Takut Melihat Badut Boleh Menjadi Tanda Coulrophobia

, Jakarta - Mungkin anda sering mendengar tentang ketakutan seseorang terhadap ketinggian, gelap, terhadap jenis haiwan tertentu. Namun, pernahkah anda mendengar fobia atau takut seseorang mempunyai badut? Keadaan ini dikenali sebagai coulrophobia.

Baca juga : Ini Menyebabkan Fobia Boleh Muncul

Walaupun bagi sesetengah orang badut cerdas dan lucu, orang dengan coulrophobia akan mempunyai pandangan yang berbeza terhadap badut. Biasanya, mereka akan merasa takut dan cemas kerana menganggap badut sebagai salah satu tokoh yang menakutkan dan menakutkan. Jadi, apa yang menyebabkan coulrophobia berlaku? Lihat penjelasan lengkap di bawah!

Mengapa Coulrophobia Boleh Berlaku?

Fobia adalah ketakutan yang berlebihan terhadap sesuatu yang biasanya tidak berbahaya. Fobia adalah salah satu gangguan kecemasan yang paling biasa. Orang yang mempunyai fobia biasanya akan cuba mengelakkan keadaan atau objek yang boleh meningkatkan kebimbangan atau ketakutan. Orang dengan coulrophobia biasanya akan mengelakkan badut atau gambar badut untuk mengelakkan rasa takut dan cemas.

Lalu, mengapa keadaan ini boleh berlaku? Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan seseorang mengalami coulrophobia, seperti:

1. trauma

Keadaan traumatik boleh menyebabkan seseorang mengalami coulrophobia. Mempunyai pengalaman yang mengerikan atau tidak dapat dilupakan dengan badut akan memberi otak isyarat kepada tubuh untuk mengelakkan keadaan ini.

Keadaan traumatik juga dapat dicetuskan dengan menonton filem yang menceritakan kisah badut dengan sosok yang menakutkan. Atas sebab ini, selalu berhati-hati dalam memilih filem yang akan ditonton.

2. Sejarah Keluarga Fobia Sejenis

Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga dengan satu jenis fobia, kemungkinan anda mengalami fobia yang serupa. Apabila keluarga anda selalu melihat bahawa badut adalah perkara yang menakutkan dan perlu ditakuti, anda juga boleh mengalami keadaan ini.

Ini adalah Gejala Coulrophobia

Mengalami coulrophobia dan ketakutan badut setelah menonton filem yang menakutkan adalah dua perkara yang berbeza. Apabila anda mengalami coulrophobia, anda akan merasa panik yang berlebihan dan emosi yang sangat mendalam. Sementara itu, apabila anda merasa takut dengan badut setelah menonton filem, biasanya tidak akan bertahan lama.

Selain panik yang berlebihan, orang yang mengalami coulrophobia akan mengalami gangguan kecemasan disertai dengan loya, berpeluh, dan gemetar. Sebenarnya, dalam situasi tertentu, coulrophobia boleh menyebabkan kesukaran bernafas, degupan jantung meningkat, hingga emosi yang sangat mendalam. Contohnya, menangis, menjerit, menjerit, atau sikap marah terhadap badut.

Baca juga: Ketakutan yang berlebihan, Inilah Fakta di Sebalik Fobia

Mengendalikan Fobia

Sekiranya anda merasakan bahawa keadaan ini mengganggu aktiviti harian dan kualiti hidup anda, tidak ada salahnya menggunakannya dan bertanya secara langsung kepada ahli psikologi mengenai rawatan yang sesuai untuk mengatasi fobia badut.

Terapi, ubat-ubatan, dan rawatan di rumah adalah beberapa rawatan yang sesuai untuk fobia. Ulasannya adalah seperti berikut.

1. terapi

Terdapat beberapa jenis terapi yang boleh dilakukan, salah satunya adalah terapi pendedahan . Terapi ini akan dilakukan dengan menunjukkan objek yang menjadi fobia. Di negeri ini adalah badut. Ahli terapi akan memberikan gambar atau objek yang berkaitan dengan badut. Selepas itu, anda dan ahli terapi akan mencari jalan keluar untuk mengatasi perasaan yang anda rasakan.

Terapi lain yang boleh dilakukan adalah terapi tingkah laku kognitif. Terapi ini akan memfokuskan pada mengubah pemikiran mengenai objek yang merupakan fobia. Ahli terapi akan berusaha membuat anda berfikiran netral atau menghilangkan rasa takut terhadap badut.

2. Penggunaan Dadah

Penggunaan ubat-ubatan, seperti beta blocker akan membuat jantung anda mengepam darah dengan lebih perlahan ketika anda panik atau takut. Ini boleh membuatkan anda berasa lebih santai dan santai.

3. Rawatan di Rumah

Sebilangan rawatan di atas akan berfungsi dengan lebih optimum apabila anda menjalankan rawatan di rumah dengan betul. Lakukan perkara yang menggembirakan dan buat badan anda lebih santai. Dengan cara itu, anda dapat mengawal emosi yang timbul dengan lebih baik.

Baca juga: Berikut adalah 6 Fobia Jarang berlaku pada Manusia

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi fobia. Jangan memandang rendah dan memandang rendah fobia. Keadaan yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan kemurungan dan tekanan.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Fobia Khusus.
Garis Kesihatan. Diakses pada 2020. Memahami Coulrophobia: Takut pada Badut.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found