Kesan Plasenta Acreta pada Ibu dan Bayi yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Placenta accreta adalah keadaan kehamilan yang serius yang berlaku apabila plasenta tumbuh terlalu dalam ke dinding rahim. Biasanya, plasenta berpisah dari dinding rahim selepas bersalin, tetapi plasenta accreta adalah keadaan di mana sebahagian atau seluruh plasenta tetap tertanam terlalu dalam.

Keadaan ini boleh menyebabkan kehilangan darah yang teruk selepas bersalin. Plasenta juga mungkin menyerang otot-otot rahim (plasenta increta) atau tumbuh melalui dinding rahim (plasenta percreta).

Plasenta accreta dianggap sebagai komplikasi kehamilan berisiko tinggi. Sekiranya keadaan didiagnosis semasa kehamilan, ibu mengandung mungkin memerlukan bahagian C awal diikuti pembedahan pembuangan rahim.

Selalunya, plasenta accreta tidak menyebabkan tanda-tanda atau gejala tertentu semasa kehamilan, walaupun pendarahan faraj semasa trimester ketiga sangat mungkin. Dalam beberapa keadaan, plasenta accreta dikesan semasa ultrasound rutin. Oleh itu, penting bagi wanita hamil untuk melakukan pemeriksaan berkala semasa mengandung.

Apa yang menyebabkannya?

Plasenta accreta dianggap berkaitan dengan kelainan pada lapisan rahim. Ia biasanya disebabkan oleh tisu parut selepas pembedahan caesar atau pembedahan rahim yang lain. Kadang kala plasenta accreta berlaku tanpa sejarah pembedahan rahim.

Banyak faktor boleh meningkatkan risiko plasenta accreta, seperti:

  1. Pembedahan rahim sebelumnya

Risiko plasenta accreta meningkat dengan jumlah pembedahan caesar atau rahim yang dilakukan oleh wanita hamil.

  1. Kedudukan Plasenta

Sekiranya plasenta meliputi sebahagian atau seluruh serviks ibu (plasenta previa) atau berada di bahagian bawah rahim, maka ibu kemungkinan besar berisiko tinggi mengalami plasenta accreta.

  1. Zaman ibu

Plasenta accreta lebih kerap berlaku pada wanita berusia lebih dari 35 tahun.

  1. Penghantaran sebelumnya

Risiko plasenta accreta meningkat apabila bilangan kehamilan ibu meningkat.

Penyebab spesifik plasenta accreta tidak diketahui, tetapi boleh dikaitkan dengan plasenta previa dan kelahiran caesar sebelumnya. Plasenta accreta terdapat pada 5 peratus hingga 10 peratus wanita dengan plasenta previa.

Bahagian caesar meningkatkan kemungkinan plasenta accreta di masa depan di mana semakin banyak caesar, semakin besar peningkatannya. 60 peratus kes plasenta accreta dijumpai dalam beberapa kelahiran caesar.

Komplikasi dan Rawatan

Plasenta accreta boleh menyebabkan komplikasi kesihatan tertentu, mulai dari:

  1. Pendarahan faraj yang berat

Plasenta accreta menimbulkan risiko pendarahan faraj yang teruk selepas bersalin. Pendarahan boleh menyebabkan keadaan yang mengancam nyawa yang menghalang darah ibu daripada membeku secara normal ( koagulopati intravaskular yang disebarkan , dan kegagalan paru-paru ( sindrom gangguan pernafasan dewasa ) dan kegagalan buah pinggang. Dalam keadaan ini, pemindahan darah diperlukan.

  1. Dilahirkan sebelum waktunya

Sekiranya plasenta accreta menyebabkan pendarahan semasa kehamilan, ibu disarankan untuk melahirkan bayi lebih awal. Tidak ada yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mencegah plasenta accreta. Sekiranya seorang wanita hamil telah didiagnosis dengan plasenta accreta, maka memantau kehamilan bertujuan untuk menjadualkan jenis kelahiran yang tepat untuk menyelamatkan ibu, anak, dan rahim. Adalah sangat penting untuk penjagaan kesihatan dan rawatan sekiranya ibu menjangkakan kehamilan lagi pada masa akan datang.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai plasenta accreta dan rawatan yang perlu dilakukan untuk keselamatan ibu dan bayi, anda boleh meminta terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk ibu. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • Ini adalah perbezaan antara Placenta Acreta dan Placenta Previa
  • Ini adalah langkah perubatan yang diperlukan untuk merawat plasenta previa
  • Penyelesaian Placental Boleh Menyebabkan Kejutan Semasa Bersalin