6 Makanan Sihat untuk Meningkatkan Kualiti Sperma

"Memandangkan sebagai penyumbang DNA terbesar, lelaki juga perlu menjalani gaya hidup sihat untuk meningkatkan kualiti sperma mereka. Salah satu cara adalah dengan makan makanan yang sihat. Jadi, makanan sihat apa yang harus dimakan untuk meningkatkan kualiti sperma lelaki? "

Jakarta - Lelaki dan wanita disarankan untuk makan makanan sihat untuk menyokong kejayaan program kehamilan. Nah, untuk meningkatkan kualiti sperma lelaki, mereka disarankan untuk makan makanan yang tinggi zink dan vitamin. Berikut adalah beberapa jenis makanan ini:

Baca juga: Ciri-ciri Air mani yang sihat

1. Biji-bijian

Kandungan folat atau vitamin B9 dalam gandum dapat meningkatkan kualiti sperma pada lelaki. Selain mengandung vitamin B9, gandum utuh juga mengandungi asam folat dan zink yang diketahui dapat meningkatkan peratusan kehamilan yang berjaya.

2. Telur

Telur mengandungi asid lemak omega-3 yang dapat meningkatkan jumlah, motilitas atau pergerakan sperma, ke bentuk sperma itu sendiri. Manfaat lain ialah meningkatkan aliran dari arah organ pembiakan lelaki. Selain telur, anda boleh mendapatkan asid lemak omega-3 dari salmon, makarel, tuna, atau sardin.

3. Tiram

Tiram tinggi zink yang dapat meningkatkan kualiti dan jumlah sperma. Selain tiram, anda boleh menemui zink dalam daging merah, bijirin, produk tenusu, dan ketam. Dengan memakannya secara teratur, tubuh akan menghasilkan lebih banyak testosteron, sehingga lebih banyak sperma akan dihasilkan.

Baca juga: Adakah Terdapat Kesan Negatif Melancarkan Sperma Setiap Hari?

4. Makanan Laut

Vitamin B12 adalah salah satu nutrien dalam makanan laut yang dapat meningkatkan kualiti sperma. Kandungan ini tidak hanya dapat meningkatkan kualitas sperma, tetapi juga jumlahnya untuk mengurangi kerusakan DNA sperma. Selain makanan laut, anda boleh mendapatkan kandungan vitamin B12 dari daging hingga produk tenusu.

5. Sayuran Hijau

Sayuran hijau kaya akan asid folik dan vitamin B9. Pada lelaki, kedua-dua bahan ini dapat membantu menjana semula dan meningkatkan kualiti sperma sehingga dapat menyuburkan telur. Sayuran hijau disyorkan untuk dimakan, seperti brokoli, bayam, asparagus, dan lobak hijau. Anda juga boleh mendapatkan kandungan ini dari alpukat dan kentang.

6. Walnut

Kacang adalah sumber lemak dan protein terbaik. Lemak sihat diperlukan untuk penghasilan membran sel untuk sel sperma. Asid lemak omega-3 dan arginin dalam kenari dapat membantu meningkatkan jumlah sperma dengan meningkatkan aliran darah ke testis. Walnut juga mengandungi antioksidan yang dapat membantu membuang toksin dalam aliran darah.

Baca juga: Kenali Tanda dan Tekstur Sperma Tidak Sihat

Selain memperbanyak penggunaan sejumlah makanan ini, anda juga disarankan untuk mengubah gaya hidup menjadi lebih sihat. Untuk program kehamilan yang berjaya, anda disarankan untuk mengurangkan pengambilan alkohol, berhenti merokok, hadkan pengambilan kafein, dan makan makanan yang tinggi vitamin D dan antioksidan.

Dengan memakan makanan yang sihat dan ditambah dengan beberapa langkah ini, kemungkinan kehamilan akan meningkat. Sekiranya anda mempunyai masalah untuk melakukannya, anda boleh membincangkannya dengan doktor dalam aplikasi . Sekiranya anda belum mempunyai aplikasinya, anda boleh muat turun mata dia.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 10 Cara Meningkatkan Kesuburan Lelaki dan Meningkatkan Kiraan Sperma.
Nova IVF. Diakses pada tahun 2021. Yang manakah Item Makanan yang Meningkatkan Kiraan Sperma dan Meningkatkan Kualiti?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apakah kaedah terbaik untuk meningkatkan jumlah sperma?