5 Trik Menjaga Kesihatan Kanak-kanak Apabila Cuaca Berubah

, Jakarta - Dalam keadaan cuaca yang tidak menentu seperti hari ini, mudah untuk pelbagai penyakit muncul, terutama pada kanak-kanak. Apabila cuaca berubah, anak-anak menjadi mudah terkena pelbagai penyakit, salah satunya adalah selesema.

Penyebab selesema yang paling biasa adalah penyebab virus rhinovirus. Selain itu, ketika udara sejuk atau ketika musim hujan, saluran pernafasan anak akan mengalami penurunan suhu, terutama di hidung. Udara sejuk sememangnya masa yang tepat untuk virus membiak dan menjadikan bayi terdedah kepada pelbagai penyakit.

Apabila cuaca tidak menentu pada musim peralihan, bukan hanya selesema yang dapat menyerang si kecil anda. Terdapat beberapa penyakit lain seperti demam denggi, cirit-birit dan lain-lain yang boleh membahayakan kesihatan mereka. Walaupun begitu, penyakit ini dapat dicegah dengan beberapa cara untuk menjaga kesihatan anak-anak apabila cuaca berubah. Berikut adalah petua untuk menjaga kesihatan anak anda apabila cuaca berubah yang boleh anda ikuti.

Diet sihat

Salah satu petua untuk menjaga kesihatan anak-anak ketika cuaca berubah adalah dengan makan makanan sihat yang mengandungi nutrien seimbang. Makanan ini dapat meningkatkan sistem imun anak anda sehingga dia dapat menghindari pelbagai penyakit, terutama yang disebabkan oleh virus. Beberapa makanan yang disyorkan adalah jeruk, stroberi, brokoli, tomato dan sayur-sayuran hijau yang mengandungi banyak vitamin B dan C yang berperanan dalam meningkatkan daya tahan dan sebagai antioksidan yang membantu melindungi tubuh dari virus dan bakteria.

Membasuh tangan

Semasa bermain, kanak-kanak akan menggunakan tangan mereka untuk memegang sesuatu dan menjadi media untuk virus. Apabila anak sudah selesai bermain dan ingin makan makanan, ajaklah dia segera mencuci tangannya.

Menjauhkan kanak-kanak dari sumber virus

Semasa anak anda bermain dengan rakannya, kadang-kadang ada rakan anak anda yang menghidap penyakit tertentu seperti selesema. Sekiranya itu berlaku, segera jauhkan anak dari orang atau kanak-kanak yang menghidap selesema.

Membuka tingkap rumah pada waktu pagi

Dengan membuka tingkap di rumah, ia dapat membantu anda dan ahli keluarga anda menghirup udara segar dan mengurangkan risiko penyebaran virus di rumah.

Membersihkan Barang Yang Tidak Digunakan

Elakkan kebiasaan menimbun barang yang tidak digunakan. Kerana jika anda sering melakukannya, anda boleh membuat nyamuk bersarang di tempat itu, sehingga meningkatkan risiko anak anda demam denggi disebabkan oleh nyamuk.

Itulah 5 petua untuk menjaga kesihatan anak anda apabila cuaca berubah yang boleh anda amalkan. Dengan mengikuti lima petua di atas, anda dapat meminimumkan kemungkinan anak anda jatuh sakit ketika cuaca tidak menentu, seperti hari ini.

Ada baiknya jika anak anda mempunyai aduan kesihatan segera berbincang dengan pakar pediatrik. Salah satu cara praktikal untuk mengadakan perbincangan dengan doktor adalah dengan menggunakan aplikasi . Permohonan adalah hubungan komunikasi antara pengguna dan doktor, baik doktor am dan pakar lain di mana sahaja dan bila-bila masa. Anda boleh memilih doktor yang anda mahukan melalui menu Hubungi Doktor dan berbincang dengan doktor melalui pilihan komunikasi sembang, suara, dan panggilan video serta membeli semua keperluan perubatan, sama ada ubat atau vitamin pada menu Penghantaran Farmasi.

Untuk memanfaatkan 2 ciri ini anda mestimuat turun aplikasi di App Store atau Google Play.