Keperluan Pemeriksaan Pranatal untuk Wanita Hamil

Jakarta - Adakah pemeriksaan pranatal atau penjagaan antenatal ternyata menjadi perkara penting bagi wanita hamil, walaupun ibu merancang kehamilan. Ini kerana penjagaan pranatal akan memberi sokongan kepada ibu untuk menjalani kehamilan yang sihat, bermula dari masa kehamilan sehingga janin siap dilahirkan.

Seberapa Pentingnya Pemeriksaan Pranatal untuk Wanita Hamil?

Mungkin, ibu belum mendapat jawapannya pemeriksaan pranatal untuk wanita hamil perlu dilakukan. Terutama jika ibu baru merancang kehamilan pertamanya. Sebab utama ialah penjagaan pranatal adalah salah satu cara bagi ibu untuk menjalani kehamilan yang sihat. Melakukan pemeriksaan ini secara rutin dapat membuat ibu lebih peka akan perkembangan keadaan kesihatan ibu dan janin.

Keperluan pemeriksaan pranatal Bagi wanita hamil, ini juga telah terbukti dalam kajian yang menyatakan bahawa ibu yang tidak melakukan pemeriksaan kesihatan secara rutin mempunyai risiko melahirkan bayi dengan berat badan yang lebih rendah. Bukan hanya itu, bayi akan mengalami risiko kematian lima kali lebih tinggi berbanding wanita hamil yang secara rutin melakukan pemeriksaan kesihatan.

Bukan hanya untuk mengetahui perkembangan kehamilan dan kesihatan ibu dan janin, dengan menjalankan rawatan kesihatan rutin, ibu juga dapat berunding secara langsung dengan doktor mengenai pelbagai aduan dan ketidakselesaan yang dialami ibu semasa hamil dari semasa ke semasa. Rundingan ini akan menjadikan ibu lebih memahami bagaimana menangani ketidakselesaan, mengenali semua tanda-tanda kehamilan dan kelahiran yang normal dan tidak normal.

Baca juga: Penjagaan Antenatal, Pemeriksaan Kehamilan bagi Ibu pada Trimester Kedua

Pelbagai Kelebihan Melakukan Pemeriksaan Pranatal

Tidak hanya penting, berikut adalah pelbagai faedah yang akan diperoleh ibu dengan melakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala:

Mengetahui keadaan janin dalam rahim secara langsung

Semasa melakukan pemeriksaan kesihatan, doktor akan memeriksa keadaan kesihatan ibu dan janin di dalam rahim, mulai dari degup jantung, posisi, hingga ukuran janin. Di samping itu, doktor juga akan melakukan beberapa siri ujian untuk mengetahui sama ada terdapat kelainan pada janin, sehingga ibu dapat mengetahui dan mendapatkan rawatan segera sekiranya terdapat kelainan pada bayi.

Membantu Bersedia untuk Bersalin dan Kehadiran Bayi

Kelahiran adalah saat yang menegangkan dan juga yang paling dinantikan oleh semua ibu. menyambut kehadiran bayi pastinya membuatkan ibu tidak sabar. Nah, inilah faedah melakukan pemeriksaan pranatal seterusnya. Ibu dapat mengetahui semua maklumat mengenai kelahiran anak, sehingga mereka dapat mempersiapkan semua keperluan mereka terlebih dahulu. Sudah tentu, ibu juga akan lebih memahami bagaimana menjaga bayi yang baru lahir.

Mengurangkan Risiko Komplikasi Melahirkan

Semasa mengandung, ibu lebih mudah terkena pelbagai komplikasi kehamilan, seperti diabetes, kekurangan kalsium, atau hipertensi. Ini adalah keperluan pemeriksaan pranatal untuk wanita hamil, kerana ibu dapat mengetahui berapa banyak risiko komplikasi kehamilan ini dapat menyerang tubuh, dan bagaimana mereka mempengaruhi janin di rahim.

Baca juga: 6 Perkara yang Perlu Diajar di Kelas Pranatal

Memperoleh Lebih Banyak Pengetahuan

Tidak sembarangan, semasa kehamilan ibu masih mempunyai pantang larang, seperti apa yang harus dilakukan dan apa yang tidak boleh dimakan, makanan apa yang harus dimakan dan apa yang harus dielakkan, dan banyak lagi. Ini mungkin terdengar remeh, tetapi pengetahuan ini jelas penting bagi ibu-ibu untuk menyokong kehamilan dan kesihatan ibu dan janin lebih optimum.

Itulah sebab keperluan pemeriksaan pranatal untuk wanita hamil dan pelbagai faedah yang akan diperoleh dengan melakukannya dengan kerap. Sentiasa perhatikan semua perubahan yang dialami ibu semasa mengandung, ya. Pengambilan makanan dan vitamin berkhasiat juga diperlukan. Agar anda tidak perlu meninggalkan rumah untuk membelinya, anda boleh membuat pesanan melalui aplikasi . Namun, sebelum itu ibu harus muat turun permohonan pertama ada di telefon ibu. Ayuh, menjalani kehamilan yang lebih sihat!