga: Kekurangan zat besi semasa mengandung, ketahui kesan yang boleh berlaku

5. Kerang Mentah

Sebagai tambahan kepada empat perkara di atas, kerang mentah adalah makanan yang dilarang untuk wanita hamil. Sebilangan besar penyakit yang disebabkan oleh makanan laut disebabkan oleh kerang yang tidak dimasak, termasuk tiram, kerang, dan kerang. Kerang mentah menjadi perhatian semua orang, dan harus dielakkan semasa mengandung.

6. Telur Mentah

Telur mentah atau makanan yang mengandungi telur mentah harus dielakkan kerana berpotensi untuk bakteria salmonella. Beberapa sos Caesar buatan sendiri, mayonis, ais krim, atau kastard buatan sendiri, serta sos Hollandaise dibuat dengan telur mentah.

Walau bagaimanapun, ais krim persalinan , dan eggnog yang dihasilkan secara komersial dibuat dengan telur yang dipasteurisasi, dan tidak meningkatkan risiko salmonella.

7. Keju Lembut

Makanan lain yang dilarang untuk wanita hamil adalah keju lembut. Menurut APA, keju lembut yang diimport mungkin mengandungi bakteria listeria. Elakkan keju lembut seperti Brie, Camembert, Roquefort, Feta, Gorgonzola, dan keju gaya Mexico yang merangkumi Queso Blanco dan Queso Fresco, kecuali dinyatakan dengan jelas dibuat dari susu pasteur.

Baca juga: Inilah Kandungan Nutrien yang Mesti Dapatkan Wanita Hamil

8. Susu yang tidak dipasteurisasi

Susu yang tidak dipasteurisasi mungkin mengandungi bakteria listeria. Pastikan susu yang anda minum dipasteurisasi.

9. Jus yang baru diperah

Wanita hamil harus memilih jus yang dipasteurisasi. Jus yang baru diperah di restoran, bar jus, atau tempat ladang mungkin tidak dipasteurisasi dan oleh itu berpotensi mengandungi bakteria salmonella dan E coli .

10. Kafein

Sebilangan besar kajian menunjukkan bahawa pengambilan kafein sederhana dibenarkan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lain menunjukkan bahawa pengambilan kafein mungkin berkaitan dengan keguguran. Oleh itu, elakkan kafein pada trimester pertama untuk mengurangkan kemungkinan keguguran.

11. Alkohol

Tidak ada jumlah alkohol yang diketahui selamat semasa kehamilan, oleh itu alkohol harus dielakkan semasa mengandung. Pengambilan alkohol sebelum bersalin boleh mengganggu perkembangan bayi yang sihat.

Itulah beberapa minuman dan makanan yang dilarang untuk wanita hamil. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Mengandung
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Makanan yang Harus Dielakkan semasa Kehamilan.