Ambil 7 Makanan Ini untuk Meningkatkan Kerangsangan Seksual

“Penurunan keinginan seksual dapat dipicu oleh berbagai hal, seperti disfungsi ereksi, masalah ejakulasi, kekeringan faraj, rasa sakit semasa persetubuhan, dan lain-lain. Sejumlah perkara ini dapat diatasi dengan mengubah diet menjadi lebih sihat. Jadi, makanan apa yang harus dimakan untuk meningkatkan gairah seksual? "

Jakarta - Rangsangan seksual, atau lebih dikenali sebagai libido, mempunyai tahap yang berbeza untuk setiap orang. Sebenarnya, seiring bertambahnya usia, keupayaan untuk membina seseorang semakin berkurang. Ini boleh dipicu oleh gangguan psikologi, menderita masalah kesihatan tertentu, dan perubahan hormon dalam badan. Berikut adalah sejumlah makanan yang dapat meningkatkan rangsangan seksual seseorang:

Baca juga: Fahami Kesan Sampingan Mengonsumsi Margarin Terlalu Banyak

1. Tiram

Tiram mengandungi zink tinggi yang dapat meningkatkan aliran darah ke organ intim. Sekiranya dikonsumsi secara berkala, zink atau zink dapat meningkatkan kesuburan lelaki, kerana kadar testosteron dalam badan dijaga dengan baik. Dari semua makanan, tiram mempunyai kandungan zink tertinggi.

Hanya dalam satu hidangan, tiram menyediakan 673 peratus keperluan zink harian untuk orang dewasa. Sekiranya anda tidak menyukai tiram, anda boleh mencuba makan udang karang dan ketam.

2. Daging tertentu

Daging mengandungi asid amino yang dapat membantu meningkatkan kualiti hubungan seksual seseorang. Daging sapi, ayam, dan babi juga tinggi protein dan sebatian karnitin, L-arginine, dan zink yang dapat membantu meningkatkan aliran darah ke organ seks. Walaupun dapat meningkatkan rangsangan seksual, pengambilan daging yang berlebihan akan mencetuskan kesan sampingan pada kesihatan jantung. Jadi, hadkan jumlah penggunaan harian, ya!

3. Kacang dan Biji-bijian

Kacang dan biji adalah makanan seterusnya yang boleh dimakan untuk meningkatkan gairah seksual. Kacang mete dan badam tinggi zink, sementara biji-bijian mengandung L-arginine yang dapat meningkatkan aliran darah ke organ intim. Di samping itu, anda juga boleh makan kacang walnut, biji labu, biji bunga matahari, kacang hazel, dan kacang tanah.

Baca juga: Ketahui Kandungan Nutrien di Pakcoy

4. Epal

Epal mengandungi antioksidan yang disebut quercetin. Dalam meningkatkan gairah seksual, quercetin berperanan dalam meningkatkan aliran darah ke organ intim. Sekiranya diminum secara berkala, quercetin dapat menurunkan tekanan darah di dalam badan. Tekanan darah tinggi adalah salah satu pencetus disfungsi seksual, kerana penyumbatan aliran darah ke organ intim.

5. Ubi bit

Beetroot tinggi antioksidan, vitamin, dan nitrat. Berkecuali di dalamnya dapat membantu meningkatkan rangsangan seksual seseorang dengan melebarkan saluran darah, sehingga aliran darah ke organ intim juga meningkat. Selain meningkatkan gairah seksual, bit juga dimakan oleh beberapa atlet untuk meningkatkan prestasi tenaga di lapangan.

6. Bayam

Bayam mengandungi nitrat, magnesium, dan mineral yang dapat meningkatkan aliran darah ke organ intim. Bayam berfungsi dengan mengatasi keradangan pada saluran darah, sehingga aliran darah di dalam badan meningkat. Dengan memakannya secara teratur, ereksi dapat berjalan dengan lebih semula jadi, jadi lebih mudah bagi pasangan untuk mendapatkan orgasme.

7. Coklat Gelap

Coklat dapat meningkatkan kadar serotonin dan dopamin di otak, sehingga seseorang dapat merasa lebih bahagia, dan tahap tekanan akan menurun. Selain itu, coklat gelap dapat meningkatkan gairah seksual dengan meningkatkan darah di arteri dan melonggarkan saluran darah, sehingga aliran darah ke organ intim meningkat.

Baca juga: Pemeriksaan Fakta: Kunyit Dapat Mengurangkan Depresi

Itulah pelbagai makanan yang dapat membantu meningkatkan kualiti hubungan seksual dengan pasangan anda. Sekiranya anda mempunyai alahan terhadap bahan makanan tertentu, sila berbincang dengan doktor anda dalam permohonan tersebut sebelum menggunakannya, ya. Sekiranya anda belum mempunyai aplikasinya, silakan muat turun di sini.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. 7 Makanan untuk Membantu Meningkatkan Kehidupan Seks Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Tingkatkan Libido Anda dengan 10 Petua Semula Jadi Ini.
Makan Ini, Bukan Itu. Diperoleh pada 2021. 21 Makanan Untuk Meningkatkan Dorongan Seks & Libido, Menurut Sains.