5 Pilihan Sukan Semula Jadi Menarik dan Berguna

, Jakarta - Apa yang biasa anda lakukan ketika anda terlambat? Rutin aktiviti harian, jumlah pekerjaan, atau bahkan kesesakan lalu lintas dapat membuat seseorang dari masa ke masa menjadi bosan dan tertekan. Daripada hanya mengurung diri di bilik anda, menonton filem, atau pergi ke pusat membeli-belah, cubalah bersenam di luar rumah. Anda bukan sahaja dapat menyuburkan badan anda, berolahraga di tempat terbuka sambil menikmati pemandangan yang indah juga dapat menjadikan minda anda jelas dan segar. Berikut adalah beberapa pilihan sukan semula jadi yang menyeronokkan dan berguna untuk anda.

Senaman dapat memberikan banyak manfaat untuk kesihatan tubuh, sama ada dilakukan di dalam atau di luar rumah. Walau bagaimanapun, bersenam di tempat terbuka menawarkan lebih banyak faedah, yang baik untuk kesihatan mental. Ini kerana bersenam di tempat terbuka membolehkan anda menghirup udara segar dan menikmati pemandangan hijau, sehingga dapat memberikan ketenangan dan kejelasan fikiran. Di samping itu, beberapa jenis sukan semula jadi yang melampau juga dapat melatih keberanian dan mencetuskan adrenalin. Dijamin, anda akan merasa lebih segar dan bertenaga setelah bersenam.

1. Mendaki

Kembara termasuk salah satu sukan semula jadi yang cukup berat dan meletihkan. Bayangkan saja masa ini mengembara , anda akan melakukan beberapa sukan sekaligus, iaitu berjalan kaki, mendaki, dan menuruni tanah yang boleh dilakukan semasa berlari. Oleh itu, tidak ada keraguan bahawa mengembara dapat memberikan banyak faedah untuk kesihatan fizikal, termasuk membakar kalori dalam jumlah yang banyak dan menjaga kesihatan jantung. Menurut pakar kesihatan, Ruth Ann Atchley dan David Strayer, melakukan mengembara tanpa menggunakan alat sama sekali dapat meningkatkan prestasi otak yang anda tahu.

Selain bermanfaat untuk kesihatan fizikal, mengembara juga baik untuk kesihatan mental. Ini adalah kerana mengembara biasanya diadakan di kawasan berbukit atau gunung hijau, sehingga anda dapat menghirup udara segar dan menikmati pemandangan semula jadi semasa melakukan sukan ini. Sebab itu mengembara berkesan membantu anda menghilangkan fikiran negatif, tekanan, kemurungan, dan memperbaiki mood buruk.

2. Berakit

Sekiranya anda mencari sukan alam yang menarik dan mencabar, maka berakit adalah jawapannya. Menaklukkan sungai yang mengalir cepat dan berbatu ditambah dengan jalan sungai yang berliku dan turun curam, dijamin akan membuat degupan jantung anda meningkat dan peredaran darah mengalir dengan cepat, sehingga anda akan merasa lebih segar dan bertenaga.

Lain daripada itu, berakit juga berguna untuk menurunkan berat badan, anda tahu. Walaupun ketika berakit , nampaknya anda hanya duduk di atas kapal kembung, tetapi pergerakan mendayung dan pergerakan badan untuk menahan perahu tetap dalam arus yang kuat dapat membakar banyak kalori di dalam badan anda. Dada, punggung, bahu, dan leher anda juga akan banyak bergerak ketika mendayung, sehingga dapat menjadikan otot-otot di bahagian badan lebih kencang dan ideal.

3. Kayak

Bila berakit boleh dilakukan oleh 5-6 orang, aktiviti berkayak sukan alam hanya boleh dilakukan oleh seorang sahaja. Sama seperti berakit Berkayak juga dapat membakar banyak kalori dalam badan, jadi berkesan untuk menurunkan berat badan dan menjadikan badan ideal. Lebih-lebih lagi, seolah-olah hanya dilakukan sendiri, maka kesan sukan ini akan lebih ketara. Selain itu, berkayak juga dapat memberikan banyak manfaat lain, termasuk meningkatkan kekuatan badan, meregangkan sendi tulang, dan menghilangkan tekanan. Terutama ketika berkayak dilakukan di laut atau perairan jernih dengan pemandangan yang menakjubkan.

4. Memancing

Walaupun kelihatan seperti aktiviti yang membosankan, kerana anda harus menunggu lama sehingga umpan ditangkap oleh ikan. Tetapi sebenarnya, pakar kesihatan mengatakan bahawa memancing dapat memberi banyak kesan positif kepada kesihatan tubuh. Memancing juga merupakan sukan, kerana anda perlu melakukan aktiviti fizikal, seperti berjalan kaki, berjalan di sepanjang sungai, membawa peralatan memancing yang cukup berat, untuk mengayunkan cangkuk untuk sampai ke kawasan di mana terdapat banyak ikan.

Bagi mereka yang sudah tua, memancing juga merupakan pilihan sukan yang tepat untuk mengekalkan kesihatan badan. Selain tidak terlalu kering dan impak yang rendah , beberapa pergerakan ketika memancing juga bagus untuk melatih kemahiran motor halus badan, sehingga mereka dapat terus berfungsi dengan baik pada usia tua.

5. Mendaki Batu

Satu lagi sukan semula jadi yang menarik dan mencabar yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan kebosanan, iaitu panjat tebing. Bukan hanya adrenalin, panjat tebing juga melatih kekuatan dan ketangkasan badan. Ini kerana semasa melakukan panjat tebing, hampir semua otot di badan anda berfungsi, baik otot badan atas dan bawah. Bermula dari punggung, perut, bahu, lengan, kaki, hingga jari anda juga dilatih ketika mendaki tebing. Apabila dilakukan secara berkala, panjat tebing dapat meningkatkan stamina, kelenturan, dan menguatkan otot-otot badan. Manfaat memanjat batu untuk kesihatan mental adalah sebagai terapi kemurungan.

Jadi, sukan semula jadi mana yang menarik bagi anda? Sekiranya anda sakit dan memerlukan nasihat doktor, gunakan saja aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor dan meminta nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Uji Adrenalin Semasa Bersenam, Ski Jet Boleh Menjadi Pilihan
  • Petua Mendaki Dinding Untuk Pemula
  • 5 Manfaat Mendaki Gunung untuk Kesihatan Fizikal dan Mental