6 Trik Mendidik Anak dengan Keyakinan Tinggi

Jakarta - Memiliki keyakinan diri adalah penyediaan kejayaan anak-anak ketika mereka dewasa. Sekiranya anda sering menemui banyak orang dewasa yang pemalu dan tidak berani menunjukkan diri mereka di khalayak ramai, itu kerana mereka tidak mempunyai keyakinan diri yang ada di dalamnya. Oleh itu, apakah gaya keibubapaan yang boleh dilakukan oleh ibu bapa sehingga anak-anak mereka mempunyai keyakinan diri yang tinggi? Inilah ulasannya!

Baca juga: Kepentingan Peranan Bapa ketika Anak Memilih Pasangan Hidup

1. Pilih Aktiviti Yang Disukai Kanak-kanak

Anak-anak yang dilahirkan ke dunia mesti mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Sebagai ibu bapa, adalah tugas ibu untuk mengetahui lebih banyak mengenai kekuatan dan kelemahan anak. Kes ini biasanya dilihat ketika kanak-kanak menjalani pendidikan formal. Semasa di sekolah, kanak-kanak mungkin mempunyai gred yang lemah dalam mata pelajaran tertentu.

Nampaknya, kanak-kanak itu tidak berminat dengan mata pelajaran sekolah. Mungkin kanak-kanak mahir dalam bidang lain, seperti seni, atau sukan, seperti bola keranjang, bola tampar, atau futsal. Apabila ibu menemui perkara seperti ini, ibu bapa mesti menyokongnya sementara aktiviti anak-anak mereka tergolong dalam kategori positif.

Apabila anak telah menemui aktiviti atau perkara yang disukainya, dan dia mendapat sokongan penuh dari ibu bapanya, keyakinan diri akan bertambah dan berkembang. Anak-anak juga lebih senang mempraktikkan perkara yang mereka sukai kerana mendapat sokongan penuh daripada ibu bapa mereka.

2. Memberi Hadiah kepada Kanak-kanak

Corak keibubapaan yang dapat meningkatkan keyakinan diri lebih jauh adalah dengan memberi hadiah apabila anak-anak berjaya mencapai nilai yang baik. Pemberian ini akan menjadikan anak merasa bangga, dan menumbuhkan keyakinan diri. Memberi hadiah bukan hanya dalam bentuk barang, ya, puan. Ibu dapat memberikan pujian dengan kata-kata yang baik.

Tentunya dengan mengucapkan kata-kata baik, itu akan membuat hati anak berasa gembira dan bangga. Tetapi anda perlu ingat, jangan terlalu memuji, kerana itu akan membuat anak anda sombong dan puas dengan apa yang telah dicapai.

3. Teguran dengan Kata-kata Baik

Bercakap dengan menggunakan perkataan yang baik dan lembut harus digunakan dalam setiap keadaan. Tidak terkecuali ketika menegur anak-anak. Apabila anak-anak memerlukan keyakinan untuk melakukan sesuatu, ibu dapat memberikan motivasi dengan kata-kata yang baik sehingga mereka tidak sabar untuk kembali melakukan perkara yang mesti dilakukan.

Baca juga: 6 Cara Pembelajaran Moral di Rumah pada Kanak-kanak

4. Jangan Gunakan Kata-kata yang Menyinggung

Sebagai ibu bapa, jangan katakan kata-kata kasar yang secara tidak langsung keluar dari mulut anda. Jangan berteriak atau berkelakuan kasar terhadap anak-anak. Terutama untuk menegur dan memukul. Perkara-perkara ini akan menjadikan anak menjadi lebih teruk, dan secara tidak langsung akan menyebabkan keyakinan diri anak itu menurun.

5. Jangan Bandingkan Anak

Setiap kanak-kanak mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Sebagai ibu bapa, jangan biarkan ibu anda membandingkannya dengan orang lain atau bahkan adik-beradiknya sendiri. Ini akan mengganggu psikologinya secara tidak langsung, kerana ia akan menurunkan keyakinan dirinya, dan menganggap dirinya tidak menjadi apa-apa jika dibandingkan dengan orang lain atau saudaranya.

6. Ajar Cara Komunikasi yang Baik

Biasakan berkomunikasi dengan anak-anak, agar anak-anak terbiasa bercakap dan berkomunikasi dengan ibu bapa atau orang lain. Apabila komunikasi dilakukan dengan kerap, anak-anak akan menjadi anak yang aktif, kerana mereka tidak akan malu bertanya perkara yang tidak mereka ketahui, dan tidak teragak-agak untuk mengeluarkan pemikiran mereka.

Baca juga: Ini adalah 2 Kesan Mendidik Anak dengan Berbohong

Sekiranya anak anda mempunyai masalah dengan keyakinan diri dan tidak dapat diatasi dengan serangkaian langkah, sila bincangkannya dengan psikologi dalam aplikasi , ya! Ingatlah, kanak-kanak yang kurang keyakinan diri akan memberi kesan ketika mereka dewasa.

Rujukan:
ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. 9 Rahsia Anak Yakin.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 12 Cara untuk Membesarkan Anak yang Kompeten dan Berkeyakinan dengan Grit.
Fikiran Anak. Diakses pada tahun 2020. 12 Petua untuk Membesarkan Anak-Anak yang Berkeyakinan.