Faedah makan epal untuk penghidap diabetes

“Apple adalah salah satu buah yang mempunyai kandungan nutrisi yang cukup tinggi. Makan epal secara berkala dapat membantu anda menjaga tubuh yang sihat, termasuk mereka yang menghidap diabetes. Terdapat banyak faedah epal untuk penderita diabetes, mulai dari mengawal kadar gula dalam darah dan membantu tubuh menggunakan pengambilan gula dengan lebih baik. "

, Jakarta - Siapa yang tidak suka epal? Epal adalah salah satu buah yang paling popular kerana pelbagai khasiatnya. Bermula dari menjaga kesihatan kulit, jantung, hingga mengawal gula darah.

Tidak ada salahnya membaca lebih lanjut mengenai faedah makan epal bagi penghidap diabetes. Anda juga boleh mengetahui lebih lanjut mengenai jenis makanan sihat yang sesuai untuk dimakan oleh penghidap diabetes, di sini!

Baca juga: Tetap Sihat, Inilah Cara Makan Sedap bagi Penghidap Diabetes

Khasiat Epal untuk Penghidap Diabetes

Menjalani diet yang sihat adalah kebiasaan yang perlu dijalani oleh penderita diabetes. Ini dilakukan untuk mengawal kadar gula dalam darah sehingga tidak naik tinggi dan menyebabkan masalah kesihatan yang lebih buruk.

Epal adalah salah satu buah yang mengandungi gula dan karbohidrat di dalamnya. Walau bagaimanapun, epal masih selamat untuk dimakan oleh penghidap diabetes jenis 1 dan jenis 2. Ini kerana gula dalam epal adalah gula semula jadi atau fruktosa.

Seperti buah-buahan lain, epal tinggi serat. Serat dalam epal memperlambat pencernaan dan penyerapan gula dalam darah. Keadaan ini menjadikan gula masuk ke dalam darah secara perlahan sehingga tidak menyebabkan kenaikan kadar gula secara tiba-tiba.

Selain itu, kandungan polifenol epal dapat melambatkan pencernaan karbohidrat dalam badan dan menurunkan kadar gula dalam darah. Epal mempunyai beberapa jenis antioksidan untuk membantu penghidap diabetes mengawal kadar gula dalam darah.

Berikut adalah beberapa antioksidan yang terdapat dalam epal yang dapat membantu mengawal gula darah, yaitu:

  1. Quercetin. Antioksidan ini membantu tubuh melambatkan pencernaan karbohidrat, sehingga mencegah lonjakan gula darah di dalam badan.
  2. Asid Klorogenik. Jenis ini membantu badan menggunakan pengambilan gula dengan lebih baik.
  3. Phlorizin. Kandungan ini melambatkan penyerapan gula dan menurunkan kadar gula.

Itulah faedah memakan epal bagi penghidap diabetes. Anda boleh makan sebanyak 2 epal dalam satu hari untuk faedah yang lebih optimum.

Jangan lupa untuk selalu menjalankan rawatan yang disyorkan oleh doktor dan mengambil ubat yang disyorkan. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung apabila gejala diabetes anda bertambah buruk. Gunakan aplikasinya dengan muat turun melalui App Store atau Google Play.

Baca juga: Corak Pemakanan Sihat Yang Perlu Digunakan oleh Diabetis

Makanan Sihat untuk pesakit kencing manis

Bukan hanya buah epal yang merupakan buah terbaik bagi penghidap diabetes. Terdapat pelbagai jenis makanan sihat lain yang boleh dimakan dan membantu mengawal kadar gula dalam darah. Berikut adalah makanan sihat yang perlu dimakan, seperti:

  1. Benih Chia

Biji Chia atau biji chia adalah salah satu jenis makanan terbaik untuk penghidap diabetes. Biji Chia mempunyai kandungan serat yang sangat tinggi, yang memperlambat penyerapan karbohidrat. Biji Chia juga berguna untuk menurunkan kadar gula dalam darah.

  1. Kacang

Selain sedap, kacang mempunyai kandungan gizi dan pemakanan yang cukup tinggi. Ini menjadikan kacang dianggap baik untuk dimakan oleh penghidap diabetes.

Sebilangan besar kekacang tinggi serat dan rendah karbohidrat. Terdapat beberapa jenis kacang yang baik untuk dimakan, seperti kacang almond, hazelnut, pistachio, dan walnut.

  1. Brokoli

Brokoli dikenali sebagai sayuran yang kaya dengan nutrien dan rendah karbohidrat. Brokoli dianggap selamat untuk dimakan oleh penghidap diabetes. Sebenarnya, kandungan vitamin dan sebatian dalam brokoli dapat mencegah masalah kesihatan yang lebih teruk.

Baca juga: Jenis Sayuran Sihat yang Baik untuk Penghidap Diabetes

Itu adalah makanan sihat yang boleh dimakan selain epal untuk penghidap diabetes. Jangan lupa untuk selalu menjalani gaya hidup sihat agar kadar gula darah dalam badan sentiasa terkawal dengan baik.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Epal Mempengaruhi Tahap Diabetes dan Gula Darah?.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Adakah Epal Baik untuk Diabetes?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 16 Makanan Terbaik untuk Mengawal Diabetes.