5 Fakta mengenai Cholangitis yang perlu anda ketahui

, Jakarta - Cholangitis adalah penyakit yang terjadi akibat keradangan saluran empedu. Keadaan ini boleh menyebabkan pembengkakan yang akhirnya mengganggu sistem peredaran hempedu. Ini kerana saluran empedu adalah saluran yang membawa hempedu dari hati ke usus dan pundi hempedu. Cecair ini diperlukan oleh badan untuk membantu proses pencernaan.

Orang yang menghidap kolangitis biasanya akan mengalami simptom dalam bentuk demam, mual dan muntah, dan sakit perut yang menjengkelkan. Dalam beberapa kes, keadaan ini juga dapat menyebabkan penderita mengalami penyakit kuning, yang merupakan penyakit yang ditandai dengan menguningnya kulit, sklera (bahagian putih mata), dan selaput lendir hidung dan mulut kerana pengumpulan bilirubin.

Untuk menjadi jelas, mari kita lihat beberapa fakta mengenai kolangitis yang perlu anda ketahui. Ada apa-apa?

1. Gejala Biasa

Malangnya, gejala penyakit ini sering diabaikan kerana dianggap sebagai sakit perut biasa. Cholangitis menyebabkan gejala berupa sakit di perut dan sering muncul di lokasi yang berbeza. Biasanya rasa sakit yang muncul akan terasa, seperti kekejangan atau tikaman.

Selain itu, terdapat beberapa gejala lain yang mungkin dirasakan. Bermula dari demam, mual, muntah, hingga munculnya penyakit kuning.

2. Banyak Sebab

Seseorang berisiko terkena kolangitis jika dia mengalami radang saluran empedu. Terdapat beberapa faktor yang boleh menjadi penyebab keradangan, tetapi keadaan ini paling sering disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Selain itu, ada beberapa faktor yang dapat menyebabkan seseorang mengalami kolangitis, mulai dari pembekuan darah, tumor, jangkitan parasit, pembengkakan pankreas, hingga jangkitan dari darah aka bakteremia. Faktor-faktor umum juga dikaitkan dengan risiko penyakit ini, yaitu orang yang berusia di atas 55 tahun dikatakan lebih rentan terhadap kolangitis.

3. Mesti Dikendalikan Segera

Rawatan penyakit kolangitis harus dilakukan secepat mungkin. Sebabnya, mengabaikan penyakit ini dan tidak memberikan rawatan yang betul dapat meningkatkan risiko komplikasi. Berita buruknya ialah terdapat sejumlah komplikasi berbahaya yang boleh timbul dari penyakit ini. Bermula dari kegagalan buah pinggang, abses hati, dan juga kematian.

4. Diagnosis Cholangitis

Kerana boleh mengundang komplikasi berbahaya, penyakit yang satu ini mesti didiagnosis dengan betul. Terdapat beberapa ujian yang perlu dilakukan untuk mendiagnosis kolangitis, mulai dari memeriksa gejala, sejarah perubatan, hingga beberapa ujian mendalam.

Terdapat beberapa jenis ujian yang biasanya dilakukan untuk menentukan sama ada seseorang itu benar-benar menghidap penyakit ini atau tidak. Antaranya ialah ujian darah, ultrasound alias ultrasound, MRI atau CT-scan, dan terdapat beberapa prosedur lain yang bergantung pada keperluan dan cadangan doktor.

5. Rawatan yang berbeza

Sebenarnya, pengurusan dan rawatan kolangitis boleh berbeza antara satu orang dengan orang lain. Ia bergantung kepada penyebab utama penyakit ini. Contohnya, kolangitis yang berlaku akibat jangkitan bakteria dapat dirawat dengan antibiotik. Terdapat beberapa jenis antibiotik yang dapat digunakan untuk mengobati kolangitis akibat jangkitan bakteria, yaitu: ampisilin , piperacillin , dan metronidazol .

Untuk lebih jelas dan tepat, cari tahu lebih lanjut mengenai kolangitis dan cara merawatnya dengan meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan untuk petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Ini adalah 5 Komplikasi Cholangitis
  • Tugas di Tempat Jauh, Lakukan Ini untuk Mengelakkan Cholangitis
  • Tidak steril, ini adalah 5 penyakit yang disebabkan oleh bakteria