Penting, Antioksidan untuk Mencegah Radikal Bebas dalam Makanan

, Jakarta - Hujung minggu adalah masa yang tepat untuk melakukan sesuatu yang menyeronokkan. Salah satu perkara ini adalah dengan mengunjungi beberapa tempat di dalam dan di luar bandar untuk merasai keseronokan pelbagai sajian masakan yang dijual.

Pelancongan kuliner menjadi agenda banyak orang pada hujung minggu dan terdapat banyak maklumat mengenai tempat makan yang mudah anda temui di internet. Walau bagaimanapun, lawatan kuliner tidak bermaksud bebas risiko. Makanan tertentu boleh mencetuskan radikal bebas ke dalam badan dan menyebabkan kesan negatif.

Radikal bebas dalam jumlah berlebihan yang terdapat dalam makanan dikhuatiri akan merosakkan pertumbuhan, perkembangan dan kelangsungan hidup sel-sel dalam tubuh. Pada akhirnya, radikal bebas ini memicu penuaan dini, merosakkan tisu badan, dan meningkatkan risiko penyakit berbahaya seperti barah.

Pelancongan kuliner memang menyeronokkan. Tetapi perlu diingat, semakin banyak makanan yang anda makan, mitokondria atau bahagian sel yang berfungsi menghasilkan tenaga dari makanan, akan mengeluarkan oksigen yang lebih aktif. Akibatnya, lebih banyak radikal bebas akan dihasilkan.

Terutama jika makanan mengandungi racun perosak atau melalui proses pemanasan yang tinggi. Pengumpulan radikal bebas memberi kesan buruk kepada kesihatan. Molekul yang tidak stabil dalam tubuh mengganggu struktur dan fungsi sel. Akibatnya, kemampuan tubuh untuk mengoksidasi sel, yang dikenali sebagai tekanan oksidatif, berkurang.

Baca juga: Hati-hati dengan Penyakit Kronik Kerana Radikal Bebas

Jenis Makanan Pencetus Radikal Percuma

Supaya lawatan kuliner yang anda lakukan tidak memberi kesan negatif pada tubuh, ada makanan yang mencetuskan pembentukan radikal bebas yang masuk ke dalam tubuh. Makanan yang mesti dikurangkan termasuk:

  • Elakkan makanan glisemik tinggi, atau makanan kaya karbohidrat dan gula halus. Ini kerana makanan ini cenderung menghasilkan radikal bebas.

  • Hadkan pengambilan daging olahan seperti sosej, daging asap, dan daging kerana mengandungi bahan pengawet, yang menyebabkan pengeluaran radikal bebas.

  • Hadkan pengambilan daging merah yang terdedah kepada pengoksidaan, kerana kandungan zat besi yang tinggi.

  • Semasa memasak, jangan gunakan minyak berulang kali. Gunakan maksimum hanya 2 kali. Memanaskan minyak menghasilkan radikal bebas yang meresap ke dalam makanan.

  • Hadkan minum alkohol. Tidak hanya tinggi kalori, alkohol juga menghasilkan radikal bebas di dalam badan.

Baca juga: Bukan Antioksidan Biasa, Ini Cara Astaxanthin untuk Memelihara Daya Tahan Badan

Antioksidan sebagai Bahan untuk Memerangi Radikal Bebas

Cara terbaik untuk mencegah kesan negatif radikal bebas yang masuk melalui makanan adalah dengan mengambil antioksidan. Bahan yang berfungsi menghalang proses kimia oleh radikal bebas di dalam badan. Sebatian ini dimiliki oleh tubuh dalam bentuk enzim, tetapi jumlahnya tidak cukup untuk melawan serangan radikal bebas.

Oleh itu, anda perlu meningkatkan jumlah antioksidan dalam badan dengan memakan makanan tertentu dan memakan astaxanthin. Sebatian ini adalah sejenis antioksidan yang terdapat dalam buah-buahan, sayur-sayuran, dan haiwan merah atau oren serta dalam bentuk suplemen.

Baca juga: Singkirkan Radikal Percuma dengan Astaxanthin the Super Antioxidant

Selain dapat meningkatkan daya tahan, astaxanthin mempunyai manfaat kesihatan seperti meningkatkan kesihatan mata, jantung, sendi, dan kulit. Oleh itu, menggabungkan astaxanthin dengan bahan semula jadi yang lain untuk memaksimumkan perlindungan tubuh daripada radikal bebas. Gabungan ini terdapat dalam makanan tambahan Astria .

Tidak seperti jenis makanan tambahan, makanan tambahan Astria adalah makanan tambahan yang bergantung pada astaxanthin untuk melawan beberapa radikal bebas sekaligus. Tambahan Astria Ia juga satu-satunya makanan tambahan dengan antioksidan astaxanthin dalam bentuk minyak, sehingga dapat diserap ke dalam badan dengan lebih mudah dan kandungan astaxanthin 10 peratus lebih bersih daripada astaxanthin serbuk.

Faedah tambahan Astria berbeza dari orang ke orang, tetapi kebanyakan merasakannya beberapa hari atau minggu selepas penggunaan pertama. Untuk hasil maksimum, anda boleh menggabungkan makanan tambahan Astria dalam diet harian untuk membantu proses penyerapan.

Jadi, pelancongan kuliner tidak boleh dilakukan. Walau bagaimanapun, anda mesti menjaga kesihatan badan anda daripada serangan radikal bebas yang disebabkan oleh makanan tertentu dengan mengambil makanan tambahan Astria .

Anda boleh membeli makanan tambahan dengan mudah Astria dalam aplikasi . Anda boleh membeli makanan tambahan Astria dan produk kesihatan lain dengan mudah hanya dalam satu aplikasi. Pilih ciri Penghantaran Farmasi , pesanan dihantar ke rumah dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!