Alergi Telur, Elakkan 8 Jenis Makanan Ini

, Jakarta - Terdapat pelbagai jenis alahan yang boleh menyerang seseorang, terutama kanak-kanak. Salah satunya adalah alahan telur. Gangguan ini berlaku kerana reaksi sistem imun yang tidak normal terhadap kandungan yang terdapat di dalam telur. Seseorang yang makan telur dan ternyata mempunyai alahan akan menunjukkan gejala alergi, seperti kulit kemerahan dan gatal.

Alergi telur yang berlaku pada seseorang boleh menyebabkan simptom ringan hingga teruk dan bahkan boleh membahayakan penghidapnya. Kelainan kandungan protein telur pada umumnya menyerang bayi dan akan pulih ketika anak mencapai usia remaja. Secara amnya, alahan telur cenderung disebabkan oleh putih telur berbanding kuning telur.

Kanak-kanak yang mempunyai alahan telur harus mengelakkan telur dalam bentuk apa pun. Putih telur sering menjadi penyebab alergi, tetapi mustahil untuk memisahkan bahagian-bahagian ini dari kuning telur tanpa menghilangkan jejak protein putih telur di kuning telur. Sesiapa yang mempunyai alergi telur harus mengelakkan semua jejak putih telur dalam diet mereka.

Baca juga: Mengapa Orang Mengalami Alergi Telur?

Jenis Makanan Orang yang Alergi Telur Harus Dielakkan

Orang yang mengalami alahan telur sama sekali tidak boleh makan makanan yang mengandungi putih telur. Untuk mengelakkannya, berikut adalah beberapa makanan yang mengandungi putih telur dan tidak disyorkan untuk dimakan oleh penghidap:

 1. Makanan yang digoreng dalam tepung.

 2. Puding dan ais krim.

 3. Crepes dan wafel.

 4. Kopi cappuccino, kerana kadang-kadang telur digunakan untuk membuat busa dari kopi.

 5. Mayonis.

 6. Pasta.

 7. Semua jenis kek.

 8. Roti.

Sebilangan orang mungkin sangat sensitif terhadap protein dari telur. Akibatnya, mereka mungkin mengalami reaksi apabila mereka hanya menyentuh telur atau produk telur yang diproses. Terdapat banyak produk yang diproses dari telur, seperti kosmetik, syampu, ubat-ubatan, hingga vaksin. Sekiranya penghidap menunjukkan simptom alergi setelah makan telur, segera berbincang dengan doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Baca juga: Inilah Cara Mengantisipasi Alahan Telur pada Kanak-kanak

Gejala Alahan Telur

Seseorang yang mempunyai alergi telur akan menunjukkan beberapa gejala ketika memakan makanan yang mengandungi protein dari unggas. Reaksi terhadap alahan ini boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Secara amnya, tindak balas akan muncul sejurus protein dari telur memasuki tubuh penderita. Gejala yang timbul termasuk:

 • Kulit gatal dan merah.

 • Mata terasa gatal hingga ke titik penyiraman.

 • Telinga atau tekak gatal.

 • Susah bernafas.

 • Hidung mengeluarkan lendir, menyebabkan kesesakan.

 • Gangguan pencernaan, seperti cirit-birit, mual, dan muntah.

Baca juga: Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Semasa Anda Alergi terhadap Telur

Pengganti Telur

Walaupun anda tidak dapat makan telur, sebenarnya ada beberapa makanan yang dapat digunakan untuk menggantikan telur. Produk pengganti telur telah dibuat untuk seseorang yang alah. Walau bagaimanapun, secara amnya harganya jauh lebih mahal daripada menggunakan telur pada umumnya.

Selalu perhatikan kandungan makanan dalam tin yang dijual di pasar raya, untuk mengelakkan alergi. Sentiasa cuba membaca label produk yang akan dibeli, untuk memastikan keselamatan dan kesihatan penghidapnya.

Makanan olahan yang mengandung telur akan dicetak pada label makanan, tetapi biasanya tidak mengandung telur. Secara amnya, kandungan protein telur akan menggunakan istilah, seperti albumin, lecithin, globulin, livetin, losizim, vitellin, simplesse, dan sebarang perkataan yang dimulakan dengan kata "ovum" atau "ovo".

Itulah beberapa makanan yang harus dielakkan bagi seseorang yang mengalami alergi telur. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai alahan ini, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat di . Secara praktikal tanpa perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!