Mana yang Lebih Sihat: Bersenam Sendiri atau dalam Kumpulan?

, Jakarta - Tidak ada keraguan bahawa latihan mempunyai banyak manfaat fizikal dan psikologi. Dengan melakukan senaman secara teratur sekurang-kurangnya tiga kali seminggu, mood anda akan menjadi lebih baik dan gejala kemurungan, kegelisahan, dan tekanan hilang kerana tahap kortisol juga berkurang. Masa yang biasa digunakan orang untuk bersukan biasanya pada waktu pagi atau petang, dan lebih sering dilakukan pada hujung minggu, kerana biasanya dapat dilakukan dengan rakan atau keluarga.

Sementara itu, sukan boleh diklasifikasikan kepada dua jenis, iaitu sukan yang dijalankan secara individu atau berkumpulan. Sekiranya diteliti semula, sebenarnya kedua-dua jenis sukan ini mempunyai kelebihan dan kekurangan. Selain itu, tidak semua orang pandai sukan berpasukan, jadi dia lebih suka sukan berpasukan atau sebaliknya dia tidak boleh bersukan sahaja sehingga dia bergabung dengan kelab kecergasan atau kelab sukan. Untuk mengetahui mana yang lebih sihat antara keduanya, periksa ulasan berikut!

Kelebihan Sukan Sendiri

Salah satu kelebihan sukan individu ialah anda boleh melakukan sukan dengan cara yang anda mahukan. Selain itu, jenisnya lebih banyak dan pelbagai. Latihan individu boleh menjadi lebih menarik bagi orang yang baru berolahraga, atau yang sedang menjalani diet, sehingga waktu pelaksanaan dapat disesuaikan dengan keinginan anda.

Sukan individu juga akan mengajar diri anda tentang muslihat untuk memberi motivasi ketika kita enggan bersenam. Tidak ada yang akan menekan anda untuk terus meningkat, kerana ini harus datang dari diri anda sendiri. Kerana motivasi dari dalam selalunya jauh lebih kuat daripada motivasi dalam kumpulan. Kejayaan sukan itu sendiri bergantung sepenuhnya kepada diri sendiri, jadi anda tidak boleh menyalahkan orang lain jika anda gagal.

Baca juga: Yang kurus vs yang gemuk, agar tidak sedih melihat bentuk badan

Kelebihan Sukan Berkumpulan

Penyelidikan yang dijalankan Universiti Perubatan Osteopati Universiti New England menunjukkan bahawa berkawan semasa bersenam menjadikan seseorang dapat berpeluh lebih banyak. Ini kerana dengan kehadiran orang lain atau ahli kumpulan sukan, seseorang akan lebih terdorong untuk mencapai had tertentu, menghasilkan kekuatan dan kesihatan fizikal yang lebih baik. Tidak berhenti di situ, semangat yang disebarkan oleh ahli kumpulan sukan dapat menimbulkan perasaan senang sehingga tekanan dan tekanan dapat dikurangkan. Ini termasuk, muzik dan pergerakan yang mungkin dilakukan semasa sukan berkumpulan.

Secara umum, faedah bersenam secara individu dan berkumpulan hanya akan dinikmati oleh mereka yang sejak awal mempunyai komitmen kuat untuk bersenam dengan disiplin. Walaupun nampaknya latihan berkumpulan boleh menjadi lebih sihat, tidak sedikit juga yang membuktikan bahawa bersenam juga lebih sihat daripada mereka yang bergabung dengan kelab kecergasan, karena sejak awal mereka berkomitmen untuk mendapatkan tubuh yang sihat dengan melakukan senaman secara teratur.

Baca juga: Faedah Mendengarkan Muzik Semasa Bersukan

Nah, untuk mengetahui petua lain yang berkaitan dengan senaman yang sesuai untuk anda atau jika anda mempunyai masalah kesihatan, berbincanglah dengan doktor pakar melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh meminta nasihat doktor dan cadangan ubat anda bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!