Berhati-hati, 5 Pergerakan Ini Boleh Menyebabkan Kecederaan Semasa Bersukan

Jakarta - Sukan bagus untuk mendukung kesihatan, kecergasan, dan daya tahan. Walaupun begitu, tidak semua pergerakan dalam sukan dapat menyokong anda untuk mendapatkan badan yang cergas, terutama jika anda melakukan kesalahan. Itulah sebabnya anda perlu mengetahui pergerakan yang menyebabkan kecederaan semasa bersukan supaya anda dapat mengelakkan risiko ini ketika bersenam. Ada apa-apa? Berikut adalah beberapa daripadanya:

Lat Pull-Downs Gerakan

Pergerakan lat tarik ke bawah bertujuan untuk meningkatkan kekuatan otot bahu dan tangan. Pergerakan ini dilakukan dengan memegang pegangan alat latihan di bahagian belakang kepala, kemudian menarik pemegang ke bawah. Untuk tarikan maksimum, paha akan disokong oleh bantal.

Namun, ternyata melakukan gerakan ini salah boleh menyebabkan risiko kecederaan pada sendi bahu, malah boleh merobek sendi bahu. pakar ortopedik dari Institut Ortopedik Florida , Jessica Malpeli mengatakan bahawa tanda jika seseorang mengalami kecederaan bahu ketika melakukan pergerakan ini sangat mudah, iaitu ketika melakukan pergerakan dan bahu menjadi sakit dan merasa tidak selesa. Jessica juga mencadangkan melakukan pergerakan ini dengan kedudukan tangan di hadapan kepala.

Kejadian Basikal

Pergerakan ini menuntut keseimbangan yang terletak di punggung atas dan bawah. Kejadian basikal hampir serupa dengan tempat duduk , perbezaannya adalah ketika melakukan pergerakan ini, lutut akan diangkat bersama-sama dengan kepala sehingga hidung hampir mencium hujung lutut. Namun, ternyata pergerakan ini terlalu cepat boleh menyebabkan kecederaan pada tulang belakang, terutama di leher.

Baca juga: 5 Kecederaan Yang Sering Dilalui Pelari

Bukan itu sahaja, basikal basikal Ia juga berpotensi menyebabkan kekejangan pada otot punggung bawah yang boleh menyebabkan hernia di tulang belakang. Ini kerana apabila dilakukan pada kecepatan yang berlebihan, tulang belakang atas akan mengalami tekanan yang berlebihan, dan keadaan ini akan memberi kesan pada tulang belakang lumbar.

Deadlift Romania

Lebih dikenali sebagai mengangkat berat, deadlift Romania ternyata sangat berisiko untuk menyebabkan kecederaan pada bahagian belakang, walaupun pergerakan ini sebenarnya sangat baik untuk pinggul dan punggung jika dilakukan dengan cara yang betul. Sudah tentu, kedudukan kaki dan jarak antara kaki mesti betul, sehingga ketika berat badan diangkat, otot paha ke otot tulang belakang dan punggung tidak bekerja terlalu keras dalam menahan beban.

Oleh itu, anda harus melakukan pergerakan ini dengan bantuan jurulatih dan beban yang tidak terlalu berat sebagai tahap awal. Ini dilakukan untuk mengelakkan otot terkejut atau sesak ketika mengangkat berat, terutamanya jika anda seorang pemula dan ini adalah kali pertama anda melakukannya.

Pull-up

Pergerakan yang boleh menyebabkan kecederaan semasa sukan seterusnya adalah penarikan atau mengangkat badan dengan bergantung pada kekuatan otot tangan. Pergerakan ini sangat mudah menyebabkan kecederaan bahu jika anda melakukannya tanpa berhati-hati. Pull-up tidak hanya terhad untuk menarik badan ke atas, koordinasi otot badan yang lebih rendah diperlukan untuk menyokong badan diangkat.

Cara melakukan pergerakan ini dengan selamat adalah dengan memulakan dari tahap gantung dengan kedua-dua tangan lurus ke atas. Perlahan-lahan, tarik badan anda ke atas, kemudian turunkan lagi. Untuk mengelakkan kecederaan, jangan segera menarik badan ke tahap maksimum, tarik pada selang kenaikan lima inci pada setiap tahap.

Baca juga: Ini adalah 4 kecederaan yang dilanggan oleh pemain bola sepak

Squat Overhead

Squat overhead adalah langkah susulan dari deadlift Romania . Pergerakan mengangkat berat di atas kepala dan mempertahankannya dengan bergantung pada kekuatan otot paha ke telapak kaki juga sangat mudah mengalami kecederaan, terutama pada bahu, rahim, leher, dan lumbar. Walaupun begitu, jika dilakukan dengan teknik yang betul, pergerakan ini dapat meningkatkan kekuatan otot lutut dan pinggul.

Untuk mengelakkan pergerakan yang menyebabkan kecederaan semasa sukan ini, anda perlu melakukannya dengan betul. Caranya, pastikan punggung anda tetap dalam kedudukan lurus ketika anda akan menaikkan atau menurunkan beban. Apabila anda merasa punggung melengkung ketika mengangkat dan menurunkan berat badan, hentikan senaman dengan segera.

Itulah lima pergerakan yang boleh menyebabkan kecederaan semasa sukan yang perlu anda perhatikan. Memanaskan badan sebelum latihan, supaya otot dan sendi lebih santai dan bersedia untuk melakukan aktiviti yang berat. Jangan memandang rendah kecederaan, segera atasi dengan menggunakan ubat penahan sakit sendi. Anda boleh mendapatkan ubat dengan membuat pesanan melalui aplikasi . Muat turun permohonan pertama, pilih perkhidmatan Apotek Deliver, dan pilih ubat yang ingin anda beli. Ia mudah, bukan?