Perkara yang perlu diperhatikan ketika memeriksa darah ketika berpuasa

, Jakarta - Untuk mendiagnosis penyakit, ujian darah adalah salah satu cara yang diperlukan. Bermula dari pemeriksaan kolesterol, diabetes, barah, tumor, gangguan fungsi ginjal, dan gangguan fungsi hati, semuanya memerlukan sampel darah untuk diperiksa. Pemeriksaan darah juga dapat dikategorikan sebagai langkah pencegahan yang dilakukan untuk mengenal pasti penyakit berpotensi dan memantau keadaan kesihatan tubuh secara keseluruhan. Sebelum melakukan ujian darah, seseorang dikehendaki berpuasa mengikut masa yang ditentukan oleh pegawai perubatan. Namun, bagaimana jika prosedur ini harus dilakukan pada bulan puasa? Nah, berikut adalah perkara yang mesti dipertimbangkan ketika menjalani pemeriksaan darah ketika berpuasa:

Baca juga: 5 Tabiat Tidak Sihat Semasa Berpuasa

Memeriksa Darah Semasa Berpuasa, Adakah Membatalkan Puasa?

Sekiranya seseorang mengambil sejumlah kecil darah yang tidak menyebabkan kelemahan dalam tubuhnya, maka ini tidak membatalkan puasanya. Pemeriksaan ini bukan hanya untuk pemeriksaan darah, tetapi juga bagi mereka yang ingin menderma darah.

Sekiranya darah diambil dalam jumlah besar yang menyebabkan kelemahan dalam badan, maka lebih baik berbuka puasa. Ini untuk mengelakkan keadaan menjadi semakin teruk, sehingga setelah melakukan sejumlah besar ujian darah, anda dapat segera minum atau makan sesuatu untuk memulihkan tenaga tubuh anda.

Baca juga: Mahukan Ujian Darah? Ketahui Jenis-Jenisnya terlebih dahulu

Perkara apa yang mesti disediakan?

Persampelan darah harus dilakukan pada waktu pagi, antara pukul 07.00-09.00. Ini kerana ujian darah yang dilakukan pada waktu pagi cenderung lebih tepat untuk melihat apakah ada masalah kesihatan daripada jika dilakukan pada waktu petang atau petang. Sebelum melakukan ujian darah, ada beberapa persiapan yang mesti dilakukan agar hasilnya dimaksimumkan, termasuk:

  • Elakkan aktiviti berat seperti bersenam sebelum pengambilan darah. Kerana, keletihan boleh mempengaruhi keputusan peperiksaan.

  • Elakkan merokok, makan permen karet, minum kafein (seperti teh dan gula), alkohol, dan ubat-ubatan tertentu di suhoor, kerana boleh mempengaruhi hasil ujian.

  • Berpuasa sekurang-kurangnya 8 jam untuk ujian glukosa dan 12 jam untuk ujian trigliserida. Cuba jangan berpuasa lebih dari 14 jam. Dan semasa berpuasa, anda tidak dibenarkan makan dan minum, kecuali air. Sekiranya anda berpuasa, maka anda boleh memanfaatkan masa sebelum berpuasa untuk makan makanan berkhasiat sehingga setelah pemeriksaan darah Anda tidak merasa lemah.

Puasa sebelum ujian darah adalah wajib untuk memastikan kesahihan keputusan ujian. Terutama untuk memastikan bahawa keputusan pemeriksaan tidak dipengaruhi oleh pengambilan makanan terakhir dan dapat ditafsirkan dengan betul oleh doktor. Kerana tanpa menyedarinya, kandungan nutrisi dalam makanan dan minuman yang anda konsumsi sebelum pemeriksaan darah akan diserap ke dalam aliran darah dan memberi kesan langsung kepada glukosa, lemak, dan zat besi dalam darah sejurus anda makan.

Sekiranya ia dilakukan ketika berpuasa, itu bermaksud bahawa anda tidak digalakkan untuk sahur jika pemeriksaan darah dilakukan pada waktu pagi. Namun, jika ia dilakukan pada waktu petang maka anda dibenarkan melakukan sahur. Perkara yang paling penting adalah tidak memakan makanan sekurang-kurangnya 8 jam sebelum pemeriksaan dijalankan.

Baca juga: Pemeriksaan Darah Dapat Mengesan 6 Penyakit Ini

Itulah beberapa perkara yang mesti anda perhatikan ketika memeriksa darah ketika berpuasa. Berita baiknya ialah sekarang anda boleh melakukan ujian darah di rumah. Anda hanya perlukan muat turun permohonan di App Store dan Google Play, kemudian pergi ke alat Lab Service untuk memilih jenis pemeriksaan yang anda mahukan. Selepas itu, anda boleh menentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan menemui anda pada waktu yang ditentukan. Oleh itu, mari kita gunakannya dengan segera sekarang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found