Planking, senaman ringan yang sihat ketika berpuasa

Jakarta - Bagi orang yang malas untuk bergerak, alias "mager", bersenam papan boleh menjadi alternatif. Kerana, sukan ini dapat dilakukan kapan saja, di mana saja, dan tidak memerlukan banyak tempat untuk melakukannya.

(Baca juga: 5 Jenis Sukan untuk Orang Majusi )

papan adalah latihan fizikal yang dilakukan dalam posisi tolakan selama beberapa saat. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu menyokong badan dengan kedua tangan seperti pada kedudukannya tolakan dan tahan selama 10 saat, kemudian lakukan berulang kali. Kerana pergerakannya yang sederhana, papan termasuk jenis senaman ringan ketika berpuasa.

Manfaat Kesihatan dari Planking

Berikut adalah beberapa faedah papan untuk kesihatan:

1. Kekuatan Otot Teras Senaman

Semasa melakukan papan , anda akan melibatkan semua otot inti badan, iaitu beberapa otot belakang dan kumpulan otot lain di seluruh badan. Kesannya, otot inti badan akan lebih kuat. papan Ia juga dapat mengencangkan otot perut, mengurangkan lilitan pinggang, dan meningkatkan keberkesanan setiap latihan fizikal yang anda lakukan. Ini dibuktikan dengan laporan dari Majlis Sukan Amerika. Laporan itu menyatakan bahawa papan secara teratur dapat menguatkan otot-otot badan, tulang belakang, dan tulang belakang atas sehingga dapat mengurangkan sakit belakang.

2. Meningkatkan Kelenturan Badan

Selain menguatkan otot teras, papan juga dapat meningkatkan kelenturan otot-otot badan. Ini kerana pergerakan papan akan menjadikan otot di sekitar bahu, tulang selangka, bilah bahu, dan tulang badan yang lain bergerak secara optimum. Hasilnya, kelenturan badan akan terjaga dengan baik sehingga dapat menjadikan otot dan sendi lebih sihat, mengurangkan tekanan pada otot, dan mencegah kecederaan semasa bersenam.

3. Meningkatkan Keseimbangan dan Postur

Sebentar papan , anda akan menahan berat badan anda dan menjaga badan anda daripada jatuh. Pergerakan ini secara tidak sedar dapat melatih keseimbangan badan dan memperbaiki postur tubuh. Kerana, papan adalah senaman statik di mana anda menggunakan lengan untuk mengangkat badan anda dari lantai dan menahan seluruh badan anda dalam kedudukan lurus dan kaku seperti papan.

Pelbagai Jenis Papan

Berikut adalah pelbagai jenisnya papan apa yang anda boleh lakukan:

1. Papan asas

Ini adalah langkah papan yang paling biasa dan sederhana. Bagaimana hendak melakukannya:

  • Letakkan kedua tangan di atas lantai yang terletak di siku. Luruskan kaki anda dan buka selebar pinggul, kemudian angkat diri dengan kedua kaki untuk mendapatkan sokongan.
  • Pastikan badan berada dalam kedudukan lurus, bahagian belakang tidak melengkung, dan punggungnya lebih tinggi.
  • Posisikan kepala anda ke lantai, kunci perut, dan bernafas secara normal.
  • Pegang kedudukan selama 10 saat atau sesuaikan dengan kemampuan anda.
  • Setelah cukup, turunkan kedudukan untuk berehat sebentar dan kemudian ulangi lagi.

2. Papan Sebelah

Sekiranya asas papan dilakukan dalam kedudukan lurus, kemudian papan sisi dilakukan dengan kedudukan condong ke kanan sambil menyokong pada satu siku. Biarkan kaki kiri anda menumpuk di atas kaki kanan anda, kemudian tekan badan anda ke atas sehingga badan anda membentuk segitiga di lantai. Pastikan kedudukan bahu kiri tidak condong ke depan atau ke belakang. Pegang kedudukan ini selama 10 saat atau mengikut kemampuan. Setelah cukup, turunkan kedudukan untuk berehat dan ulangi lagi.

3. Skydive

Cara melakukan jenis papan ini dengan berbaring di lantai dengan kepala menghadap ke bawah. Letakkan lengan anda di sisi anda atau angkat ke atas, kemudian perlahan-lahan angkat dada anda dari lantai. Pegang kedudukan ini selama 10 saat atau mengikut kemampuan. Setelah cukup, turunkan kedudukan untuk berehat dan ulangi lagi.

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai bersenam ketika berpuasa, anda boleh bertanya kepada doktor anda. Untuk berbincang dengan doktor, anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi . Anda hanya perlukan muat turun permohonan di App Store dan Google Play, maka anda boleh bertanya kepada doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video . Oleh itu, mari gunakan aplikasi sekarang!