Mengalami kehamilan ektopik, inilah rawatan yang boleh dilakukan

, Jakarta - Mengalami gejala kehamilan sememangnya merupakan salah satu momen yang paling dinantikan oleh pasangan suami isteri. Tidak ada yang salah dengan memeriksa keadaan kesihatan pakar obstetrik secara langsung untuk memastikan keadaan kehamilan.

Baca juga: Inilah Fakta Mengenai Kehamilan Ektopik

Seseorang boleh mengalami kehamilan ektopik yang mempunyai gejala awal yang sama dengan keadaan kehamilan normal. Kehamilan ektopik juga dikenali sebagai kehamilan di luar rahim. Keadaan ini berlaku apabila telur yang disenyawakan tidak bergerak di rahim sehingga telur melekat dan tumbuh di tiub fallopio.

Kehamilan ektopik adalah perkara biasa sehingga pencegahan dan rawatan perlu dilakukan untuk mengelakkan komplikasi yang boleh terjadi akibat keadaan kehamilan ektopik.

Kehamilan ektopik mempunyai simptom yang hampir sama dengan gejala kehamilan awal. Secara amnya, keadaan kehamilan ektopik menyebabkan ibu mengalami sakit pelvis yang teruk. Selain itu, kehamilan ektopik menyebabkan wanita hamil mengalami pendarahan yang kerap. Pendarahan pada kehamilan ektopik disebabkan oleh proses penumpahan tisu tiub fallopi atau keadaan berjangkit pada tiub fallopi.

Tidak ada salahnya menggunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada doktor mengenai keadaan ini. Selain pendarahan, hubungi doktor anda dengan segera sekiranya wanita hamil mengalami kekejangan perut atau sakit di satu bahagian badan sahaja. Kadang kala, keadaan ini menyebabkan si ibu kehilangan kesedaran dan kehilangan kesedaran.

Pemeriksaan perlu dilakukan untuk memastikan keadaan kehamilan seorang wanita. Terdapat beberapa ujian yang dapat dilakukan untuk mendiagnosis kehamilan ektopik, seperti ujian pelvis, pemeriksaan ultrasound, dan ujian darah untuk memeriksa keadaan hormon.

Ketahui Punca Kehamilan Ektopik

Terdapat pelbagai sebab yang menyebabkan seseorang mengalami kehamilan ektopik. Seseorang yang pernah menjalani kehamilan ektopik kemungkinan besar akan mengalami kehamilan ektopik kedua.

Selain itu, kehadiran jangkitan atau keradangan pada tiub fallopi menjadikan wanita mudah mengalami kehamilan ektopik. Bukan hanya gangguan pada tuba fallopi, wanita yang mengalami gangguan pada organ pembiakan juga berpotensi mengalami kehamilan ektopik.

Penggunaan alat kontraseptif adalah cara untuk mengawal kadar kehamilan. Oleh itu, sangat jarang untuk hamil ketika seorang wanita menggunakan alat kontraseptif seperti IUD atau pil kawalan kelahiran. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami gejala kehamilan, anda mungkin mengalami kehamilan ektopik.

Baca juga: 7 Punca Kehamilan Ektopik

Rawatan dan Rawatan untuk Keadaan Kehamilan Ektopik

Kehamilan ektopik dapat diubati dan dirawat dengan tepat. Terdapat beberapa pilihan rawatan yang boleh dilakukan, seperti:

1. Penggunaan Dadah

Ketika doktor mendiagnosis keadaan kehamilan di luar rahim, doktor biasanya menggunakan ubat methotrexate yang digunakan untuk menghalang proses kehamilan pada seorang wanita. Penggunaan methotrexate adalah ubat dengan kejayaan tinggi dan berisiko rendah.

2. Pembedahan Laparoskopi

Pembedahan laparoskopi dilakukan dengan membuat sayatan kecil di perut berhampiran pusar. Embrio dikeluarkan dan doktor memperbaiki kerosakan yang disebabkan oleh pendarahan pada kehamilan ektopik.

3. Operasi Kecemasan

Operasi ini dilakukan sekiranya ibu mengalami pendarahan berat akibat kehamilan ektopik. Kerosakan pada tiub fallopio sebenarnya dapat diperbaiki.

Baca juga: Mengalami Kehamilan Ektopik, Adakah Berbahaya?

Tidak ada salahnya meminta sokongan daripada pasangan atau keluarga anda setelah menjalani prosedur kehamilan ektopik. Gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai keadaan ini. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!