Lakukan 4 Perkara Ini untuk Merawat Kejutan Kardiogenik

Jakarta - Kejutan kardiogenik berlaku apabila jantung tiba-tiba lemah dan tidak dapat mengepam darah yang mencukupi untuk memenuhi keperluan badan. Gangguan kesihatan ini terjadi ketika jantung telah rusak, sehingga tidak dapat membekalkan cukup darah ke organ-organ penting dalam tubuh.

Akibat kegagalan jantung untuk mengepam darah dan membekalkan nutrien yang mencukupi untuk memenuhi keperluan badan, tekanan darah menurun dengan ketara dan organ lain juga gagal. Akibatnya, kematian menjadi komplikasi yang paling membawa maut sekiranya penyakit ini tidak diubati dengan segera.

Namun, tidak semua orang yang mengalami serangan jantung mengalami kejutan kardiogenik. Fakta menunjukkan bahawa hanya sekitar 7 peratus orang yang mengalami serangan jantung juga mengalami kejutan ini.

Pada dasarnya, kejutan kardiogenik jarang berlaku, tetapi jika anda mengalaminya, anda pasti memerlukan rawatan perubatan segera. Menurut maklumat dari Institut Kesihatan Nasional , hampir tidak ada yang selamat pada masa lalu. Oleh itu, penting untuk mengetahui cara merawat dan merawat penyakit serius ini.

Baca juga: Tabiat Yang Boleh Menyebabkan Kejutan Kardiogenik

Lalu, Bagaimana Rawatan dan Pengendaliannya?

Kejutan kardiogenik didiagnosis setelah seseorang dimasukkan ke hospital kerana serangan jantung, kerana kedua-dua keadaan kesihatan ini saling berkaitan. Matlamat utama rawatan kecemasan untuk kejutan adalah untuk meningkatkan aliran darah dan oksigen ke organ tubuh, sehingga komplikasi kegagalan organ lain tidak berlaku.

  • Pertolongan cemas

Rawatan kecemasan dilakukan untuk mengembalikan aliran darah ke organ sehingga penghidapnya dapat bertahan dan mencegah kerosakan jangka panjang pada organ tubuh yang lain. Rawatan ini termasuk memberi oksigen tambahan untuk membuat pernafasan lebih lancar dan bekalan oksigen ke bahagian vital masih mencukupi.

Baca juga: Lakukan 6 Perkara Ini untuk Mendiagnosis Kejutan Kardiogenik

  • Dadah

Sebelum memberi ubat, doktor akan mengetahui mengapa anda terkejut. Sekiranya penyebabnya adalah jantung yang tidak cukup kuat untuk mengepam darah, maka anda akan mengalami kejutan kardiogenik. Selanjutnya, doktor menetapkan ubat untuk mencegah pembentukan gumpalan darah, meningkatkan kekuatan jantung sehingga dapat berkontrak, dan ubat untuk serangan jantung.

  • Penggunaan Alat Perubatan

Alat perubatan dapat membantu jantung mengepam dan meningkatkan aliran darah. Alat perubatan yang digunakan seperti pam belon intra-aorta dan alat bantu ventrikel kiri (LVAD).

  • Pembedahan

Kadang kala, ubat dan alat perubatan tidak mencukupi untuk mengatasi kejutan kardiogenik. Oleh itu, pembedahan dilakukan. Kaedah ini dianggap dapat mengembalikan aliran darah ke jantung dan membantu menjaga penghidapnya.

Baca juga: Apabila otot jantung melemah, risiko kejutan kardiogenik meningkat

Bukan hanya itu, pembedahan dapat memperbanyak peluang hidup. Pembedahan yang dilakukan sekurang-kurangnya 6 jam dari permulaan gejala kejutan mempunyai peluang yang baik untuk bertahan hidup. Jenis pembedahan yang dilakukan merangkumi angioplasti koronari, jalan pintas arteri koronari, pembedahan untuk memperbaiki injap jantung yang rosak, dan pemindahan jantung.

Sekiranya anda memerlukan maklumat lain mengenai kejutan kardiogenik, jangan gunakan aplikasi ini dan tanya doktor secara langsung. Tanya Perkhidmatan Doktor akan memudahkan anda mengetahui keadaan kesihatan yang anda alami setiap hari, bila-bila masa dan di mana sahaja. Jadi, muat turun permohonan cepat!