7 Cara Mengatasi Kulit Kusam

Jakarta - Kulit kusam sering membuat anda merasa tidak selamat. Itulah sebabnya banyak orang mencari cara untuk menjadikan kulit cerah dan sihat. Malangnya, terdapat banyak faktor yang menjadikan kulit kusam. Bermula dari penggunaan penjagaan kulit yang tidak sesuai dengan jenis kulit anda, tabiat merokok, tidak minum cukup air, terdedah kepada habuk dan sinar matahari, kerana kekurangan pengambilan vitamin untuk kulit. Nah, sebelum anda menghabiskan banyak wang untuk rawatan, perhatikan tujuh cara berikut untuk mengatasi masalah kulit kusam. (Baca juga: Tidak Berseri? Mungkin 6 Ini Menyebabkan Wajah Kusam )

1. Cukup Tidur

Kurang tidur dapat menghalang proses regenerasi sel kulit dan penghasilan kolagen yang boleh mencetuskan keletihan dan kulit kusam. Itulah sebabnya anda perlu memperhatikan corak tidur anda. Kerana selain menghilangkan rasa mengantuk, tidur yang cukup juga dapat mengoptimumkan pertumbuhan semula kulit. Bagi orang dewasa, umumnya tempoh tidur yang ideal adalah 7-9 jam sehari. (Baca juga: Hari Tidur Sedunia, Lihat 5 Cara Tidur Dengan Baik )

2. Minum Air

Tidak minum air yang mencukupi boleh mengeringkan kulit anda dan mengakibatkan kulit kusam. Untuk itu, anda disarankan untuk memenuhi keperluan cecair. Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari atau mengikut keperluan anda.

3. Meningkatkan Penggunaan Buah dan Sayuran

Untuk mempunyai kulit bebas kusam, anda perlu memperhatikan diet anda. Kerana, tanpa menyedarinya, makanan yang anda makan akan memberi kesan kepada kesihatan kulit. Untuk kulit yang sihat, anda perlu meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran. Ini kerana buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan vitamin C dan nutrien penting lain yang dapat mencerahkan kulit, mencegah penuaan dini, dan melindungi kulit dari paparan sinar matahari.

4. Tekanan

Apabila tertekan, aliran darah ke wajah akan berkurang dan menjadikan kulit kusam. Oleh itu, anda perlu menguruskan tekanan yang anda alami. Contohnya dengan melakukan rekreasi, bersantai, bertafakur, dan lain-lain. Lakukan apa sahaja yang anda suka asalkan mengurangkan tekanan. Dengan syarat, jangan gunakan rokok, alkohol, dan ubat-ubatan haram sebagai "pelarian" dari tekanan, ya.

5. Sukan

Selain melancarkan metabolisme, senaman juga dapat mengurangkan tekanan yang memicu kulit kusam. Ini kerana semasa bersenam, tubuh akan mengeluarkan kotoran yang mengendap di liang melalui peluh. Kesannya, kulit akan menjadi lebih segar, cerah, dan sihat. Lakukan apa sahaja senaman yang anda nikmati secara berkala, sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Sekiranya anda tidak terbiasa dengan sukan, anda dapat memulai dengan latihan ringan seperti berjoging, berenang, berbasikal, dan lain-lain.

6. Gunakan Pelindung Matahari

Kulit kusam juga boleh disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari. Oleh itu, anda disyorkan untuk menggunakan pelindung matahari semasa dalam perjalanan, di dalam dan di luar rumah. Ini kerana sinar ultraviolet dapat mengubah pigmen, merosakkan DNA kulit, dan menyebabkan penuaan pramatang. Untuk hasil yang optimum, anda boleh menggunakan pelindung matahari dengan SPF ( Faktor Pelindung Matahari ) 30 atau lebih. Sekiranya anda berada di luar rumah, jangan lupa memohon semula pelindung matahari setiap dua hingga tiga jam.

7. Menjaga Kulit

Sel kulit mati yang terkumpul juga boleh menjadikan kulit kusam. Itulah sebabnya anda perlu menjaga kulit anda. Agar tidak salah, perhatikan petua penjagaan kulit berikut, mari kita pergi:

  • Sekiranya kulit anda sensitif, elakkan daripada menggunakan gosok muka.
  • Sekiranya kulit anda kering, gunakan pencuci muka yang bebas alkohol dan bebas pewangi, kemudian bilas dengan air suam.
  • Sekiranya anda mempunyai kulit berminyak, bersihkan wajah anda dengan pembersih bebas minyak, kemudian bilas dengan air suam.
  • Jangan lupa untuk selalu membersihkan wajah anda sebelum tidur.
  • Cuci muka dengan kerap, sekurang-kurangnya 1-2 kali setiap hari.
  • Agar kulit tidak kering, jangan lupa selalu menggunakan pelembap yang sesuai dengan jenis kulit anda. Terutama ketika anda berada di bilik berhawa dingin.

Selain tujuh cara di atas, anda juga boleh menjaga kulit anda dengan mengambil vitamin untuk kesihatan kulit, anda tahu. Anda boleh mendapatkannya tanpa perlu keluar rumah. Anda hanya perlu memesan vitamin yang anda perlukan dalam aplikasi melalui ciri Penghantaran Farmasi atau Apothecary. Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play. (Baca juga: 6 Petua untuk Merawat Kulit pada Waktu Malam )