Tukar Fikiran Anda Sering? Berhati-hati dengan penyakit ini

, Jakarta - Menciptakan suasana yang selesa untuk diri anda benar-benar perlu dilakukan. Tetapi, terlalu kerap mengubah fikiran anda boleh membuat anda merasa bingung atau cemas. Anda bukan sahaja akan merasa bingung dengan diri sendiri, mereka yang berada di sekitar anda akan merasakan hal yang sama atau sukar untuk membuat perjanjian dengan anda.

Baca juga: 10 Tanda Yang Gangguan Secara Psikologi

Perhatikan keadaan diri sendiri atau orang lain yang mempunyai kebiasaan mengubah fikiran mereka terlalu kerap. Mengubah fikiran anda terlalu kerap boleh menjadi gejala gangguan mental, iaitu gangguan bipolar. Tapi jangan risau, okey? Anda harus memperhatikan beberapa gejala gangguan bipolar yang lain.

Perubahan Minda, Simptom Bipolar?

Kadang-kadang seseorang mesti berhadapan dengan membuat keputusan yang cukup membingungkan. Ini memudahkan anda mengalami perubahan fikiran ketika membuat keputusan.

Sekiranya ini dialami pada satu ketika, cukup besar atau sekali sekala, adalah wajar bagi seseorang untuk mengalaminya. Namun, jika seseorang terlalu sering berubah fikiran mengenai keputusan atau pemikirannya, apakah itu normal?

Sebenarnya, mengalami perubahan dalam minda adalah sangat normal dan semula jadi jika keadaan ini tidak berlaku secara berkala. Perubahan fikiran boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti takut membuat keputusan yang salah, takut membuat keputusan yang tidak sesuai dengan persekitaran, tidak tahu bagaimana berperilaku, dan yang paling buruk, mempunyai rasa tidak selamat.

Mengubah fikiran dengan kadar yang berpatutan boleh menjadi perkara positif. Keadaan ini membuat anda lebih memahami risiko setiap keputusan yang diambil. Walau bagaimanapun, jika anda terlalu sering berubah fikiran, ini dikaitkan dengan gejala bipolar.

Dilaporkan dari Institut Kesihatan Mental Negara Terdapat beberapa gejala yang dialami oleh orang yang mengalami gangguan bipolar. Ketika mengalami tempoh manik, umumnya orang yang mengalami gangguan bipolar mengalami gejala seperti terlalu gembira, terlalu banyak tidur, kehilangan selera makan, bercakap tentang banyak topik dalam masa yang cukup cepat, berfikir bahawa mereka dapat melakukan banyak perkara sekaligus, dan merasa seperti mereka mempunyai sesuatu untuk mengatakan bahawa banyak tenaga untuk melakukan semua aktiviti.

Selain itu, orang yang mengalami gangguan bipolar juga mengalami masa depresi, merasa tidak mempunyai tenaga, selalu putus asa, tidak dapat melakukan apa-apa, sukar untuk fokus, sukar membuat keputusan yang berkaitan dengan perubahan fikiran mereka secara berterusan, mengalami gangguan tidur dan selera makan meningkat, dan selalu berasa tertekan. sedih.

Sekiranya anda mengalami gejala ini, segera lakukan pemeriksaan kesihatan di hospital terdekat untuk memastikan kesihatan mental. Rawatan yang betul dapat memudahkan anda menangani penyebab gejala yang anda alami.

Baca juga: Jangan menganggap, ini adalah cara untuk mendiagnosis gangguan bipolar

Tukar Fikiran Anda Selalunya? Atasi dengan ini

Terdapat beberapa ubat mudah yang dapat dilakukan untuk mengatasi masalah mengubah fikiran anda terlalu kerap, iaitu:

  • Buat Semua Keputusan Bahagia

Perasaan gembira dapat membuat anda merasa yakin. Senyum apabila anda telah membuat keputusan. Senyum akan menjadikan anda lebih yakin dan dapat berfikir positif. Senyum bukan sekadar menunjukkan ekspresi wajah, tetapi juga melepaskan endorfin yang membuat anda berasa lebih baik.

  • Terima Maklum Balas Positif

Beri maklum balas positif dan kata-kata yang dapat membantu anda mengatasi masalah keyakinan. Mempunyai keputusan tentu lebih baik daripada anda hanya berunding dengan diri sendiri tanpa keputusan yang jelas.

Baca juga: Mood Pelik Wanita Hamil dan Cara Mengatasinya

Keresahan dan tekanan yang berlebihan juga membuat anda sering berubah fikiran. Kami mengesyorkan bahawa jika anda mengalami ini lebih dari dua bulan, anda boleh menghubungi psikiatri atau doktor untuk bertanya lebih lanjut mengenai aduan anda. Gunakan aplikasinya untuk memudahkan pemeriksaan kesihatan anda, ya!

Rujukan:
The Muses. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Anda Tidak Perlu Berasa Bersalah Ketika Anda Mengubah Fikiran Anda Tentang Apa Yang Anda Mahu Lakukan

Institut Kesihatan Mental Negara. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Bipolar

Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Bipolar