Hati-hati, inilah yang berlaku apabila warga tua mengalami patah kaki

"Orang tua adalah usia yang rentan terhadap patah kaki kerana badan mereka tidak sekuat ketika mereka masih muda. Kaki atau tulang yang patah yang terjadi pada orang tua perlu mendapatkan rawatan agar masalah dapat dielakkan. "

, Jakarta - Apabila anda memasuki usia tua, seseorang mempunyai risiko tinggi untuk menghidap pelbagai penyakit. Selain itu, beberapa orang tua juga tidak dapat berjalan, jadi mereka memerlukan alat bantu. Ketika tubuhnya tiba-tiba jatuh, tulangnya tidak lebat seperti ketika dia masih muda juga membuatnya rentan terhadap patah tulang.

Namun, apa yang sebenarnya berlaku apabila orang tua patah tulang di kaki mereka? Lalu, apakah kaedah rawatan yang paling tepat dan apakah perkara terburuk yang boleh berlaku? Ketahui lebih lanjut di sini!

Masalah yang boleh timbul ketika warga tua mengalami patah kaki

Fraktur memang merupakan salah satu masalah yang cenderung berlaku pada orang tua. Masalah ini mesti diatasi dengan segera kerana boleh menyebabkan masalah yang sangat besar malah berisiko menyebabkan kematian. Penyebab patah tulang yang paling biasa adalah kejatuhan.

Bahagian yang paling kerap mengalami patah tulang adalah pelvis dan tulang belakang, yang merupakan bahagian penting badan. Walau bagaimanapun, adalah mungkin jika orang tua mengalami patah kaki. Sekiranya ibu bapa anda mengalami ini, adalah penting untuk segera diperiksa untuk mengetahui seberapa teruk masalahnya dan dapatkan rawatan segera.

Lalu, apa yang menyebabkan orang tua terdedah kepada patah tulang?

Risiko patah kaki paling tinggi yang berlaku pada orang tua adalah tulang lemah, boleh disebabkan oleh osteoporosis, dan jatuh. Seiring dengan usia, tulang manusia akan menjadi lemah kerana perubahan pada tisu tulang semula jadi. Pada wanita yang mengalami menopaus, penurunan hormon estrogen juga menjadikan tulang menjadi lebih kurus.

Beberapa keadaan lain, seperti dadah, merokok, alkohol, dan kecenderungan genetik. Semua ini boleh menyebabkan kehilangan tulang yang lebih teruk seiring dengan usia.

Selain itu, risiko jatuh juga meningkat kerana masalah keseimbangan dan penurunan penglihatan, refleks lambat, dan koordinasi yang buruk.

Sesungguhnya, orang tua yang mengalami osteoporosis atau keadaan lain yang menyebabkan penurunan kepadatan tulang mempunyai risiko paling tinggi untuk mengalami patah kaki. Ini kerana penderita osteoporosis mempunyai kadar kalsium, fosforus, dan mineral yang rendah pada tulang. Semasa terkena, tulang yang kurang padat menjadi lebih rentan terhadap patah tulang dan juga patah tulang.

Baca juga: Ini adalah bagaimana untuk membezakan antara kaki yang terseliuh atau patah tulang

Rawatan Patah Kaki pada Warga Emas

Rawatan untuk patah tulang bergantung pada di mana ia berlaku. Sebilangan besar patah tulang berlaku di kaki dan kaki, rawatan awal adalah memusingkan anggota badan yang cedera dan melumpuhkan sendi di atas dan di bawah kecederaan untuk mengelakkan pergerakan di tempat patah tulang. Kemudian, serpihan dikeluarkan dan diganti dengan pemeran.

Beberapa patah tulang juga memerlukan pembedahan untuk menyelaraskan serpihan tulang dengan betul, meningkatkan kestabilan, dan memastikan tulang akan sembuh dengan betul. Keadaan lain mungkin memerlukan perkakasan logam (pin, piring, atau batang) untuk menahan tulang di tempatnya.

Baca juga: Kaki Patah Semula Jadi Tidak Minum Ais, Mitos atau Fakta?

Berikut adalah beberapa tindakan yang mungkin diambil ketika orang tua mengalami patah kaki:

1. Operasi

Dalam beberapa kes, alat pelekap dalaman, seperti batang, plat, atau skru, perlu ditanamkan secara pembedahan. Pembedahan sering diperlukan untuk jenis patah tulang ini, seperti:

  • Keretakan berganda.
  • Fraktur terlantar, iaitu ketika kedua-dua hujung tulang patah terpisah antara satu sama lain.
  • Fraktur yang merosakkan ligamen sekitarnya.
  • Fraktur yang memanjang ke sendi.
  • Tulang hancur dalam kemalangan.
  • Fraktur di kawasan tertentu, seperti tulang paha.
  • Dalam beberapa kes, doktor mungkin mengesyorkan alat fiksasi luaran. Peranti ini adalah bingkai yang terletak di bahagian luar kaki dan dipasang melalui tisu kaki ke tulang.

2. Perubatan

Ubat-ubatan bebas seperti acetaminophen (Tylenol) atau ibuprofen (Advil) membantu mengurangkan kesakitan dan keradangan. Sekiranya rasa sakit menjadi sangat sengit, doktor anda mungkin menetapkan dos ubat penahan sakit yang lebih kuat.

3. Terapi Fizikal

Setelah alat pelekap, pelekap, atau pelekap luaran dikeluarkan, doktor anda akan mengesyorkan terapi fizikal untuk mengurangkan kekakuan dan membantu mengembalikan pergerakan dan kekuatan ke kaki menjadi normal.

Baca juga: Inilah masa yang diperlukan untuk menyembuhkan dari patah kaki

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai keadaan patah tulang yang dialami oleh orang tua, hanya berbincang dengan doktor dari . Gunakan ciri sembang dengan doktor dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Kesihatan dalam Penuaan. Diakses pada tahun 2021. Patah tulang.
Hartford Barat. Diakses pada tahun 2021. Seberapa Serius Adakah Tulang Patah Bagi Warga Emas?