Kekurangan Vitamin Boleh Menyebabkan Neutropenia

Jakarta - Pernahkah anda mendengar mengenai neutropenia? Ya, penyakit ini adalah salah satu penyakit yang jarang berlaku sehingga anda tidak biasa dengan neutropenia. Selain itu, neutropenia pada umumnya lebih sering dialami oleh orang dengan penyakit tertentu, seperti orang dengan HIV, leukemia hingga sindrom myelodysplastic.

Baca juga: Ketahui punca seseorang menderita neutropenia

Jadi, apa sebenarnya neutropenia? Neutropenia adalah keadaan keabnormalan yang berlaku pada tahap neutrofil di dalam badan. Neutrofil adalah sejenis sel darah putih yang dihasilkan oleh badan dalam sumsum tulang. Orang dengan neutropenia akan mengalami penurunan kadar neutrofil dalam tubuh, kekurangan neutrofil dapat menyulitkan tubuh melawan bakteria, sehingga rentan terhadap berbagai jenis jangkitan.

Inilah Punca Neutropenia

Orang dewasa boleh dikatakan mengalami neutropenia apabila jumlah neutrofil dalam badan kurang dari 1,500 per mikroliter. Manakala pada kanak-kanak, bilangan neutrofil yang diperlukan oleh tubuh berbeza-beza bergantung pada usia. Umumnya, seseorang yang menderita penyakit tertentu dan menjalani rawatan dengan kemoterapi sangat mudah mengalami neutropenia.

Tidak hanya itu, kehadiran infeksi di dalam tubuh membuat seseorang rentan mengalami neutropenia, seperti jangkitan akibat bakteria tuberkulosis, hepatitis, sepsis, HIV / AIDS, dan demam denggi.

Selain itu, terdapat beberapa faktor yang mendorong seseorang mengalami neutropenia, seperti kekurangan vitamin. Kekurangan nutrien dan vitamin juga boleh menyebabkan seseorang mengalami kekurangan neutrofil dalam badan. Tidak ada salahnya menyesuaikan diet sehingga makanan yang dimakan dapat memenuhi keperluan nutrisi dan vitamin yang diperlukan oleh tubuh.

Baca juga: Perlu diketahui, ini adalah 4 jenis neutropenia

Kehadiran penyakit autoimun yang dialami oleh seseorang dapat meningkatkan risiko penyakit neutropenia. Keadaan ini disebabkan oleh sistem imun yang mensasarkan neutrofil di dalam badan menjadi rosak. Ketahui mengenai beberapa penyakit autoimun yang boleh menyebabkan neutropenia, seperti lupus, penyakit Crohn dan rheumatoid arthritis.

Neutrofil dapat rusak dengan mengambil jenis obat tertentu, seperti antibiotik, ubat tekanan darah, dan obat psikiatri. Sebaiknya minum ubat tersebut mengikut nasihat doktor.

Ketahui Gejala yang Dialami oleh Orang dengan Neutropenia

Secara amnya, penyakit ini tidak menimbulkan sebarang gejala. Sebilangan orang dengan neutropenia mengetahui keadaan ini semasa melakukan pemeriksaan kesihatan yang lain. Tanda neutropenia yang paling biasa adalah bahawa badan lebih mudah terdedah kepada jangkitan.

Biasanya, gejala awal yang muncul adalah gejala penyebab atau penyakit lain yang dialami oleh pengidap neutropenia. Semakin rendah neutrofil di dalam badan, gejala yang muncul akan berbeza bagi setiap penghidapnya.

Demam adalah gejala jangkitan yang biasa. Jangkitan boleh berlaku kerana neutrofil rendah, jadi tidak ada salahnya memeriksa di hospital terdekat apabila anda demam disertai ruam atau luka yang muncul di kawasan mulut.

Baca juga: Orang tua yang rentan terhadap Neutropenia, inilah sebabnya

Neutropenia dapat dirawat dengan melihat keparahan yang berlaku. Neutropenia, yang masih agak ringan, tidak memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, keadaan yang teruk dapat dirawat dengan antibiotik untuk merawat jangkitan bakteria, pemindahan sel darah putih dan pemindahan sumsum tulang.

Jangan risau, ada beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan penyakit ini di rumah, dengan menjaga kebersihan mulut, menjaga kebersihan, dan mengatasi kecederaan yang berlaku di badan dan segera merawat demam di atas 38 darjah Celsius.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Neutropenia
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Neutropenia
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Neutropenia