Inilah 5 Kelebihan Aloe Vera yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Salah satu tanaman yang diketahui mempunyai banyak faedah adalah Lidah Buaya aloe vera. Manfaat tumbuhan ini telah diketahui selama ribuan tahun, mulai dari menyembuhkan pelbagai keluhan pada kulit termasuk luka bakar, hingga berkesan sebagai pencahar. Aloe vera gel dan lateks adalah dua bahagian aloe vera yang paling bermanfaat untuk kulit.

Kelebihan Aloe Vera Gel dan Latex

Anda boleh mendapatkan gel lidah buaya dari sel-sel di bahagian tengah kulit lidah buaya. Untuk susu getah, ia biasanya diperoleh dari sel tepat di bawah lapisan kulit lidah buaya. Gel lidah buaya adalah warna seperti jeli yang jelas yang biasanya digunakan sebagai bahan utama untuk membuat salap, losyen, krim, dan sebagainya. Sedangkan susu getah itu sendiri boleh diproses untuk membuat bahan kering, seperti makanan tambahan.

Lidah buaya juga dapat menjadikan rambut lebih cantik dan kulit lebih halus. Selain itu, lidah buaya juga bagus untuk 5 perkara di bawah.

Lebih bersih Alat solek Pengalaman

Bagi anda yang mempunyai kulit sensitif, anda boleh menggunakan lidah buaya sebagai alternatif untuk membersihkan alat solek . Ini kerana lidah buaya lebih mesra dan lembut pada kulit wajah.

(Baca juga: Inilah Cara Menghilangkan Jerawat Dengan Kaedah Semula Jadi)

Mengatasi Kulit Sunburned

Produk kulit seperti losyen atau pelembap yang mengandungi lidah buaya dapat menenangkan kulit yang terbakar sinar matahari dan memulihkan kelembapan kulit yang hilang akibat pendedahan ultraviolet yang berlebihan, menjadikan kulit terasa lebih selesa.

Gatal dan Ruam pada Mulut dan Kulit

Menggunakan ubat kumur yang mengandungi lidah buaya selama 3 kali sehari selama 3 bulan, juga dapat membantu mengurangkan gatal dan ruam di mulut. Begitu juga, jika anda menggunakan gel aloe vera 2 kali sehari selama 2 bulan pada kulit, ia boleh menjadikan kulit licin dan lembut.

Petang Sejuk atau luka di bibir

Petang sejuk luka di bibir disebabkan oleh virus herpes simplex. Memohon krim yang mengandungi 0.5 persen ekstrak lidah buaya tiga kali sehari dapat mempercepat proses penyembuhan petang yang sejuk . Ini kerana, lidah buaya mempunyai sifat antivirus yang dapat melawan virus herpes.

Sembelit

Lateks lidah buaya juga boleh digunakan sebagai ubat untuk sembelit. Lidah buaya mengandungi bahan kimia yang berkesan sebagai julap.

Terdapat banyak faedah lain dari lidah buaya yang baik untuk kesihatan. Selain menggunakan bahan semula jadi seperti lidah buaya, tidak ada salahnya jika anda bertanya kepada doktor anda jika anda mempunyai masalah kulit atau kesihatan lain. Anda boleh bertanya kepada doktor di gunakan pilihan komunikasi Sembang, Panggilan Suara / Video untuk berbincang dengan doktor pakar di . Sekiranya anda ingin membeli keperluan perubatan seperti ubat atau vitamin, anda boleh menggunakan perkhidmatan tersebut Penghantaran Farmasi. Pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa tidak kurang dari satu jam.

Bukan hanya itu, sekarang juga melengkapkan ciri-cirinya dengan perkhidmatan Makmal Perkhidmatan yang membolehkan anda memilih pakej ujian darah secara langsung dan juga menentukan jadual, lokasi, dan kakitangan makmal yang akan datang ke lokasi tujuan. Hasil makmal dapat dilihat secara langsung pada aplikasi perkhidmatan kesihatan . Tidak perlu ragu-ragu lagi ayolah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

(Baca juga: 7 Khasiat dan Manfaat Alpukat pada Tubuh)