Duh, anda harus berhati-hati, calar kanak-kanak boleh menyebabkan jangkitan

, Jakarta - Anak-anak yang bergerak aktif terdedah kepada calar. Jatuh semasa berlari, tergores semasa bermain, menggaru kulit dengan kuku panjang adalah beberapa penyebab kanak-kanak cedera. Oleh kerana keadaan ini biasa berlaku, ibu bapa sering meremehkannya. Walaupun calar boleh menyebabkan jangkitan jika tidak segera diubati, anda tahu.

Goresan pada kanak-kanak biasanya hanya menembusi sedikit permukaan kulit, yang digolongkan sebagai calar kecil. Tetapi dalam keadaan tertentu, calar pada kulit bayi anda cukup dalam, menyebabkan luka atau sayatan terbuka. Sekiranya ukuran luka pada kulit anak lebih dari 1 sentimeter, ia harus dijahit. Sementara itu, jika luka di wajah dan ukurannya lebih besar dari 0,5 sentimeter, ia juga perlu dijahit. Luka terbuka mesti ditutup dengan segera agar tidak menyebabkan jangkitan. Ibu disarankan berjumpa doktor dengan segera sekiranya anak tersebut mengalami luka terbuka, sekurang-kurangnya 4 jam setelah dia cedera, untuk mendapatkan jahitan.

Kadang-kadang beberapa anak tidak segera memberitahu ibu mereka jika dia terluka. Jadi, ibu-ibu yang mesti berjaga-jaga memeriksa keadaan badan anak. Rawat dengan segera sekiranya terdapat luka pendarahan, kemerahan atau bengkak, dan kerengsaan pada permukaan kulit bayi. Ibu juga perlu memberi perhatian khusus jika anak itu cedera akibat tergores oleh benda tajam yang kotor, seperti kuku berkarat, kerana anak tersebut berisiko tinggi terkena jangkitan atau bahkan tetanus. Segera berjumpa doktor sekiranya anak anda menghidap penyakit ini dan belum mendapat vaksin tetanus.

Berikut adalah beberapa tindakan yang dapat dilakukan oleh ibu untuk merawat luka anak mereka agar tidak dijangkiti:

  • Hentikan Pendarahan

Pendarahan dari luka kecil biasanya berhenti dengan sendirinya. Ibu hanya perlu membilas luka si kecil dengan air bersih dan kemudian mengeringkannya. Tetapi jika luka anak anda dalam dan berdarah besar, tekan terus ke luka selama 10 minit untuk menghentikan pendarahan.

  • Luka Bersih

Selepas itu, bersihkan luka dan kawasan di sekitarnya dengan air bersih, sabun dan keringkan dengan kain lap yang bersih. Lakukan langkah ini dengan berhati-hati, puan, agar sabun tidak terkena luka anak kecil anda dan menyebabkan kerengsaan. Pastikan tidak ada lagi kotoran atau pasir yang melekat pada luka anak. Dengan membersihkan luka dengan berhati-hati, risiko anak mendapat jangkitan atau tetanus dapat dicegah.

  • Sapukan Salap Khas Luka

Setelah memastikan luka bersih, perlahan-lahan sapukan salap antibiotik atau krim pada luka. Salap ini berguna untuk mencegah jangkitan dan membuat luka lebih rapat.

  • Tutup luka

Seterusnya, ibu perlu menutup luka anak dengan menggunakan plaster atau pembalut (pada luka besar) untuk menjaga kebersihan kawasan luka, melindungi luka daripada kerengsaan dan mencegah jangkitan bakteria berbahaya. Biarkan anak kembali bahagia, ibu boleh gunakan Hansaplast luka plaster dihiasi dengan pelbagai pilihan watak comel dan menarik seperti Star Wars, Frozen, Princess, dan lain-lain. Jangan lupa menukar plaster sekurang-kurangnya sekali sehari atau ketika plaster basah atau kotor.

Anda boleh membeli plaster luka Hansaplast dan produk kesihatan lain dalam aplikasi . Jadi, anda tidak perlu lagi bersusah payah pergi ke farmasi, tinggal sahaja pesanan tepat dan pesanan ibu akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? ayuh muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.