Inilah Cara Menyediakan Makanan Bayi untuk Perjalanan

, Jakarta - Bercuti adalah salah satu keperluan penting untuk menghilangkan tekanan. Namun, ketika anda ingin membawa anak kecil anda bercuti, persiapan tambahan diperlukan. Terutama jika anak mendapat makanan pejal, ibu bapa wajib membuat bekalan makanan agar mereka tidak lapar dan cerewet ketika menempuh jarak jauh.

Tidak perlu risau, kerana menyediakan makanan bayi semasa dalam perjalanan boleh menjadi pekerjaan yang mudah. Selagi anda tahu cara menyediakannya dengan betul, berikut adalah petua untuk menyiapkannya.

Baca juga: Trik Melancong Yang Menyeronokkan Tanpa Menggerutu Walaupun Bersama Anak

Bawa Peralatan Memproses Makanan

Petua ini hanya dapat dilakukan apabila keadaan mengizinkan. Untuk memudahkan ibu menyiapkan makanan pelengkap, ibu boleh membawa peralatan memproses makanan, seperti pengisar dan periuk perlahan. Pastikan juga bahawa tempat tinggal mempunyai tenaga elektrik yang mencukupi untuk memasang peralatan memasak.

Terdapat juga keperluan kemudahan peti sejuk untuk menyimpan bahan makanan untuk si kecil anda. Namun, jika anda tidak memilikinya, anda hanya perlu membawa sebilangan kecil bahan makanan atau membeli bahan segar terus di tempat percutian.

Buat Bekalan dalam Perjalanan

Sekiranya destinasi percutian yang dipilih adalah jauh sehingga memerlukan masa yang lama untuk melakukan perjalanan, maka ibu bapa wajib menyiapkan bekalan makanan. Jadikan makanan terbaik untuk bayi.

Bukan itu sahaja, ibu juga boleh membawa makanan bayi segera yang perlu diseduh terlebih dahulu dan buah-buahan. Manakala peralatan asas yang perlu anda bawa adalah mangkuk, sudu, botol minuman, dan termos air panas.

Baca juga: Lakukan 5 Perkara Ini Untuk Selesa Melancong Bersama Bayi

Sediakan Menu Makanan Sebelum Pergi

Ibu tidak perlu keliru dalam menyediakan menu makanan sihat. Lebih baik menyiapkan bahan makanan apa yang perlu disediakan dan peralatan yang perlu dibawa, agar ibu tidak perlu repot lagi.

Ibu harus memilih menu makanan sederhana tetapi mempunyai khasiat yang tinggi, seperti kentang rebus, nasi timun, gandum segera, atau alpukat. Sekiranya anak dapat menyimpan makanannya sendiri, ibu boleh memberi makanan jari, seperti kentang dadu, batang wortel, atau keropok bayi.

Pastikan makanan disimpan dalam bekas yang tertutup rapat

Setelah bahan makanan yang disediakan oleh ibu dimasak dan siap untuk diberikan kepada si kecil, kemudian simpan makanan di dalam bekas yang tertutup rapat dan bersih supaya tidak tercemar.

Sekiranya jarak perjalanan cukup panjang, maka sediakan makanan pejal pelengkap di beg yang lebih sejuk yang telah diisi dengan beg ais yang mencukupi untuk mengelakkannya menjadi basi.

Makanan Hangat Sebelum Memberi

Semasa anda ingin memberi makanan kepada si kecil, pastikan ibu terlebih dahulu memanaskan bekas tempat makanan itu disimpan. Anda boleh merendamnya dalam mangkuk berisi air suam. Namun, jika ibu dan ayah menaiki kapal terbang, lebih baik meminta pramugari menghangatkannya ketuhar gelombang mikro.

Manakala untuk suci atau kepingan buah, harus diberikan dalam keadaan sejuk. Cuba berikan makanan pelengkap kepada anak-anak tepat pada waktunya, mengikut jadual makan mereka.

Sekiranya anda masih memerlukan maklumat mengenai ini, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor di . Tanyakan juga kepada pakar pemakanan sekiranya diperlukan agar pemakanan bayi semasa percutian masih dipenuhi.

Baca juga: Berikut adalah 5 Makanan Sihat untuk Anak Kecil Anda yang Masih Anak Kecil

Perkara yang Boleh Dibawa ketika Melancong dengan Bayi

Bukan hanya makanan dan susu yang perlu disediakan dengan betul dan dalam kuantiti yang mencukupi. Ada beberapa perkara yang perlu dibawa, antaranya:

  • Bekalan pertolongan cemas;

  • Lampin / lampin dan tisu;

  • Ruam lampin / krim lampin;

  • Beg plastik untuk sampah;

  • Tempat duduk khas untuk bayi perjalanan;

  • Item untuk melindungi bayi dari cahaya matahari, seperti topi atau payung.

  • Selimut bayi dan pewangi untuk keselesaan bayi;

  • Pakaian ganti untuk bayi;

  • anak patung dummy / pacifier;

  • sling bayi - untuk digunakan ketika bepergian dengan bayi.

Ini adalah beberapa perkara penting yang perlu anda bawa semasa membawa bayi dalam perjalanan. Di samping itu, pastikan kesihatan anak kecil anda kekal cemerlang agar percutian dapat lebih menyeronokkan.

Rujukan:
Cherub Baby Australia. Diakses pada tahun 2020. Melancong dengan Bayi? Petua Penyimpanan Makanan Bayi Untuk Makan Semasa Dalam Perjalanan.
Resipi Makanan Bayi Buatan Sendiri. Diakses pada tahun 2020. Petua Untuk Berjalan Dengan Bayi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found